Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Solliciteren via Skype: 7 tips

Of je werkgever nu ver weg zit of simpelweg jouw computervaardigheden op de proef wil stellen, een Skype-interview of video-sollicitatie is allang geen zeldzaamheid meer. Maar hoe bereid je je goed voor op zo’n sollicitatie en hoe maak je via een beeldscherm de beste indruk? Omdat solliciteren via Skype heel wat anders is dan een fysiek kennismakingsgesprek, zetten we in deze blogpost tips voor je op een rij.

Voer een test-gesprek

Er is niets zo vervelend als een belangrijk gesprek moeten voeren, maar met technische problemen kampen. Vaak zijn deze te voorkomen door een gedegen voorbereiding. Laat je trouwens niet afschrikken door het woord technisch, want je hoeft heus niet met priegelig gereedschap aan de slag. We hebben het eerder over zaken als de betrouwbaarheid van je verbinding en de beeld- en geluidskwaliteit. Ben je zelf in het buitenland en niet in je eigen huis, zoek dan ruim van tevoren een plek met een snelle en stabiele verbinding, zoals een coworking space of een vergaderzaaltje in een luxe hotel. Maak bijvoorbeeld een dag eerder met een vriend(in) of familielid verbinding om te zien of jouw beeld en geluid goed doorkomt.

Zorg voor een rustgevende achtergrond

Als je dan toch een testgesprek voert, vraag diegene dan of de belichting goed is en jij duidelijk in beeld bent. Let ook goed op de achtergrond: met tegenlicht in de camera kijken zorgt ervoor dat je als donkere contouren in beeld komt, waardoor jouw gezichtsuitdrukkingen nauwelijks te zien zijn. Het beste kun je in warm kunstlicht zitten of ergens in de buitenlucht of een binnenplaats waar je niet in het directe zonlicht zit.

Wees 100% aanwezig

In deze maatschappij van vlugge indrukken en multitasking is het erg gewoon om te Skypen met iemand terwijl je de nieuwste zomercollectie doorneemt, jouw laatste e-mails doorneemt of een grappige kattenvideo bekijkt. En dat is ook geen schande als je met een goede vriend(in) of een hechte collega praat, maar niet als jouw professionele toekomst op het spel staat. Dit is het voorbeeld van een gesprek waarbij je je aandacht niet wilt laten verslappen. Zorg er daarom voor dat Skype het enige programma is dat je open hebt en laat de video het volledige scherm beslaan.

Laat stiltes vallen

Met Skype is er vaak een lichte vertraging. Vaak krijg je dan dat mensen door elkaar heen beginnen te praten, dan weer stoppen om de ander te kunnen horen, en dan weer tegelijkertijd praten. Dat kan nogal storend in de communicatie zijn, maar is goed op te lossen door wat langere stiltes te laten vallen. Wacht op jouw beurt om te praten en adem rustig.

Glimlach!

De kans bestaat dat je bij solliciteren via Skype minder nerveus bent dan voor een ‘echte’ sollicitatie. Maar dan nog blijft het een serieus gesprek waar veel van afhangt. Let daarom goed op dat je niet te ernstig kijkt, maar glimlach van tijd tot tijd. Zo kom je stukken opener en sympathieker over, waarmee jij jouw aantrekkingskracht vergroot.

Kleed je professioneel

De verleiding is groot om je voor dat Skype-gesprek, dat je ongetwijfeld vanuit een wat meer informele omgeving voert, comfortabel te kleden. In plaats van dat rokkostuum of dat pak met stropdas neem je wellicht genoegen met een spijkerbroek (want die komt toch niet in beeld) en een overhemd of blouse. Toch is het beter om je van top tot teen te kleden en te verzorgen alsof je naar een traditioneel sollicitatiegesprek gaat. Je krijgt er automatisch een betere houding en meer zelfvertrouwen door, wat zelfs via een computerscherm waarneembaar is.

Stuur een bedank-video

Na een ‘normale’ sollicitatie is het verstandig om een bedankbriefje te sturen. Maar hoe zit dat na een Skype-sollicitatiegesprek? Ook dan zou je een bedankje per post kunnen sturen, maar waarom zou je er niet meteen een video voor maken? Een video maakt méér en, als hij goed is gemaakt, ook een bétere indruk. En omdat je die camera-schaamte toch al overwonnen hebt, is dat nu een koud kunstje, toch? Met deze tips kom je een heel eind. Onthou dat het, juist bij solliciteren via Skype, geen kwestie van leven of dood is. Wordt het deze baan niet, dan is het omdat er een betere kans op de loer ligt. Door relaxed en tegelijkertijd aandachtig het gesprek in te gaan, trek je het succes gewoon aan. Dus geniet ervan en behandel deze modern vorm van sollicitatiegesprek met een vleugje humor.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.