Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Wat doe ik als ik het antwoord op een vraag niet weet?

Het is zover: jouw sollicitatiebrief en CV zijn door het strenge filter van de recruiter gekomen en je bent uitgenodigd voor een gesprek. Van harte gefeliciteerd, want dit betekent dat je een reële kans maakt op die mooie baan. De enige horde is nu nog het sollicitatiegesprek. En zoals je wellicht al weet, kan jou het vuur behoorlijk aan de schenen worden gelegd.
Op de meest gestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken heb je je ongetwijfeld voorbereid, zodat je jouw antwoord paraat hebt. Maar hoe zit het als jou een strikvraag wordt gesteld of als je simpelweg niet de vakinhoudelijke kennis hebt om een vraag te beantwoorden? Is het verstandig om dan te bluffen door een antwoord uit je duim te zuigen, of kun je maar beter eerlijk zijn en zeggen dat je het niet weet? In dit artikel geven wij je onze visie op deze lastige kwestie.

Laat niet té veel los

In een sollicitatiegesprek wil je de selecteur een zo goed mogelijk beeld van jezelf geven, zonder te hoeven liegen. Met andere woorden: je wilt eerlijk zijn, maar het is nu ook weer niet nodig om al je kaarten op tafel te leggen. Je mag selectief zijn met informatie over dingen die negatief kunnen vallen, zoals een gat op je CV of een afgebroken studie. Gelukkig kun je vrijwel overal wel een positieve draai aan geven. Lastiger is het wanneer je een strikvraag krijgt, zoals:
  • Vertel eens een mop.
  • Wat zou je met één miljoen pingpongballen doen?
  • Hoeveel vliegtuigen zijn er op de hele wereld?
  • Als we je partner zouden bellen, wat zou hij of zij dan over jou vertellen?
Tegenwoordig komen die steeds vaker voor. Onze tip is om je hierdoor niet van de wijs te laten brengen en je ook niet uit de tent te laten lokken. Probeer kalm te blijven en een gevat en pakkend antwoord te geven. Als het nodig is, vraag je aan de interviewer om de vraag wat verder toe te lichten. Wat je in elk geval niet wilt zeggen, is: “ik weet het niet.” Met deze vragen probeert de rekruteerder jouw zelfkennis, jouw gevoel voor humor, jouw stressbestendigheid en/of jouw improvisatievermogen op de proef te stellen. Afhankelijk van het soort werk waarin je terechtkomt, kunnen deze kwaliteiten goed van pas komen, of het nu tijdens teamwerk met collega’s is of bij het contact met de klant.

Verboden vragen: niet beantwoorden

Wat –gelukkig– minder vaak voorkomt, is dat er vragen worden gesteld die selecteurs niet eens mogen vragen. Dat zijn vragen die té persoonlijk zijn of die tot discriminatie kunnen leiden. Dus bijvoorbeeld de vraag of je op mannen of op vrouwen valt, de vraag welke religie je aanhangt of de vraag of je een kinderwens hebt. Krijg je zo’n vraag toch voor je kiezen, dan kan het een test van jouw assertiviteit zijn. Tik de recruiter in dit geval gerust op zijn of haar vingers.

Conclusie: je weet het antwoord altijd

Een werkgever ziet graag dat iemand ambitieus heeft en constant wil groeien. Natuurlijk is eerlijkheid belangrijk, maar “ik zou het niet weten” is niet iets waarmee je punten scoort op een sollicitatiegesprek. Je kan jezelf dus nog wat tijd geven door om verheldering te vragen, maar uiteindelijk zul je toch met een antwoord moeten komen. Werk dus aan je improvisatievermogen en zorg dat jouw assertiviteit en motivatie uit jouw antwoord blijken. Wanneer je je uit zo’n lastige vraag weet te wurmen, ben je al een heel eind!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.