Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Hoe om te gaan met een afwijzing

Je kunt aan solliciteren een dagtaak hebben. Dat is natuurlijk vooral het geval wanneer je werkloos bent. En als je zo intensief op zoek bent naar een nieuwe baan, zit een sollicitatiegesprek in een klein hoekje.
Allemaal leuk en aardig, maar hoe groot is de kans om aangenomen nu werkelijk? Statistisch gezien natuurlijk stukken groter dan de kans op het sollicitatiegesprek was; de groep is nu inmiddels uitgedund tot een ‘shortlist’ van de drie of vier beste kandidaten. Toch betekent dit dat je ook wel eens met een afwijzing te maken zult krijgen. En dat kan een flinke dreun voor welke sollicitant dan ook betekenen. In dit artikel bekijken we hoe om te gaan met een afwijzing. We ontdekken waarom een afwijzing zo pijnlijk is en waarom dat ons kan ‘verlammen’, wat we daartegen kunnen doen en wat het geheim van succesvolle sollicitanten is. Dus lees je mee?

Waarom een afwijzing zo’n dreun kan zijn

Er wordt wel eens beweerd dat hetgeen waar mensen het meest naar verlangen, nadat ze in hun basisbehoeften zijn voorzien, waardering is. Met andere woorden: bewijs dat anderen je op prijs stellen en jouw plekje op deze aardbol waarderen. Romantische relaties zijn hier natuurlijk een goed voorbeeld van, maar aan de meer zakelijke kant vinden we ons werk, onze carrière. Wanneer je als kandidaat te horen krijgt dat jouw sollicitatie tot een abrupt einde is gekomen, kan het voelen alsof je niet de waardering krijgt die je verdient. Er kan van alles door je heen gaan: het voelt oneerlijk dat een andere sollicitant die baan krijgt, je bent boos op jezelf omdat je het misschien wel beter had kunnen doen, en je bent verontwaardigd omdat je niet op waarde wordt geschat.

Wat dit voor verdere sollicitaties betekent

Een afwijzing kan kandidaten dus een behoorlijke mentale tik geven. Als je ons vraagt hoe om te gaan met een afwijzing, zouden we je als raad geven om die kwaadheid en die verontwaardiging gerust even te voelen, maar er niet te lang bij stil te laten staan. Wanneer je tot bedaren komt, besef je zelf waarschijnlijk ook dat het niet aan jou lag, maar dat er simpelweg een betere kandidaat was. Het was dus niet zozeer een keuze tegen jou, maar voor een ander. Misschien had diegene de perfecte cv en een ongewoon goede klik met de selecteur, of wellicht is er intern iemand doorgeschoven. Je kunt er ook een bijna spirituele draai aan geven en besluiten dat het niet zo mocht zijn, omdat er iets beters op je pad gaat komen. Dat is misschien wel de beste manier om om te gaan met een afwijzing, omdat je zo met volle moed verder kunt.

Je leert van een afwijzing

Vaak krijg je, ook al ben je op gesprek geweest, een soort van standaard-afwijzing per e-mail. We geven toe dat dat niet erg netjes is, maar gelukkig beseffen bedrijven dat vaak ook. Wanneer je belt om uitleg, geven ze dat dan ook graag. En daar kun je weer veel van leren. We raden je dan ook aan om altijd te vragen waarom je bent afgewezen, als is het alleen maar om jezelf niet langer de schuld te geven voor die afwijzing. Met die nieuwe kennis ga je stukken sterker nieuwe sollicitatiegesprekken in, totdat er een punt is dat het zelfvertrouwen van je af straalt en je onweerstaanbaar voor potentiële werkgevers bent. Vroeg of laat heb jij dan die baan van je dromen.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.