Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Solliciteren op een interne vacature: hoe gaat dat?

Een ‘normale’ vacature is bij een bedrijf waar je nog niet werkt. Je vindt zo’n vacature op de website van het bedrijf of bij een online vacaturebank. Vervolgens schrijf je een brief aan personen die je niet kent, en mag je –hopelijk– op gesprek bij diezelfde mensen die je (nog) niet kent. Hoe anders is dat bij een interne vacature! Als de mogelijkheid bestaat om door te groeien binnen het bedrijf waar je voor werkt, en als de geboden functies aansluiten bij jouw ambities, zul je vroeg of laat willen solliciteren op zo’n interne vacature. Dit type sollicitatie is iets anders dan een sollicitatie voor een bedrijf waar je nog niet werkt. In deze blogpost vertellen we jou waar je aan moet denken bij een interne sollicitatie en ontdek je wat de do’s en don’ts zijn.

Voor wie is dit geschikt?

Niet iedereen kan op elke interne vacature solliciteren. Allereerst moeten de gevraagde vaardigheden en ervaring maar net aansluiten bij jouw huidige baan. Daarnaast zou je al enige tijd op je plek moeten zitten. Hiermee bedoelen we dat je niet aan een stapje hoger denkt als je nog maar vijf maanden bij dat bedrijf zit. Zo maak je namelijk de indruk dat je een draaikont bent en niet tevreden met je nieuwe baan bent. Wanneer je langer dan pakweg een jaar jouw huidige baan hebt, zou je kunnen overwegen om op het interne baanaanbod te reageren (tenzij jouw chef je aanmoedigt of ervoor uitnodigt). Vaak vind je de vacatures op een prikbord bij de receptie of in de kantine. De grotere bedrijven hebben een eigen intranet waarop je de nieuwe vacatures vindt. Let wel dat je alleen dient te solliciteren als je goed presteert in je huidige baan.

De procedure van een interne sollicitatie

Net als bij een ‘gewone’ sollicitatie dien je een brief te schrijven en hier jouw cv aan te hangen. Denk erom dat je jouw cv aan de vacature aanpast. Wanneer je de geadresseerde goed kent, kun je een enigszins informele toon aanslaan, maar bij twijfel of wanneer je die persoon niet kent, is formeel de enige juiste aanspreekvorm. De procedure lijkt erg op die van een normale sollicitatie: je ontvangt na een tijdje een mail of je hoort van een chef of je op gesprek mag komen. Het is daarbij niet nodig om je zo uitbundig formeel te kleden als je deed toen je het bedrijf binnen probeerde te komen. Wel wil je er erg netjes uitzien. Gaat het eerste gesprek goed en word je voor een tweede gesprek uitgenodigd, dan is dat vaak al het teken dat je de baan mag hebben. Wanneer je wordt afgewezen, is het gebruikelijk dat je krijgt te horen waarom jij niet interessant genoeg bent. Ontbreekt het jou bijvoorbeeld aan de juiste papieren, dan kun je vragen of je op kosten van de werkgever een opleiding of cursus mag doen. Wanneer een soortgelijke vacature dan in de toekomst vrijkomt, maak je veel meer kans. Ook voor jouw werkgever is het aantrekkelijk om mensen intern door te schuiven. De kosten daarvan zijn veel lager dan een extern persoon aantrekken en inwerken. Daarnaast zorgt het ervoor dat de werknemers tot op het bot gemotiveerd blijven.

Mogen jouw collega’s het weten?

Bij een interne sollicitatie concurreer je met jouw eigen collega’s. Waarschijnlijk hebben sommigen van hen al aangegeven dat ze op de vacature gaan solliciteren, terwijl anderen er wat raadselachtig over doen. Ik raad je aan om er zo open mogelijk over te zijn. Het gaat immers niet over een vacature bij een ander bedrijf, waar je pas iets over vertelt als je daar daadwerkelijk bent aangenomen. Nee, het is logisch dat je een stapje hogerop wilt binnen jouw bedrijf. Het kan de relatie met collega’s juist schaden als je erover liegt en als later aan het licht komt dat je tóch hebt gesolliciteerd.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.