Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Omgaan met afwijzingen op je sollicitatie

Het is de meeste sollicitanten vaker wél dan niet overkomen: een afwijzing van een potentiële krijgen. Er zijn zelfs sollicitanten die tientallen afwijzingen voor hun kiezen krijgen voordat ze eindelijk een arbeidscontract mogen tekenen.
Een afwijzing kan behoorlijk frustrerend en zelfs demotiverend zijn. Je had je al een voorstelling gemaakt van het werk en gaf in gedachten het bijbehorende loon al uit. Je had misschien al kennis gemaakt met jouw toekomstige collega's en had een goed gevoel bij je sollicitatiegesprek. Hoe ga je dan om met die teleurstellingen?

Oefening baart kunst

Er zijn allerlei manieren om zo'n tegenslag te verwerken. Veel van die manieren zijn makkelijker gezegd dan gedaan en vergen oefening. Met andere woorden: hoe vaker je wordt afgewezen, des te beter je ermee om leert gaan. Een geluk bij een ongeluk is dat je op een gegeven moment zonder verwachtingen sollicitatiegesprekken ingaat, waardoor er heel wat spanning van je af valt en je relaxter over kunt komen dan de meeste andere kandidaten. Op de volgende manieren

Neem het niet persoonlijk

Een afwijzing op je sollicitatie is naar, maar probeer het niet persoonlijk op te vatten. Je bent in elk geval voor een gesprek uitgenodigd, wat al betekent dat je interessant bent. Maar laten we realistisch zijn: de baan kan uiteindelijk maar naar één persoon gaan. Dat jij die persoon niet bent, kan gebeuren. Misschien kwam er iemand voorbij met net wat meer ervaring, of werd er intern iemand doorgeschoven. In plaats van te denken “ik ben niet goed genoeg” zou je dan ook moeten denken “ze hebben voor iemand anders gekozen.” Er is ook een andere manier om een afwijzing te verwerken, waarbij je als het ware boven de afwijzende organisatie gaat staan door te zeggen: “dat is hún probleem.” Toch is dat niet de juiste manier om met een afwijzing om te gaan, omdat je op die manier wrok blijft koesteren. Besef dus dat er een andere kandidaat was die beter was en dat jij in de positief van de recruiter dezelfde beslissing had genomen. Misschien was het gewoon niet de ideale functie voor je.

Je leert van iedere afwijzing

Een andere manier om met een afwijzing af om te gaan, is hier lering uit te trekken. Persoonlijke groei vereist het maken van fouten en het omgaan met tegenslagen. Datzelfde geldt natuurlijk voor professionele groei. Probeer dan ook er achter te komen waaróm jij bent afgewezen en werk aan de zwakke punten die rekruteerders noemen. In feite is een afwijzing een manier om waardevolle informatie over jezelf te vergaren. Het kan pijnlijk zijn, maar als je er afstand van nemen, is het zelfs mogelijk om dankbaar te zijn voor een afwijzing. Met elke afwijzing word je een stukje beter.

Blijf solliciteren

Na het negatieve mailtje van een potentiële werkgever is de verleiding groot om bij de pakken neer te zitten. Maar daar schiet je weinig mee op. Wat jou echt zou helpen, is een nieuwe baan. Een afwijzing verwerk je vrijwel onmiddellijk wanneer je een nieuwe uitnodiging voor een sollicitatiegesprek in je broekzak hebt. En hoe kom je aan zo’n uitnodiging? Door stug door te solliciteren. Blijf dus niet te lang kniezen over die afwijzing, maar trek er lering uit en geef niet op.

Onthou: je leeft niet om te werken

Als jouw teleurstelling groot blijft, kun je juist het tegenovergestelde doen: afstand nemen van die vacature en je focussen op belangrijkere dingen. Want zeg nou zelf, er zijn wel degelijk zaken die belangrijker zijn in het leven. Denk bijvoorbeeld aan jou familie, jou gezien, je gezondheid. Een andere aanpak is er een spirituele draai aan geven, als dit bij jou past. Geloof je bijvoorbeeld in het lot, in het al dan niet voorbestemd zijn van gebeurtenissen, dan kun je troost vinden in de gedachte dat het niet zo mocht zijn. Dat er een goede reden is waarom jij deze baan niet krijgt; dat er een nog betere baan op jou wacht.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.