Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Succesvolle sollicitatie? Kleding maakt de man/vrouw

Bij een sollicitatie kleding dragen die je zorgvuldig hebt uitgezocht, is belangrijker dan je denkt. Waarom? Omdat jouw uiterlijk het eerste is wat de recruiter van je ziet, en een indruk van iemand wordt doorgaans gevormd in de eerste dertig seconden. Het uiterlijk speelt dan ook een enorm belangrijke rol bij het aannemen van nieuw personeel. Managers die nieuw personeel proberen aan te nemen proberen je immers in een bepaalde rol te visualiseren. Gelukkig leven we niet langer in een tijd waarin je standaard in pak of deftige jurk dient te verschijnen. Met een aantal van de onderstaande tips kom je al een heel eind en verschijn jij zelfverzekerd op je volgende sollicitatiegesprek.

Hoe de juiste sollicitatie kleding kiest

Voordat je überhaupt een outfit gaat kiezen is het belangrijk om een beetje vooronderzoek te doen. Waarschijnlijk heb je al een redelijk beeld van het bedrijf waar je gaat solliciteren, maar het is altijd goed om te bedenken wat de sfeer bij het bedrijf is. Misschien ken je al mensen die er werken? Dit hoeft natuurlijk geen rocket science te zijn. Als je bij een bank gaat solliciteren trek je een zakelijke outfit aan; ga je solliciteren bij de lokale slager dan zal het (hoogstwaarschijnlijk) niet zoveel uitmaken als je gewoon een t-shirt aanhebt. Zeker weten doe je het natuurlijk nooit, maar denk er altijd even goed over na. Een handige regel die je aan kunt houden, is dat je je altijd één of twee niveaus hoger kleedt dan het beroep waar je voor solliciteert. Als je bijvoorbeeld solliciteert op een baan als monteur kom je uiteraard niet op het sollicitatiegesprek opdagen in een smerige overall. Terwijl dat wel de kleding is die je doorgaans zult dragen tijdens het beroep. In plaats daarvan toon je wat respect en verschijn je in een schone, nette broek, een nette blouse en eventueel een jasje.

Voorzichtigheid is geboden

Iemand kan al in tien seconden bepalen dat ze je niet aan willen nemen. Het duurt langer voordat ze voor zichzelf bepaald hebben dat ze je juist wél willen. Voorzichtigheid is daarom geboden. Door je iets conservatiever te kleden loop je minder risico om niet aangenomen te worden dan wanneer je iets te geforceerd hip of trendy over probeert te komen met bijvoorbeeld een felgekleurd jasje met Mickey Mouse-print of roze veren in je haar. Oké, dat is allicht wat overdreven, maar je snapt wat we bedoelen. In de gloriedagen van het dotcom-tijdperk kwamen mensen op hun slippers en met een neusring de sollicitatiekamer binnen en werden aangenomen. We leven echter niet meer in 1999, en velen maken nog wel eens de fout dat ze té casual op een sollicitatie verschijnen. Ook al voel jij je het lekkerst in een trainingsbroek en T-shirt en denk je daar mee uit te stralen ‘dit is wie ik ben’; het dragen van nette kleding is ook een teken van respect. Je neemt deze sollicitatie serieus. Een pak is echt niet altijd een must. Denk ook logisch na wat je normaalgesproken in een bepaalde situatie aan zou trekken. Als het buiten dertig graden is, is het niet logisch dat je in driedelig pak aan komt zetten. Dat zou je normaal ook niet doen. Laat het jasje dan gewoon lekker uit en doe de bovenste knoopjes van je overhemd los. Vriest het buiten dat het kraakt? Dan is het prima geoorloofd om te verschijnen in een nette trui of sweater. Zolang het er maar een beetje netjes uit ziet en er geen afbeelding van Rudolph the Red-nosed Reindeer op je borstkas prijkt. ;-)

Volg je gevoel

Er is waarschijnlijk een goede reden dat je juist op deze baan solliciteert. Je hebt een goed gevoel bij een bedrijf en hebt het idee dat dit bedrijf bij jou past. Sommige mensen vinden dan ook dat je juist jezelf moet zijn op een sollicitatiegesprek. Want waarom zou je je anders voordoen tijdens zo’n eerste bijeenkomst als je (wanneer je de baan gekregen hebt) jezelf toch anders gaat kleden op de werkvloer? Als jij tien oorbellen draagt en een tongpiercing is dat prima, maar vaak weet je van te voren al of dit in goede aarde zal vallen. Je eigen onderbuikgevoel kan je al vertellen of een dergelijke stijl ook bij het bedrijf past waar je solliciteert. Volg je intuïtie dan ook.

Tot slot

Er is eigenlijk geen gouden regel voor je kleding tijdens een sollicitatiegesprek. Geen richtlijn die je te allen tijde aan kunt houden met gegarandeerd succes. Uiteindelijk ligt het vooral aan je eigen gevoel en natuurlijk ook aan de inhoud van het gesprek. Maar door even stil te staan bij de bovenstaande tips kun je jouw kansen allicht verhogen wanneer je jouw eerstvolgende sollicitatiegesprek aangaat. De rest van het werk is aan jou. Wil je meer weten over de juiste kleding keuze lees dan ook eens de blog van Young Capital over kleding en solliciteren.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.