Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Bellen na een afwijzing: altijd doen!

Een sollicitatie gaat niet altijd zoals je gehoopt had. Omdat een gemiddelde werkgever al gauw drie of méér kandidaten uitnodigt om op gesprek te komen, is je kans –statistisch gezien– groter om afgewezen dan aangenomen te worden. Succesvolle sollicitanten weten daar echter mee om te gaan; die laten zich niet uit het veld slaan, zelfs niet bij meerdere afwijzingen achter elkaar.
Toch blijft het vervelend, zo’n afwijzing. Dus hoe doe je dat, een positieve draai geven aan die misgelopen droombaan? De titel van dit artikel verraadt het al: door lering te trekken uit die afwijzing. En dat lukt het beste wanneer je contact zoekt met het bedrijf waar je zojuist bent afgewezen. Telefonisch.

Wat je kunt leren van een afwijzing

Normaalgesproken is een afwijzing een beroerd droog bericht. Je wordt nogmaals bedankt voor de genomen moeite. Het spijt de afzender dat de keuze niet op jou is gevallen en jou wordt veel succes gewenst in jouw missie om een nieuwe baan te vinden. Soms wordt plechtig beloofd dat jouw cv bovenop de stapel komt, voor het geval er weer vacatures vrijkomen. Laten we eerlijk zijn: dit zijn gewoon standaard-mails die de andere afgewezen kandidaten ook krijgen. Het is jammer dat bedrijven niet even de tijd nemen om wat specifieker in hun afwijzing te zijn, al is het alleen maar om wat ‘goodwill’ te kweken. Het excuus is vaak dat ze er niet de tijd voor hebben, maar wat blijkt? Ze zijn vaak best te porren voor een toelichting, als je er zelf maar achteraan gaat. Er zijn heel wat redenen om dat te doen:
  • Je maakt jezelf niet langer gek Een afwijzing kan behoorlijk aan je vreten. Je gaat allerlei redenen bedenken voor die afwijzing en kunt overtuigd raken van een reden die helemaal niet achter die afwijzing lag. Je verliest er slaap door en je geeft je eigen ego er een deuk mee. Hoogstwaarschijnlijk lag het niet eens aan jou, maar was er stomtoevallig een droomkandidaat. Kan gebeuren.
  • Je leert iets over jouw sollicitatievaardigheden Je cv was perfect voor die vacature, dus het sollicitatiegesprek kon eigenlijk niet stuk. Hoe kan het dan dat je afgewezen bent? Misschien was het iets dat je in het interview verkeerd deed of zei? Blijkt dat zo te zijn, dan is er geen man overboord; je leert hier gewoon van en zorgt ervoor dat dit bij een volgende gesprek niet opnieuw gebeurt.
  • Je ontdekt of je eventueel verder moet studeren Het kan zijn dat die potentiële werkgever jou niet voldoende gekwalificeerd vond voor die functie. Door te vragen wat jou geschikter zou maken, kom je erachter welke cursus of opleiding je zou kunnen volgen om bij een soortgelijke vacature meer kans te maken.

Waarom een beller sneller is

Je zou natuurlijk een e-mail kunnen sturen naar het bedrijf dat jou, mogelijk via datzelfde medium, bedankte voor jouw interesse. Een e-mail komt echter heel wat minder dringend over dan een telefoontje. Met andere woorden: het is makkelijker voor een werkgever om het beantwoorden van een mailtje op de lange baan te schuiven en vervolgens te vergeten. En dat geldt al helemaal wanneer jouw berichtje naar het algemene mailadres van het bedrijf gaat en niet direct naar de persoon die jouw sollicitatie heeft afgenomen. Onze tip? Bellen. We weten dat dit best frustrerend of zelfs eng kan zijn, vooral als je verontwaardigd of zelfs kwaad bent om die afwijzing. In dat geval kun je beter nog een dag (of twee) wachten. Maar dat je zou moeten bellen, staat buiten kijf. Vraag direct naar de persoon die het interview met jou afnam en wees vriendelijk en beleefd. Je wilt alleen maar weten of je dingen zou kunnen verbeteren voor het geval je op een soortgelijke vacature solliciteert. Bedank vervolgens vriendelijk voor de tijd en de reactie van die persoon. We kunnen je verzekeren dat je je na dat gesprek beter voelt dan ervóór. Je krijgt tips voor het verbeteren van jouw presentatie of jouw vaardigheden en je gaat minder gespannen het volgende sollicitatiegesprek in. Als je over een tijdje aan deze afwijzing terugdenkt, zie je er vooral de positieve aspecten van in.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.