Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Maken piercings en tatoeages uit voor een baan?

Vroeger hadden alleen zeelieden tatoeages, maar tegenwoordig vinden steeds meer mensen het mooi om hun lichaam te versieren met bijvoorbeeld tatoeages of piercings. Gaatjes in de oorlellen is niet meer genoeg, om op te vallen willen zowel mannen als vrouwen knopjes en ringetjes op andere plaatsen. Maar benadeel je jezelf hier eigenlijk mee als je gaat solliciteren?

Piercings en tattoos op de werkvloer

Het hangt sterk af van het soort bedrijf en de aard van de baan waar je op solliciteert. Wanneer je als bouwvakker solliciteert zal het hebben van tatoeages niet snel een bezwaar zijn, tenzij je teksten op je lichaam hebt laten zetten die kwetsend zijn voor bepaalde mensen. Maar wanneer je als vrouw op een baan als secretaresse solliciteert, zal het zeker niet op prijs worden gesteld wanneer je zichtbare tatoeages draagt. Oorbellen rekenen we even niet mee, want die zijn algemeen geaccepteerd, maar ringetjes en knopjes in je neus, je wenkbrauw of je tong worden doorgaans evenmin op prijs gesteld. Officieel mag een kandidaat niet op uiterlijk worden afgewezen, dit staat in de grondwet, maar een werkgever zal toch misschien wel geneigd zijn om de voorkeur aan een andere kandidaat te geven wanneer je op gesprek komt. De cliënten van een advocaat of notaris zijn vaak niet gediend van een medewerker die er té extravagant bij loopt, en dus zul je voor een baan bij een dergelijk bedrijf niet snel in aanmerking komen als je zichtbare tattoos of piercings draagt.

Ik mag toch zelf weten hoe ik eruit zie?

Ja, natuurlijk mag dat. Zoals al eerder gesteld: het staat in de grondwet dat iemand niet op zijn uiterlijk mag worden beoordeeld. Maar een werkgever mag wel degelijk eisen stellen als het gaat om het aan te nemen personeel. Als een notaris uitsluitend een secretaresse wil die een rok en panty’s draagt en daarvoor niet gaat shoppen bij de goedkoopste kledingzaken, dan is dat zijn of haar goed recht natuurlijk. Je zult dan weinig kans maken met een protest wanneer je de aangeboden baan niet krijgt omdat je een tatoeage op je arm hebt die zichtbaar is. Dus afhankelijk van je beroepskeuze is het wel degelijk verstandig om goed na te denken voordat je een tatoeage laat zetten. Een piercing is over het algemeen eenvoudig te verwijderen, en desnoods kies je er voor om je piercings alleen thuis te dragen als deze op het werk niet op prijs worden gesteld. Maar als je een tatoeage laat zetten op een opvallende plaats die niet gemakkelijk met kleding is te bedekken kan dit wel degelijk in je nadeel zijn. Een tatoeage kun je wel laten verwijderen, maar dit is een pijnlijke en vooral kostbare aangelegenheid.

Moet ik het zeggen dat ik piercings of tattoos heb?

Wanneer je gaat solliciteren en je hebt alleen tatoeages of piercings op niet zichtbare plaatsen hoef je dat natuurlijk niet te zeggen. Maar draag je zichtbare tattoos of piercings dan is het wel zaak om dit te melden, voor zover degene met wie je het gesprek hebt er niet direct over begint. Je kunt afspreken de tattoos te bedekken of piercings tijdens het werk uit te doen. Heb je een baan en wil je een piercing of tattoo laten zetten die zichtbaar is, dan is het zeker verstandig om te informeren bij je werkgever of dit mogelijk op bezwaren stuit.

Beroepen waarbij piercings verboden zijn

Er zijn beroepen waarbij het dragen van piercings direct verboden is. Werk je in de zorg, dan mag je geen sieraden dragen omdat dit patiënten mogelijk kan verwonden tijdens de verzorging. Voor je eigen veiligheid is het vaak verboden om sieraden waaronder piercings te dragen als je in de psychiatrie of met gedetineerden werkt. Zij kunnen je namelijk lelijk verwonden door aan piercings of halssieraden te trekken. Om ongelukken te voorkomen mogen deze om die reden niet worden gedragen. Verpleegkundigen dragen om die reden daarom vaak een horloge in de borstzak van hun uniform.

Moet ik kiezen voor de baan of voor mijn persoonlijkheid?

Natuurlijk is het dragen van piercings of tatoeages een persoonlijke keuze en gelukkig worden deze steeds meer geaccepteerd. Maar bij het solliciteren naar een baan kan het dus wel degelijk een belemmering zijn. Zoek je een baan in de sportwereld, lifestyle of modewereld zal het minder snel een probleem zijn, maar er zijn veel sectoren en beroepen waar je wel degelijk buiten de boot valt als je zichtbare tatoeages of piercings draagt. Het is dus aan jou om te beslissen hoe belangrijk de baan is. Als je ervoor kiest om je persoonlijkheid de hoogste prioriteit te geven dan moet je er rekening mee houden dat het vinden van werk in bepaalde branches misschien moeilijker gaat worden dan wanneer je bereid bent om een tattoo te bedekken of je piercings niet te dragen tijdens werktijd.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.