Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

De vraag “Vertel eens iets over jezelf” goed beantwoorden

Als je de vele tips op deze website opvolgt, word je vroeg of laat voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd. En als dat zover is, weet je dat je op de meest uitdagende vragen kunt rekenen. Eén daarvan is op het eerste gezicht onschuldig. Sterker nog, het lijkt niet eens een vraag omdat er geen vraagteken achter staat: “Vertel eens iets over jezelf.” Pff...da’s nog niet zo makkelijk: het is zo’n brede vraag, die je vanuit zoveel verschillende invalshoeken kunt beantwoorden. Maar tegelijkertijd staat er zoveel op het spel. Dus hoe beantwoord je deze vraag dan tijdens een sollicitatiegesprek? In deze blogpost geven we je een aantal praktische en bruikbare tips.
Je zult hierbij merken dat het constant gaat om het vinden van de juiste balans. Je wilt niet te grappig overkomen, maar ook niet te serieus. Niet te brutaal, maar niet te verlegen. Het vergt mensenkennis én zelfkennis om die balans aan te voelen. De kunst om dat evenwicht al dan niet te behouden, zegt veel over de kwaliteit van een kandidaat.

Bereid je goed voor

Misschien is de belangrijkste tip wel: wees voorbereid. Wat dat betreft ben je op dit moment –met het lezen van dit artikel– goed bezig. Want de reactie van iemand die deze vraag verwacht, is heel anders dan de reactie van iemand die zich overrompeld voelt. Verwacht je deze vraag niet, dan kun je dichtklappen, gaan stotteren, rood worden, en het gevoel krijgen dat je dan en daar het sollicitatiegesprek verknalt. Weten dat deze vraag kan komen en jouw antwoord voorbereiden, voorkomt dat. Zoals het in dit hele artikel over balans gaat, is het ook bij deze voorbereiding verstandig om er niet in door te slaan. Maak dus geen compleet script dat je uit je hoofd leert, omdat je daarmee het risico loopt om gemaakt over te komen. Zet liever een aantal steekwoorden op een briefje en leer dat lijstje uit je hoofd. Hieronder geven we je enkele ideeën voor jouw lijstje.

Begin bij jouw passies

Er is geen betere manier om deze vraag te beantwoorden dan vol enthousiasme. En waar haal je dat enthousiasme vandaan? Bij jouw passies. Je hoeft echt niet jouw hele levensverhaal te vertellen, maar je hoeft ook niet pas bij jouw beroepsopleiding te beginnen. Is er bijvoorbeeld een rode lijn die door jouw jeugd liep en die aanhaakt bij vaardigheden of werkzaamheden die met de vacature te maken hebben? Waar krijg je energie van en in welke activiteiten kun je helemaal opgaan? Het is niet de bedoeling dat je opschepperig overkomt, dus blijf bescheiden. Maar als jij het over jouw ware passies hebt, lukt dat vast wel. En wees niet bang om er een exotische hobby of interesse tussen te noemen, zolang het maar niet van lugubere aard is of verkeerd begrepen kan worden. Death-metal concerten bezoeken of videogamen zullen de harten van sommige sollicitanten sneller doen kloppen, maar de kans is groot dat deze bij maar weinig recruiters op sympathie rekenen. Ook hierbij geldt weer dat je moet aanvoelen wat een goede indruk kan maken en wat niet. Een goede structuur is beginnen met de wat meer persoonlijke passies, zodat je meteen mogelijke raakvlakken met de interviewer creëert. Daarna kun je stukje bij beetje professionele interesses opsommen. Een slimme afsluiter is vertellen waarom je op die baan solliciteert en hoe je jouw toekomst voor je ziet.

Hou het kort

Als je eenmaal bezig bent, is het makkelijk om jezelf te verliezen en honderduit te praten. Bereid jouw verhaaltje over jezelf dan ook goed voor en oefen het enkele keren met de stopwatch erbij. Langer dan twee of drie minuten zou jouw antwoord niet moeten duren – er moet ook nog wat te vragen overblijven in het sollicitatiegesprek. Een truc om niet te veel woorden te gebruiken is door tegen de interviewer te zeggen dat je het kort zult houden. Omdat je als sollicitant betrouwbaar wilt overkomen, zul je je automatisch aan deze belofte houden.

Samengevat

Iets meer over jezelf vertellen is een erg algemene vraag, maar het is niet nodig dat je er zenuwachtig van wordt. Vooral niet als je jezelf goed voorbereidt. Ook helpt het als je jezelf eraan herinnert dat deze vraag niet wordt gesteld om jou van je stuk te brengen, maar vaak uit oprechte interesse van de recruiter. De tips uit dit artikel kunnen we als volgt samenvatten:
  1. Idealiter is jouw antwoord een mooie mix van privézaken en zakelijke gebeurtenissen.
  2. Maak een lijstje met steekwoorden en leer dat lijstje uit je hoofd.
  3. Zorg ervoor dat jouw verhaal niet langer dan drie minuten duurt.
  4. Stip tijdens het sollicitatiegesprek aan dat je het kort houdt.
Rest ons alleen nog maar om jou veel succes –en vooral plezier– toe te wensen tijdens jouw sollicitatiegesprek. Voor meer tips over sollicitaties kun je onze andere artikelen over solliciteren bekijken.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.