Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Discreet solliciteren als je al werk hebt

Wat het onderwerp van elk gesprek lijkt te zijn als je werkloos bent, wordt ineens een gevoelige kwestie wanneer je al een baan hebt. We hebben het over het zoeken van werk en het afgaan van sollicitatiegesprekken. Want zoiets ga je niet aan de grote klok hangen als je al werk hebt; wat moet je baas er immers van denken dat je weg wilt? Ook is het logisch dat je jouw ambities verborgen houdt voor collega’s, hoezeer jij ze ook vertrouwt. Je weet immers maar nooit wie zijn of haar mond voorbij praat. Maar dat verborgen houden is makkelijker gezegd dan gedaan. Ten eerste zul je tijd moeten investeren in het zoeken van een nieuwe vacature. Ten tweede ben je tijd kwijt met het schrijven van de sollicitatiebrieven. Tot slot zul je waarschijnlijk vrij moeten vragen om onder werktijd naar sollicitatiegesprekken te kunnen. Solliciteren als je al werk hebt is natuurlijk een comfortabele uitgangspositie; het is vaak niet zo urgent als wanneer je werkloos bent. Dat betekent dat je iets relaxter te werk kunt gaan, wat jou onbewust aantrekkelijker kan maken voor een potentiële werkgever dan iemand die wanhopig op zoek is. In deze blogpost geven we je tips voor discreet solliciteren als je al een baan hebt.

Zoek niet onder werktijd naar vacatures

Men zegt niet voor niets dat solliciteren eigenlijk óók een fulltime baan is. Maar dat maakt de zaak ingewikkeld als je al een baan hebt. Het is in elk geval verstandig om de verleiding te weerstaan om tijdens werkuren naar een nieuwe baan te zoeken. Je weet immers niet wie er over jouw schouder meeleest of jouw browsergeschiedenis doorspit.

Wanneer dan wel naar een baan jagen?

Reserveer liever een vast moment op de dag voor het zoeken naar werk, bijvoorbeeld door iets vroeger op te staan of door ‘s avonds trouw een uurtje aan het reageren op vacatures te besteden. Dus niet op je werk, maar thuis. Zo hoeven je baas en collega’s er niet achter te komen dat je weg wilt en kun je met een kalm geweten op je werkplek zitten. Het kan zijn dat je hiervoor jouw sportieve activiteiten of verenigingsleven op een laag pitje moet zetten. Gelukkig hoeft dit maar tijdelijk, want met de tips op CVSter, o.a. over het opstellen van cv’s en het voeren van sollicitatiegesprekken, vind je al snel een baan.

Geef geen reden voor die vrije dag

Uit respect voor jouw huidige werkgever meld jij je natuurlijk niet ziek als je een sollicitatiegesprek hebt. In plaats daarvan neem je een dag(deel) vrij. Maar waaróm jij een vrije dag wilt, gaat jouw baas niets aan. Uiteraard kan het voorkomen dat erover gegrapt wordt of dat een collega je vraagt wat je van plan bent. Dat je gaat solliciteren, verklap je dan natuurlijk niet. Bedenk liever een eenvoudig excuus: de loodgieter komt langs, je wilt wat klusjes in huis doen, je bent er gewoon aan toe, of je moet naar de tandarts. Maar denk erom dat je hetzelfde excuus niet voor elke vrije dag gebruikt! Acht keer naar de tandarts moeten is wel heel verdacht.

Als je betrapt wordt…

Het kan zijn dat je, ondanks al deze voorzorgsmaatregelen, op heterdaad betrapt wordt. Misschien raak je tijdens je werk verdwaald op Linkedin (we hadden je gewaarschuwd), krijg je een telefoontje onder werktijd of ziet een andere collega die ook een vrije dag heeft jou strak in het pak een ander bedrijf binnenlopen. Dat is natuurlijk niet wenselijk, maar tegelijkertijd ook weer niet het einde van de wereld. Vroeg of laat moet je het toch aan collega’s of je baas vertellen. Maar als de aap iets te vroeg uit de mouw komt, neem diegene dan in vertrouwen. Geef ruiterlijk toe dat je op zoek bent naar een nieuwe baan en vraag die persoon dan om jouw geheim nog even te bewaren. En als het de baas zelf is die jou betrapt, dan kan dat er wellicht toe leiden dat hij jouw arbeidsvoorwaarden verbetert.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.