Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

De elevator pitch: wat is het en hoe gebruik ik deze bij het solliciteren?

Een elevator pitch is eigenlijk een heel korte presentatie van jezelf. De term komt uit Amerika, waar ze grote wolkenkrabbers hebben. Op de bovenste verdieping zit het bestuur dat belangrijke beslissingen neemt. Als je beneden de lift instapt, heb je maximaal een minuut de tijd tot de lift boven is en de beslissing genomen zal worden. In deze minuut moet je de bobo's dus kunnen overtuigen van jouw waarde.

Elevator pitches in sollicitatiegesprekken

In een sollicitatiegesprek kun je een elevator pitch gebruiken om jezelf te presenteren en om in ieder geval vier dingen te vertellen: wie je bent, wat je te bieden hebt, wat je toevoegt en wat je zoekt. Dit artikel zal je helpen bij het creëren van de perfecte elevator pitch voor jouw sollicitatie. In Nederland hebben we geen grote wolkenkrabbers met liften die er een minuut over doen om boven te komen. De daadwerkelijke tijd die een elevator pitch moet duren, staat dan ook niet vast op een minuut – er zijn zelfs verschillende theorieën over de ideale lengte van een elevator pitch, van tien seconden tot twee minuten. De precieze lengte maakt niet heel veel uit, het gaat er om dat je elevator pitch kort maar krachtig is en dat het je toekomstige werkgever overtuigt jou aan te nemen.

6 tips voor een goede elevator pitch

  1. Het kan altijd korter Het gaat er bij een elevator pitch om dat je veel informatie in weinig tijd overbrengt, dus geef alleen maar relevante informatie en laat verder zo veel mogelijk weg.
  2. Oefen genoeg en hardop
 Het belangrijkste van een elevator pitch is dat je verhaal overtuigend is, dus oefen het een paar keer hardop en richt je op lichaamstaal, overtuigingskracht, intonatie en volume.
  3. Schakel hulp in
 Laat je pitch ook aan anderen horen en vraag hen naar hun mening. Het gaat er immers om hoe overtuigend je op anderen overkomt!
  4. Voor elke functie een andere pitch Laat je gesprekspartner weten waarom jij een interessante kandidaat voor die specifieke functie bent, niet zomaar waarom je een interessant persoon bent.
  5. Enthousiasme is belangrijk
 Het lijkt vanzelfsprekend, maar enthousiasme is heel belangrijk bij een overtuigende elevator pitch, net als energie en motivatie.
  6. Sluit af met een vraag
 Door af te sluiten met een vraag kan je gesprekspartner meteen inhaken op je verhaal en zo dieper ingaan op de informatie die je net gegeven hebt.

Voorbeeld van elevator pitch: verkoopmedewerker elektronica

Ik ben Alex de Vries en ik heb nu vijf jaar ervaring als verkoopmedewerker op het gebied van elektronica. In deze tijd heb ik veel geleerd over klanttevredenheid en verkooptactieken met een combinatie van digitaal en telefonisch contact. Bij mijn vorige werkgever heeft dit geleid tot een 20% stijging in de sales en een hogere klanttevredenheid. Ik zoek een uitdagende werkplek waar ik mezelf kan ontwikkelen en mijn passie in kwijt kan. Wat zijn de ontwikkelingsmogelijkheden bij uw bedrijf?

Voorbeeld van elevator pitch voor een hoofd financiële administratie

Mijn naam is Renée van Haarlem. Na mijn opleiding financiële administratie bij NCOI ben ik bij mijn huidige functie gaan werken. Hier heb ik twee jaar aan praktijkervaring opgedaan en heb ik veel geleerd over het begeleiden van personeel en het analyseren van data. Door een nieuwe methode voor data-analyse te ontwikkelen heb ik het bedrijf zeer veel tijd en personeelskosten bespaard. Omdat ik bij dit bedrijf niet de ruimte heb mij verder te ontwikkelen, ben ik nu op zoek naar een nieuwe uitdaging. Kunt u mij iets vertellen over een typische werkdag binnen deze functie?

En nu jij!

Op basis van bovenstaande tips en voorbeelden is het nu aan jou om een sterke elevator pitch te maken waarin je vertelt over jezelf, wat je kan en wat je toevoegt aan het bedrijf en wat je zoekt binnen een bedrijf. Sluit af met een vraag, oefen je pitch voor jezelf en anderen en sla vervolgens je slag bij je volgende sollicitatie. Succes!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.