Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Solliciteren of ondernemen?

Een baan stelt ons in staat om in onze eerste levensbehoeften te voorzien. Van het loon betalen we onze huur of hypotheek en we kopen er eten van. Daarnaast kunnen we er plezier mee maken en biedt het ons een appeltje voor de dorst. Maar een baan is niet de enige manier om in deze behoeften te voorzien, al vergeten we dat weleens.
Je kunt ook prima een loon verdienen door eigen baas te zijn. Als ondernemer kan het, vooral in het begin, zijn dat je flink op een houtje moet bijten. Maar als het balletje eenmaal begint te rollen, is ‘the sky the limit’ en kun je –binnen bepaalde grenzen– zo veel verdienen als je zelf wilt.

Voordelen van ondernemerschap

Eén van de vele voordelen van het ondernemerschap is dat je niet hoeft te solliciteren. Je creëert in feite je eigen baan en hoeft dus nooit jezelf aan een baas te verkopen. Maar dat betekent niet dat je jezelf niet op andere manieren moet aanprijzen. Onderhandelen met leveranciers, je beste kant aan investeerders laten zien, jouw bedrijf in het zonnetje zetten tijdens reclamecampagnes: er wordt constant een beroep op jouw inlevingsvermogen, creativiteit, ijdelheid en organisatietalent gedaan. Voor sommigen is de vraag “solliciteren of ondernemen?” daarom makkelijk te beantwoorden: zij hebben een groot zelfvertrouwen en kiezen dan ook steevast voor zichzelf, ook al betekent het een startbedrag van de bank lenen. Alles liever dan zich onderwerpen aan de grillen van de arbeidsmarkt, met alle frustraties van dien. De keuze voor ondernemen in plaats van solliciteren is niet altijd zo’n logische. Voor de meeste mensen gaat er veel wikken en wegen aan vooraf en in sommige gevallen is ondernemen het resultaat van een reeks aan afwijzingen bij sollicitaties. Hoe dan ook, er kleven heel wat voordelen aan het ondernemerschap, die goed samen te vatten zijn onder de noemer vrijheid.

Voordelen van een baan

Aan de andere kant is er veel te zeggen voor solliciteren, ook al kan het even duren voordat je beet hebt (vooral tijdens economische tegenspoed). Met een baan weet je elke maand hoeveel je verdient en kun je je levensstijl daarop aanpassen. Ook is vooruit plannen goed mogelijk. Daarnaast zijn de vastigheid en voorspelbaarheid van een baan erg prettig. De kans is groot dat jouw tijdelijke contract op een gegeven moment van onbepaalde duur wordt, en mogelijke economische problemen worden aanvankelijk door het bedrijf opgevangen. Ook heeft een baan allerlei andere voordelen, zoals een pensioenplan, doorbetaling bij ziekte, ouderschapsverlof, mogelijk een dertiende maand en een leaseauto, enzovoort. Dat zijn dingen die je als ondernemer allemaal zelf moet ophoesten.

Solliciteren ná ondernemen

Solliciteren of ondernemen: het wordt vaak als een keuze gepresenteerd. Mensen die overstappen van werken in loondienst naar het ondernemerschap, worden vaak ‘evangelisten’ voor hun nieuwe vorm van werken. Misschien ben je zelf wel door zo iemand aangestoken of herken je jezelf erin. Toch hoeft het niet zo zwartwit te zijn dat er geen weg terug is, of je nu ondernemer of werknemer bent. Er zijn genoeg ondernemers die ook de voordelen van het werknemerschap waarderen. Zij combineren hun beginnende onderneming met de vastigheid van een parttime loon. Ook kan het zijn dat je een tijdje ondernemer bent geweest, maar toch niet het gewenste succes hebt genoten of simpelweg de onzekerheid zat was. Solliciteren nadat je ondernemer bent geweest kan dan een logische stap zijn. Het is dan wel verstandig om in je sollicitatiebrief te vermelden dat je het ondernemerschap definitief de rug hebt toegekeerd. Je wilt namelijk niet de indruk wekken dat je eigenlijk het liefst eigen baas bent, maar nu eerst even moet sparen.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.