Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Hoe checkt een werkgever of ik een teamspeler ben?

Een goede interviewer zal tijdens een sollicitatiegesprek nooit rechtstreeks vragen of een kandidaat een teamplayer is, want dan zegt deze natuurlijk meteen 'ja'. Ook als daarna doorgevraagd wordt naar het hoe en wat, zal de kandidaat zich daarop voorbereid hebben en de gewenste antwoorden geven. De werkgever of recruiter zal er dus via een omweg achter moeten komen of een kandidaat inderdaad een teamspeler is. Een veel gebruikte manier is de kandidaat een bepaalde situatie voor te leggen en te vragen hoe hij daar op zou reageren. “Stel, je collega maakt een fout waardoor er veel extra werk moet worden gedaan om dit te herstellen. Hoe reageer je daar op?”. Als jij dan meteen roept dat de collega zijn eigen probleem maar moet oplossen en dat jij je niet geroepen voelt om extra werk te verzetten, dan zul je op het onderdeel teamplayer geen punten scoren.

Welke vragen kun je verwachten?

Om er achter te komen in hoeverre jij in staat bent om in een team te werken kunnen verschillende vragen worden gesteld. Een heel populaire is “hoe zou jouw leidinggevende of jouw directe collega’s jou omschrijven?”. Maar je kunt ook vragen verwachten als “Wat denk je zelf dat jouw rol is binnen het team waar je nu werkzaam bent?” of “Komen collega’s wel eens met vragen bij jou en zo ja wat zijn dat voor vragen? Vind je dat prettig en kun je ze ook beantwoorden c.q. het voorgelegde probleem oplossen?”. Met dergelijke vragen probeert de interviewer er achter te komen hoe jij je binnen en een team zult opstellen en hoe jij op onverwachte situaties reageert.

Loyaliteit en betrokkenheid

Loyaliteit en betrokkenheid zijn belangrijke sleutelwoorden bij het bepalen of iemand wel of niet een teamspeler is. Een medewerker die zich uitsluitend op zijn eigen werk concentreert en geen idee heeft wat er om hem heen gebeurt kun je moeilijk een teamplayer noemen, ook wanneer zo’n collega met een aantal collega’s samenwerkt. Als je collega’s het enorm druk hebben en een deadline niet dreigen te halen en jij vertrekt stipt op tijd naar huis omdat je tijd er op zit, dan geeft dit zeker geen blijk van loyaliteit. Natuurlijk hoef jij niet steeds degene te zijn die anderen helpt om een deadline te halen als je merkt dat ze het zonder jouw hulp niet gaan redden. Je mag dat andersom ook van je collega’s verwachten. Maar wanneer jij zonder dat je daar expliciet om wordt gevraagd aanbiedt om te helpen of zelfs zonder het te vragen werk van een collega overneemt, geeft dit duidelijk aan dat jij het teambelang boven je eigen belang stelt.

Wees flexibel en toon je een betrokken collega

Je laat ook zien dat je een teamplayer bent door interesse te tonen in je naaste collega’s. Wanneer de partner van een collega ernstig ziek is en jij informeert op gepaste momenten naar de thuissituatie en je helpt de betreffende collega als dat kan een handje met het werk dan toon je daarmee aan dat je sociaal en betrokken bent. Flexibiliteit is daarbij ook erg belangrijk. Wanneer je niet kunt schakelen om collega’s te helpen met een belangrijke deadline zal dit weinig waardering oogsten. Als jouw werk minder haast heeft wordt van een teamspeler verwacht dat hij een collega helpt met een klus die vandaag nog wel af moet.

Hoe moet je vooral niet reageren op vragen over teamspirit?

Wat we nu gaan zeggen klinkt misschien logisch, maar sommige kandidaten voelen iets teveel 'klik' met de interviewer of zijn juist erg nerveus en komen daardoor raar uit de hoek. Wanneer de rekruteerder vraagt hoe je de samenwerking met je naaste collega’s ziet, maak dan niet de fout om je te arrogant op te stellen. Een kandidaat die aangeeft dat zijn collega’s lui, dom of ongeïnteresseerd zijn, graaft natuurlijk zijn eigen graf. Want daarmee toon je aan dat jij in ieder geval niet geschikt bent als teamplayer. Een goede teamspeler werkt met alle collega’s in het team samen, ook met ‘de zwakste schakel’ en ook met mensen die er misschien andere inzichten en ideeën op na houden. Je bent een goede teamspeler wanneer jouw belangrijkste doel is om samen een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten. De deadline gehaald dankzij teamwork waaraan jij een positieve bijdrage hebt geleverd is hét bewijs dat jij een teamspeler bent.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.