Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Lichaamstaal: hoe straal je zelfvertrouwen uit?

Op het blog van CVster.nl vind je allerlei tips voor het scoren van jouw droombaan. Daarvoor gaan we in op het het opstellen van je curriculum vitae, het schrijven van een pakkende sollicitatiebrief en natuurlijk het succesvol doorlopen van een sollicitatiegesprek.
Dit artikel bevindt zich in die laatste categorie. Wat dat betreft mogen we je allereerst feliciteren: jouw CV en brief hebben blijkbaar dusdanig indruk gemaakt, dat je bent uitgenodigd voor een gesprek ter nadere kennismaking. En als jij een mens van vlees en bloed bent, vind je dit behoorlijk spannend.

Zelfvertrouwen is onweerstaanbaar

Verplaats je eens even in de recruiter, die op de dag van de sollicitatiegesprekken verschillende kandidaten voorbij ziet komen. Waar heb jij meer vertrouwen in – een verlegen muisje waar je de antwoorden als het ware uit moet sleuren, of iemand die goed in zijn vel zit, glimlacht, oogcontact zoekt en een goed gevoel voor humor heeft? Natuurlijk zijn jouw kennis en ervaring erg belangrijk, maar daar heb je al in jouw brief en CV op gewezen. Nu wil jouw potentiële werkgever zien wat voor vlees hij of zij in de kuip heeft. Omdat er zoveel op het spel staat, is een sollicitatiegesprek voor veel kandidaten een spannende aangelegenheid. Voor de selecteur is het juist een prima moment om te zien hoe het met jouw sociale vaardigheden en jouw stressbestendigheid gaat. Het spreekt vanzelf dat je zo zelfverzekerd mogelijk het gesprek in wilt gaan. Maar hoe doe je dat?

Tips voor zelfverzekerde lichaamstaal

Als je zelfverzekerd bent, straal je dit uit. Dat vertaalt zich naar een rechte houding, de gesprekspartner geïnteresseerd en enthousiast aankijken, onderhoudende gesprekken en nog veel meer. Bij een zenuwslopende ontmoeting als een sollicitatiegesprek is het goed mogelijk dat het jou aan die assertiviteit ontbreekt. In zo’n geval kan de fake-it-till-you-make-it-aanpak werken. Het volgende lijstje is daarbij een goede leidraad.
  • Kennismaking Geef bij het kennismaken een ferme handdruk. Het is nu ook weer niet de bedoeling om die hand helemaal fijn te knijpen en de arm tot aan de schouder te schudden, maar je wilt in elk geval een slap handje vermijden. Kijk de interviewer in zijn of haar ogen en glimlach, zodat je betrouwbaar en vriendelijk overkomt.
  • Spiegelen De techniek van het spiegelen houdt in dat je de lichaamshouding en de uitdrukkingen van de interviewer volgt. Wanneer je qua gedachten en stemming met elkaar op één lijn zit, doe je dit eigenlijk al automatisch. Maar wanneer je nerveus bent, kan dit helpen om jezelf een houding te geven. Onbewust doet dit de recruiter ook meer op zijn of haar gemak voelen.
  • Handen en benen Waar laat je je handen en benen? Dat kan altijd behoorlijk lastig zijn als je zenuwachtig bent. Het liefst wil je ze niet te vaak van houding veranderen. Als je eraan kunt denken in het heetst van de strijd: het is beter om je voeten plat op de grond en naast elkaar te plaatsen. Je benen kruisen maakt het verleidelijk om te wiebelen met je voet en je enkel op een knie leggen kan arrogant overkomen, dus dat wil je vermijden. Voor je handen en armen geldt min of meer hetzelfde: kruis ze liever niet, maar leg ze op je benen of op tafel. Met de handpalmen naar boven is beter, omdat je zo openheid uitstraalt.
  • Oogcontact We gaven het al aan bij de handdruk: oogcontact houden is zeer belangrijk. Als je er moeite mee hebt om iemand lang in de ogen te kijken, dan zou je naar zijn of haar neus kunnen kijken – naar het puntje tussen de twee ogen. Je wilt iemand ook niet aanstaren, maar diegene ongeveer 60 procent van de gesprekstijd aankijken. Af en toe ergens anders naar kijken is dus geen probleem.
  • Stemgebruik We staan er niet altijd bij stil, maar het stemgebruik is een aspect dat grote invloed heeft op de manier waarop je overkomt. Als je je stemvolume vergroot, straal je autoriteit en macht uit. Een sollicitatiegesprek is daar niet de juiste gelegenheid voor. Praat het liefst op gedempte toon, waarmee je de aandacht van de interviewer krijgt en vasthoudt.
Het kan soms redelijk wat moeite en herhaling vergen om rekening te houden met al de bovenstaande punten. Ook hierbij geldt dat oefening kunst baart, dus probeer die zelfverzekerde houding zeker ook uit in het dagelijks leven. Op den duur zal jouw verbeterde lichaamshouding ervoor zorgen dat je vanzelf zelfverzekerder gesprekken ingaat.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.