Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Stuur dit bedankje na jouw sollicitatiegesprek

Zo, dat sollicitatiegesprek is achter de rug. En als mensen jou vragen hoe het ging, verschijnt er een glimlach op je gezicht. De klik met de recruiter was er, je was redelijk ontspannen en je hebt goed duidelijk kunnen maken wat jouw vaardigheden en ambities zijn. Als het aan jou ligt, ben je aangenomen. Maar je begrijpt ongetwijfeld dat het niet zo makkelijk gaat. Er zijn andere kandidaten en tegenwoordig trekken die alles uit de kast om een goede indruk te maken. Schriftelijke bedankjes na sollicitatiegesprekken horen daar steeds vaker bij. Als jij nog niet van deze tactiek gebruikmaakt, helpt deze blogpost jou om het perfecte bedankbriefje te sturen.

Handgeschreven bedankje

Je kent de ongeschreven regel vast al: een sollicitatiebrief verstuur je het beste als e-mail. Eventueel kun je ervoor kiezen om dezelfde sollicitatie ook uitgeprint te versturen, maar waag je vooral niet aan een handgeschreven brief. Hoe mooi je handschrift ook is, rekruteerders zijn er niet meer aan gewend en zijn toch méér tijd kwijt om zo’n brief te lezen. Je loopt er ook het risico mee dat je voor digibeet wordt aangezien omdat je je niet aan een mail of uitgeprinte brief waagde. Hoe anders is het wanneer het om de bedankbrief na een sollicitatiegesprek gaat! Dit gaat om een heel kort briefje dat vooral geen dertien-in-een-dozijn-uitstraling mag hebben. Vergelijk het met het briefje dat je bij een fles wijn krijgt in jouw hotelkamer of wanneer er gasten bij je hebben gelogeerd. Het ziet er stukken persoonlijker uit als dat bedankje met de hand is geschreven.

Mooi papier

Of je jouw bedankje op een kaartje of op briefpapier schrijft, mag jij beslissen. Maar zorg er wel voor dat het er professioneel uitziet. Dus geen hartjes, beertjes of de naam van een hotel. Dit spreekt misschien voor zich, maar je moest eens weten wat recruiters allemaal tegenkomen. Koop bij voorkeur wat dikker papier in gebroken wit of in een crèmekleur, met een stijlvolle enveloppe erbij. Als je linkshandig bent, werk dan met een sneldrogende inkt om te voorkomen dat je met je hand over de geschreven tekst veegt en vlekken op je bedankje krijgt.

De juiste timing

Als jouw sollicitatie op een maandag was, wacht dan niet tot vrijdag om het bedankje te sturen. Eén van de functies van zo’n bedankbriefje is namelijk dat je vers in het geheugen van jouw potentiële werkgever blijft. Het helpt dan als deze werkgever jouw bedankje kort na het sollicitatiegesprek ontvangt. Idealiter verstuur je dit bedankje direct na het gesprek, zodat het de volgende dag al op het bureau van de recruiter ligt en jij die extra punten scoort.

Hou het kort

De beste bedankjes zijn kort. Je hebt in je sollicitatiebrief al verteld waarom je een goede kandidaat bent en dit in het gesprek benadrukt. Al raden sommige experts aan om nog een keer jouw drie sterkste punten aan te stippen, raden wij dat af. Jouw naam moet genoeg bellen doen rinkelen bij de ontvanger.

Stuur het naar de juiste persoon

Het is goed mogelijk dat degene die jou voor het sollicitatiegesprek uitnodigde, niet dezelfde persoon is die het sollicitatiegesprek afnam. Zorg ervoor dat je de naam van de rekruteerder weet; vraag desnoods een visitekaartje na afloop van het gesprek. Zo weet je zeker dat je de naam in de aanhef en op de enveloppe correct spelt. Een goedbedoeld bedankje kan een averechts effect hebben als je de trots van jouw potentiële werkgever krenkt door een verkeerd geschreven naam.

Voorbeeld van een bedankje

Je vraagt je nu wellicht af hoe zo’n bedankje er uitziet. Wat kun je op zo’n kaartje of in zo’n briefje schrijven? We sluiten dit artikel daarom af met een voorbeeld van een bedankbriefje. Voel je vrij om deze tekst hieronder te gebruiken, maar vergeet niet om hem aan te passen aan de geadresseerde en de functie. Beste [heer/mevrouw + achternaam], Hierbij wil ik u hartelijk danken voor het prettige gesprek van vandaag. Het was fijn om meer over de vacature van [functienaam] en [bedrijfsnaam] te weten te komen. Ik vertrouw erop mijn geschiktheid goed duidelijk te hebben gemaakt en ik ga met plezier een langdurige samenwerking aan. Met vriendelijke groet, [jouw naam]
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.