Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Solliciteren tijdens je huidige baan: 5 tips

Een baan zoeken als je er al één hebt is heel wat anders dan solliciteren als je werkloos bent. Als je al in loondienst bent, verkeer je in een luxepositie omdat je al een inkomen geniet. De vraag is nu alleen hoeveel groener het gras bij een andere werkgever is. En dan hebben we het niet alleen over het loon en de secundaire arbeidsvoorwaarden, maar ook

De vacaturetekst geeft je een eerste indicatie daarvan. En als je ziet dat je bij een andere werkgever interessantere werkzaamheden of meer verantwoordelijkheden krijgt, kan het geen kwaad om een sollicitatiebrief te versturen. Maar hoe zit dat nou als je eenmaal uitgenodigd wordt voor een kennismakingsgesprek?

In deze blogpost laten we je zien hoe je zo discreet mogelijk solliciteert als je al een baan hebt. Met de tips hieronder voorkom je dat je slordig bent en jouw huidige baan in gevaar brengt.

1. Zeg niets tegen je baas en collega’s

Niet elke baan en elk bedrijf is hetzelfde. Er zijn werkgevers met een zeer open bedrijfscultuur, waardoor ze meer op vriendenclubs lijken. Sommige bedrijven zijn zo zelfs begonnen: als idee dat door vrienden in het café werd uitgewerkt. Maar hoe prettig en open de sfeer ook is, er zijn dingen die je maar beter niet met je baas en collega’s kunt bespreken.

Dat je op zoek bent naar een andere baan, bijvoorbeeld. Het niet immers zeker dat jouw sollicitatie succesvol zal zijn. Als je iedereen vertelt over een sollicitatiegesprek dat uiteindelijk op niets uitdraait, gooi je je eigen ruiten in: het kan de sfeer verpesten en jouw kansen op promotie vergooien.

2. Fatsoeneer je social media-profielen

Werkgevers die in jou een interessante kandidaat zien, zullen vrijwel altijd de social media afstruinen om te kijken hoe je werkelijk bent. Dat kan vóór het kennismakingsgesprek gebeuren, maar ook erna. Hoe dan ook, dit is een goed moment om te kijken welke posts, foto’s en video’s op Facebook openbaar zijn en wat de inhoud ervan is.

Het is sociale media dus je mag best iets van je persoonlijkheid laten zien, maar foto’s in zwemkleding of in beschonken toestand kun je het beste verwijderen. Hetzelfde geldt voor politiek of religieus getinte tweets. En mocht je Instagram hebben, dan kan dit een goed moment zijn om je profiel eventjes op ‘privé’ te zetten.

3. Zoek in je vrije tijd naar vacatures

Vacature-sites bezoeken, sollicitatie-mails schrijven en telefoongesprekken van potentiële werkgevers beantwoorden zijn zaken die je niet onder werktijd moet doen. Want hoe discreet je ook te werk gaat en hoeveel vrijheid je op de werkplek ook hebt, er is altijd een risico dat iemand –ook al is het de systeembeheerder– ziet wat je onder werktijd uitspookt. Beperk je banenjacht daarom tot je vrije tijd, totdat je de uitnodiging krijgt om tijdens kantooruren bij die potentiële werkgever langs te gaan.

4. Geef geen reden op voor die vrije dag

Iedereen heeft recht op vrije dagen en je hoeft geen reden te geven om er één aan te vragen. Mits je tijdig het verlof aanvraagt, zou het toegekend moeten worden en kun je ongemerkt solliciteren. Knoop de eerste tip uit dit lijstje goed in je oren en bedenk eventueel een smoes om nieuwsgierige collega’s om de tuin te leiden.

Kruis je tijdens jouw vrije dag het pad met een collega, bijvoorbeeld omdat je strak in het pak in je auto wordt gesignaleerd of het pand van je potentiële werkgever binnenloopt, dan zit er niets anders op dan die persoon in vertrouwen te nemen. En als diegene toevallig je baas was, kan het zomaar de aanleiding voor verbeterde werkvoorwaarden of een promotie zijn.

5. Vertrek in stijl

Als je eenmaal aangenomen bent, zul je nog enkele weken bij je huidige werkgever moeten slijten. En ook al behaal je daar de gestelde jaardoelen niet, het hoeft niet te betekenen dat je er met de pet naar moet gooien. Door productief en gemotiveerd te blijven, zal jouw vertrek niet aan je geweten knagen en laat je zien professioneel en betrouwbaar te zijn. Een bijkomend voordeel is dat jouw werkgever dan met plezier jouw referentie wordt.

Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.