Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Sollicitaties hacken: 5 tips

De term hacken heeft de laatste tijd een extra betekenis gekregen. Waar we bij hackers tot voor kort aan nerds in donkere computerkamertjes dachten, die met hun programmeer-skills andere netwerken en computers binnendrongen, hebben steeds meer mensen bijvoorbeeld van het begrip lifehacker gehoord.
Een lifehacker is iemand die slimme trucs heeft gevonden om dingen sneller of efficiënter te doen. Een voorbeeld hiervan is de caffeine nap (waarbij je vlak voor een kort middagdutje koffie drinkt, zodat de caffeïne net begint te werken wanneer je wakker wordt). Vaak gaat het om vindingen waar nog maar weinig andere mensen aan hebben gedacht. Maar is het ook mogelijk om sollicitaties te hacken? Zijn er manieren waarop je makkelijker aan een baan kunt komen dan via de traditionele weg? Welke trucs kun je toepassen om beter voor de dag te komen of sneller aangenomen te worden? In deze blogpost zetten we enkele slimme –en vaak verrassende– sollicitatie-hacks voor je op een rijtje.

Sollicitatie-hack 1: spreek ‘s ochtends af

Als het even kan, zorg je ervoor dat het sollicitatiegesprek in de ochtend plaatsvindt. Niet alleen ben je dan het meest fris, maar ook voorkom je op die manier dat je de hele dag zenuwachtig moet zijn. Houd hierbij natuurlijk wel rekening met de reistijd en met het feit dat je maar beter te vroeg aan kunt komen.

Sollicitatie-hack 2: pomp jezelf op

Een truc om een krachtige en zelfverzekerde indruk tijdens het sollicitatiegesprek te maken is door je precies zo te voelen. En hoe krijg je dat voor elkaar als je bij een onbekend bedrijf met een onbekende over jouw geschiktheid praat? Door je even terug te trekken in het toilet of in het trappenhuis voordat het sollicitatiegesprek begint. Zet je voeten op schouderbreedte uit elkaar, met het gewicht gelijk over de twee voeten verdeeld. Rust je handen op je zij en adem diep in. Laat alle nervositeit varen als je uitademt. Strek je armen uit, alsof je op een berg staat, en adem nog een keer diep in. Bij het uitademen bal je je vuisten en trek je jouw wreedste oorlogsgezicht, terwijl je in de spiegel kijkt. Een paar boksbewegingen in de lucht en je bent er helemaal klaar voor!

Sollicitatie-hack 3: begin over koetjes en kalfjes

De beste manier om een sollicitatiegesprek te beginnen is om hem helemaal niet te beginnen. Hiermee bedoelen we dat het begin van het gesprek een uitgelezen kans biedt om een ‘klik’ te zoeken met de rekruteerder. Een sollicitatie is een gesprek tussen twee personen, en het doel van het gesprek is om de mogelijkheden voor samenwerking te verkennen. Hoe beter jullie door één deur kunnen, des te groter de kans is dat je de baan krijgt. Zo kun je de recruiter na het schudden van zijn of haar hand ergens mee complimenteren, het even over het weer hebben (indien van toepassing), of over een sportevenement. Het komt daarnaast ook je zenuwen ten goede als je niet meteen over zakelijke dingen begint.

Sollicitatie-hack 4: spiegel de interviewer

Ze hebben er misschien wel van gehoord, maar dit is een hack die maar weinig sollicitanten bewust toepassen: het spiegelen van de lichaamstaal van de recruiter. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen positiever worden beoordeeld wanneer ze vergelijkbare houdingen aannemen. Omgekeerd kopiëren mensen die het goed met elkaar kunnen vinden automatisch elkaars houdingen en bewegingen. Dit is niet iets dat je voor het eerst tijdens een sollicitatiegesprek wilt proberen. Oefen het voor de grap eens met vrienden in een bar of met familieleden aan de eettafel, zodat het natuurlijk aan gaat voelen om de lichaamstaal van jouw gesprekspartner te imiteren. Denk niet alleen om de houding, maar ook om jouw stemvolume en de toon.

Sollicitatie-hack 5: stel vragen

Een baan-interview is geen eenrichtingsverkeer. Slimme, geïnteresseerde kandidaten stellen daarom óók vragen. Als er één vraag is die je zou moeten stellen is het wel ‘Met welke uitdagingen heeft [bedrijfsnaam/afdeling] momenteel te maken?’ Je kunt daarna voorbeelden geven van vergelijkbare uitdagingen bij eerdere banen, ook al waren die in een veel kleinere schaal.

Afsluitende gedachte

Welke trucs je ook toepast, het is niet de bedoeling dat je gaat liegen in het sollicitatieproces. Dus niet in je brief, niet in je cv, niet tijdens de eventuele assessment en niet bij het sollicitatiegesprek. Natuurlijk kun je selectief met de waarheid zijn, maar opleidingen en banen verzinnen – dat kun je niet maken. Als je daar op betrapt wordt, is jouw sollicitatie meteen voorbij. Het kan zelfs reden voor ontslag zijn als je toch tussen de mazen door glipt. Wat óók mag, en wat zijn we zelfs sterk aanraden, is dat je de informatie in deze blogpost voor jezelf houdt. Want hoe minder concurrenten de bovenstaande tips lezen, des te groter is jouw kans om aangenomen te worden. Veel succes!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.