Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Hoe blijf je gemotiveerd als je een baan zoekt?

Als je op zoek bent naar een baan, is het logisch dat je je vol energie op deze taak stort. Maar als je al een tijdje zonder succes bezig bent, kan het lastig worden om de motivatie op te brengen. En dat geldt al helemaal als je nog niet niet voor een sollicitatiegesprek bent uitgenodigd. Toch is het belangrijk dat je niet bij de pakken neer gaat zitten, omdat dit van jouw sollicitaties af kan stralen. Positiviteit overwint werkloosheid vroeg of laat, maar hoe zorg je ervoor dat je met frisse energie sollicitatiebrieven blijft sturen en naar gesprekken gaat die zomaar op niets uit kunnen draaien? In deze blogpost geven we je tips. Je zult zien dat het woord mindset meerdere keren voorbijkomt omdat we heilig geloven in het positieve domino-effect dat mentale gereedheid teweegbrengt.

1. Begin de dag positief

Door de dag met een ochtendritueel te beginnen, stap je nooit met het verkeerde been uit bed. Neem de tijd om dingen te doen waar jij je goed bij voelt: fitnessen of hardlopen om endorfines aan te maken, een lekkere warme douche, een gebakken eitje bij het ontbijt, een paar pagina’s uit een goed boek, enzovoort. Laat niemand jou tijdens dit ritueel storen, dus ook niet jouw mobieltje of Facebook!

2. 'Dress for success’

Ook al blijf je tijdens jouw zoektocht naar een baan gewoon thuis, onderschat de psychologische waarde van je outfit niet. Door je netjes te kleden, alsof je al naar je nieuwe baan gaat, kom je in de juiste mindset. En op de één of andere manier werkt dat door in jouw communicatie naar potentiële klanten. We zeggen niet voor niets dat zoeken naar werk ook al een baan op zich is!

3. Doe vrijwilligerswerk

Al mag je dan een dagtaak aan het zoeken naar een baan hebben, het is een goed idee om wat tijd vrij te maken voor vrijwilligerswerk. Zo blijf je toch een beetje in die frame of mind van een werknemer zitten, leer je mensen kennen, en niet onbelangrijk: je werkt aan vaardigheden die je gerust op je cv mag zetten. Potentiële werkgevers hebben er veel respect voor als je tijdens je werkloosheid vrijwilligerswerk doet.

4. Spreek met een vriend(in) af

Drink een bakje koffie of een pint bier met een vriend of vriendin om je gedachten even van die banenjacht af te halen. Kies wel iemand uit die jou niet het hemd van het lijf vraagt over jouw sollicitaties. Het idee is dat je eventjes afgeleid bent en een leuk uurtje of twee beleeft, zodat je de tijd die je wél aan je toekomstige baan besteedt,

5. Neem één dag per week vrij

In het verlengde van een koffiedate of borrel met een vriend(in), raden we je aan om één dag in de week compleet vrij te nemen en iets leuks te doen. Ga bijvoorbeeld picknicken, volg een workshop, huur een kayak, of bezoek een cabaretiervoorstelling. De woensdag is daar een prima dag voor, omdat je op die manier twee dagen vóór jouw vrije dag en twee dagen erná werkt. We gaan er voor het gemak even vanuit dat je het weekend sowieso vrij neemt.

6. Doe een cursus

Werk aan je kennis en vaardigheden door een (online) cursus te volgen. Op Coursera vind je bijvoorbeeld een groot aantal gratis cursussen die door gerenommeerde universiteiten worden aangeboden. Met zo’n cursus hou je je hersenen in vorm en laat je recruiters zien dat je leergierig blijft.

7. Maak een ‘vision board’

Of je nu in de Wet van Aantrekking gelooft of niet, een vision board is een mooie manier om jezelf aan je dromen en doelen te herinneren. Kies hiervoor mooie afbeeldingen die jouw toekomst visueel vertegenwoordigen, bijvoorbeeld een koffer vol met geld, een mooie auto, een exotische vakantie, enzovoort. Je kunt dit op een prikbord doen, maar het kan ook online in Pinterest.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.