Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Rare vragen tijdens je sollicitatiegesprek: zó beantwoord je ze

Het sollicitatiegesprek is voor de meeste sollicitanten een spannende aangelegenheid, waarvoor ze zich zo goed mogelijk willen voorbereiden. Bij deze voorbereiding richten de sollicitanten zich meestal op de bekende standaardvragen, zoals "waar zie je jezelf over 5 jaar?" Maar het is goed om je ook op rare vragen voor te bereiden. De laatste jaren maken recruiters daar namelijk steeds liever gebruik van – en het zou jammer zijn als je met je mond vol tanden zat.

Waarom stellen recruiters rare vragen?

Hoe vreemd de vraag ook mag lijken, het doel van de rekruteerder is om erachter te komen hoe jij reageert op een moeilijke situatie en hoe goed je kunt improviseren. Er zijn dan ook geen eenduidige goede of foute antwoorden, maar belangrijk is om de vraag op een rustige en doordachte manier te beantwoorden en te laten zien dat je over de nodige veerkracht beschikt. Het is dus bijna een uitnodiging van de recruiter om hem of haar te verrassen! Bedenk wat de vraagsteller van je wil weten: is dit een analytische, persoonlijke of creatieve vraag? Begin zelfverzekerd en denk hardop. Gebruik indien mogelijk pen en papier en beeld je antwoord uit. Al deze vragen hebben immers hetzelfde doel en dat is er achter komen of je beschikt over de juiste capaciteiten, maar ook of je qua persoonlijkheid past binnen het bedrijf. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van de rare vragen die jou gesteld kunnen worden. We vertellen je waaróm je die vraag krijgt en geven je wat ideeën over een mogelijke beantwoording. We wensen je alvast veel succes!

1) Hoeveel tennisballen passen er in deze kamer?

Met deze vraag wil de recruiter onderzoeken of de sollicitant zich verdiept in de werkzaamheden. Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet je over meer informatie beschikken: hoe groot is de kamer en wat is het formaat van een tennisbal. Belangrijk is om in je antwoord te beredeneren en te laten zien dat je niet schrikt van moeilijke vragen en er een uitdaging in ziet om deze vraag te beantwoorden.

2) Zou je liever vechten met een eend die even groot is als een paard of met 100 paarden zo groot als een eend?

Deze vraag is om te zien hoe mensen verschillende mogelijkheden afwegen voordat zij een keuze maken. Bij het beantwoorden van de vraag moet er een combinatie worden gemaakt tussen je persoonlijke voorstelling van het gevecht en de associatie van jezelf met het dier. Welke kenmerken/eigenschappen van het dier boezemen jou angst in.

3) Hoeveel koeien zijn er in Nederland?

Het antwoord op deze vraag kun je niet weten. Het doel van deze vraag is om te achterhalen of je logisch kunt redeneren en het beoordelen van je denkproces. Belangrijk is dus om de vraag rustig op een doordachte manier te beantwoorden, maar zeg niet dat je het niet weet. 

4) Hoe krijg je een giraffe in de koelkast?

Deze vraag toont of je in staat bent om op een creatieve manier een antwoord te formuleren op een ingewikkelde situatie. Bij het antwoord stel je de grootte van de koelkast ter sprake, maar ook of je te maken hebt met een dode of een levende giraffe. Door het stellen van meerdere vragen laat je gelijk merken dat je grondig werk maakt van moeilijke werkzaamheden.

5) Als je een stuk fruit zou zijn, welke zou je dan zijn en waarom?

Het doel van deze vraag is om meer te weten te komen over je persoonlijke kwaliteiten. Het antwoord op de vraag is niet van belang, het gaat wederom om de inhoudelijke uitleg van je keuze. Een voorbeeld van een antwoord is een perzik: een lekkere vrucht met de nodige pit. Maar ook een ui zou je kunnen noemen: een sterke persoonlijkheid met een gevoelige kant. Een fruitsoort dat niet erg geschikt is om te noemen is een banaan. Een banaan wordt geassocieerd met verstoppend. Een verstoppende werking van een persoon is niet waar een bedrijf normaal gesproken naar op zoek is.

6) Welke superheld zou je willen zijn?

Het doel van de vraag is om meer te weten te komen over je persoonlijke kwaliteiten. Wederom zijn er geen goede of foute antwoorden. De keuze van de superheld zegt iets over de persoonlijke eigenschappen van de sollicitant. Je zou kunnen kiezen voor Zorro, die de “goede” mens helpt met enkel een paard en een zwaard. In vergelijking met andere (super)helden is dat erg marginaal. 

7) Wat zou je doen als je erachter komt dat een collega steelt?

Met deze vraag wil de recruiter competenties testen tijdens het gesprek. Daarnaast gaat deze morele vraag in op je integriteit en gevoel van rechtvaardigheid. Als collega is het belangrijk dat je probeert de collega die in de fout gaat aan te spreken op zijn gedrag, zonder hier meteen 'de baas' bij te betrekken. Daarnaast is het afhankelijk van datgene dat wordt gestolen of je verdere stappen zet. Hiermee toon je aan dat je enerzijds het belang van teamwerk hoog is maar dat je, zodra het uit de hand loopt, maatregelen durft te nemen.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.