Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Worden de reiskosten vergoed bij een sollicitatie?

Gefeliciteerd, want je hebt het tot een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek geschopt! Maar het is wel een flinke rit met het openbaar vervoer, wat jou weer op kosten jaagt. Kun je het maken om een reiskostenvergoeding te vragen of is dat voor een sollicitatie onverstandig? Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: werkgevers zijn niet wettelijk verplicht de reiskosten te vergoeden bij een sollicitatiegesprek. Soms zullen ze je vóór het gesprek laten weten of je een vergoeding krijgt, maar in de meeste gevallen hoor je er niets over. En de tijden dat potentiële werkgevers je een declaratieformulier meegaven voor de gemaakte reiskosten, liggen ver in het verleden.
Er bestaat een sollicitatiecode waarin onder andere wordt aangegeven dat een organisatie vooraf bekend maakt of de sollicitant een reiskostenvergoeding krijgt, maar alleen als de organisatie daartoe bereid is. Maar in de meeste gevallen zie je dit tegenwoordig niet op de vacaturewebsites. Ga er dus niet klakkeloos vanuit dat je recht hebt op een vergoeding en houd er rekening mee dat je deze onkosten zelf moet betalen.

Reiskostenvergoeding: een lastige vraag

Het komt niet erg professioneel over wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek vraagt om een reiskostenvergoeding, hoe krap bij kas je ook zit. Zeker niet wanneer je minder dan 10 kilometer hoeft te reizen of wanneer je met je eigen auto voor de deur parkeert. De meeste organisaties zien het feit dat je komt solliciteren toch vooral als een investering die jij maakt voor jouw eigen toekomst. Bovendien zijn er tegenwoordig zoveel gegadigden voor een vacature dat ze de vraag om een vergoeding misschien zullen meenemen in een (negatieve) afweging. Er zullen veel sollicitanten zijn die namelijk niet naar een onkostenvergoeding voor hun vervoer zullen vragen. Wanneer je echt een aanzienlijk bedrag kwijt bent aan reiskosten zou het een mogelijkheid kunnen zijn dat je achteraf om de vergoeding van je gemaakte kosten vraagt. Het is verstandiger om dit te doen als jij de baan uiteindelijk niet krijgt; je wilt immers niet je kansen verkleinen met wat als een brutale vraag kan worden beschouwd. Stuur na je sollicitatiegesprek bijvoorbeeld een beleefde mail waarin je laat blijken dat je het op prijs hebt gesteld dat ze je hebben uitgenodigd en leg daarna uit dat je vanwege je financiële omstandigheden vraagt om een teruggave van de reiskosten. Zet hierin ook je bankrekeningnummer zodat een bedrijf het bedrag eventueel kan storten. Al zijn ze het niet verplicht, je kunt het altijd proberen.

De beste manier om om reiskostenvergoeding te vragen

Het is in ieder geval een goed idee alvorens je besluit te solliciteren op een functie eerst telefonisch contact op te nemen met de organisatie. Tijdens dit gesprek kun je al veel te weten komen. Is de functie echt geschikt voor jou? Om hoeveel uren werk gaat het precies? Je kunt door middel van vragen stellen je al een goed beeld vormen over de baan waarop je solliciteert. Vaak blijkt al uit dit telefoongesprek of het echt zin heeft om op gesprek te gaan wanneer je een uitnodiging krijgt. Helaas lopen vele sollicitaties op niets uit omdat er onduidelijkheden zijn ontstaan tussen werkzoekende en werkgever. Dus je goed laten voorlichten, voorkomt vaak het maken van onnodige reiskosten.

Hoe je reiskosten vermijdt

Reizen is prijzig, zeker wanneer het gaat om lange afstanden. Mocht je op zoek zijn naar werk en je hebt bijvoorbeeld een inkomen op bijstandsniveau, dan zijn de reiskosten naar een sollicitatiegesprek een aanslag op je budget. Een treinkaartje is voor werkzoekenden met weinig financiële armslag vaak een rib uit het lijf. Daarom is het belangrijk om naar andere mogelijkheden te kijken wanneer het gaat om vervoer naar je sollicitatiegesprek. Zoek bijvoorbeeld goedkopere alternatieven. Vraag kennissen, buren, vrienden of familie om je te brengen naar een sollicitatiegesprek. Wanneer zij weten van je beperkte financiële middelen, zullen ze waarschijnlijk graag bereid zijn je te helpen. Neem de fiets naar sollicitaties wanneer de organisatie niet ver uit de buurt ligt. Bij grotere afstanden kun je misschien van iemand een elektrische fiets lenen, gratis en voor niets heb je op deze manier vervoer. Kijk ook eens voor alternatieven op internet. Andere werkzoekenden hebben soms de meest creatieve oplossingen om te besparen op reiskosten of zelfs ideeën om gratis te reizen. Sommigen stellen potentiële werkgevers voor het gesprek via Skype te houden. Bedenk echter wel dat niet alle werkgevers gesteld zijn op ludieke acties, zoals vragen of je opgehaald kan worden voor het sollicitatiegesprek! Voorzichtig daarmee zijn, dus. Niet iedereen is in de gelukkige omstandigheden snel een baan te vinden. Soms moet je veel solliciteren en naar bedrijven reizen voor een gesprek. Behalve qua tijd moet je dus ook in andere zaken investeren. Je zult er representatief uit moeten zien en dit is een verantwoordelijkheid die bij jezelf ligt. Eigenlijk geldt dit ook voor het feit dat je reiskosten moet betalen. Leg daarom, als het even kan, geld apart voor deze zaken. Want werk zoeken is een baan op zich. Een investering in jezelf.

Reiskosten niet aftrekbaar van de belasting

Helaas zijn reiskosten voor een sollicitatie tegenwoordig niet meer aftrekbaar van de belasting dus ga ervan uit dat deze kosten op je eigen conto komen. Zie het maken van reiskosten voor een sollicitatiegesprek dan ook vooral als een investering in jezelf. Je doet tijdens elk gesprek ervaring op, gebruik dit dan ook voor een volgende keer. De aanhouder wint.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.