Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Wat is een assessment?

Voor sommige vacatures willen werkgevers er zeker van zijn dat hun kandidaten de juiste talenten en vaardigheden bezitten. Dingen die niet zo goed tijdens sollicitatiegesprekken te testen zijn, kunnen daarom in een apart beoordelingsprogramma aan bod komen. Zo'n beoordeling heet ook wel een assessment.
Moet je je zorgen maken als er een assessment voor je aan zit te komen? Wij vinden van niet. Ben je een geschikte kandidaat, dan helpt een assessment je alleen maar tijdens je sollicitatie. Tijdens de verschillende onderdelen van een assessment word je getest op dingen die je niet kunt voorbereiden en zaken waar je wél huiswerk voor kunt doen. In deze blogpost lees je er alles over en geven we je enkele handige tips.

Wie neemt een assessment af?

Veel grote bedrijven en overheidsinstellingen maken gebruik van zo'n assessment. In plaats van die zelf af te nemen, huren ze hiervoor gespecialiseerde adviesbureaus in. Een assessment geeft jouw potentiële werkgever een beter inzicht in jouw persoonlijkheid en communicatieve vaardigheden. Vaak maakt ook een rollenspel deel uit van de assessment. Hoeveel waarde een werkgever aan de assessment hecht, hangt van het bedrijf en de beroepstak af. De invloed en stijl van de recruiter kan hier zelfs ook in meespelen; sommige interviewers vertrouwen meer op hun eigen instincten en tillen zwaarder aan de gesprekken die ze met kandidaten hadden dan het resultaat van een externe partij.

De onderdelen van een assessment

Hoe dan ook, je doet er goed aan om volledig geïnformeerd te zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. We raden je aan om deze blogpost dan ook aandachtig door te lezen. Om te beginnen bekijken we hieronder de onderdelen waaruit een assessment vaak bestaat.
  • Vraaggesprek Het assessment begint met een interview. Dit zal niet zo’n baan-specifiek gesprek zijn als toen je bij de werkgever op bezoek ging. De psycholoog heeft een lijstje met vragen die hij of zij moet afwerken en gaat daarmee gericht op zoek naar informatie over jouw karakter en persoonlijkheid.
  • Intelligentietest Je kent hem vast nog wel van de basisschool: de Cito-test waarin werd gekeken voor welk type voortgezet onderwijs je geschikt was. Hier rolde o.a. een intelligentiequotiënt uit. Tijdens een assessment krijg je, net als destijds, allerlei woorden, figuren en getallen te zien die je in de juiste volgorde moet zetten of waarbij je het volgende element in de reeks moet voorspellen.
  • Persoonlijkheidstest Een persoonlijkheidstest onthult hoe jij reageert in bepaalde situaties. Je krijgt uitspraken of meningen voorgelegd, waarbij jij aangeeft in hoeverre deze op jou van toepassing zijn.
  • Praktijksimulatie Een praktijksimulatie is wat minder formeel dan zo’n gesprek en test. Je werkt niet langer met papier, maar met andere kandidaten of een acteur. Tweegesprekken, presentaties, groepsdiscussies of fact-findingopdrachten zijn voorbeelden van de praktijksimulaties die van jouw assessment deel kunnen uitmaken.

Jezelf op een assessment voorbereiden

Je kunt je enigszins voorbereiden op een assessment, dus doe dat zeker. Het bedrijf moet de kandidaat, jouw zus, minimaal een week van tevoren op de hoogte stellen van het feit dat er een assessment plaatsvindt. Zoek online of in boeken naar informatie over de beoordelingen en hoe deze er voor jou vakgebied uitzien. Als je weet wat je te wachten staat, heb je een enorme voorsprong op andere kandidaten. Meestal krijg je binnen een week uitslag van de assessment. Als de assessment is uitbesteed aan een externe partij, mag je zelf bepalen of het bedrijf waar je solliciteert de resultaten te zien krijgt. Daar kun je bijvoorbeeld veel kiezen als je de resultaten niet optimaal vindt. Aan de andere kant kan het zo zijn dat het bedrijf de eventueel negatieve resultaten naast zich neerlegt, omdat het liever uitgaat van de gesprekken met de router. Het is dan ook beter om het bedrijf er inzage in te geven, omdat het weigeren ervan verdenkingen kan oproepen. In veel gevallen betekent dat meteen het einde van de sollicitatieprocedure – en dat zou jammer zijn.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.