Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Welke kleding moet ik aan voor een sollicitatiegesprek?

Een investering in jouw kleding is een investering in jouw succes. We denken misschien dat we ons niet door de wijs laten brengen door de kleding van bazen en collega’s, maar ons onderbewustzijn blijkt wel degelijk gevoelig voor kledingstijlen. En dat is goed nieuws voor wie naar een sollicitatiegesprek gaat. 

Kleren maken de man – en vrouw

Niet alleen voor een sollicitatiegesprek, maar ook voor jouw dagelijkse werk is het belangrijk om goed gekleed te verschijnen. Want wat blijkt uit allerlei onderzoeken? Mensen die meer aandacht aan hun kleding en uiterlijk besteden, worden serieuzer genomen en komen eerder voor promotie in aanmerking. Met andere woorden: ze zijn succesvoller. Gek genoeg profiteert nog lang niet iedereen van dit feit. Met dit artikel willen we jou er niet alleen van overtuigen om piekfijn voor je sollicitatiegesprek op te draven, maar willen we je ook praktische tips geven omtrent de precieze kleding die je tijdens die belangrijke afspraak kunt dragen.

Kleurgebruik

Denk allereerst goed na over de kleuren die je wenst te dragen. Iedere kleur communiceert weer iets anders. Heldere kleuren trekken de aandacht en accentueren, terwijl donkere kleuren bedekken en camoufleren. Wie bijvoorbeeld de aandacht van een bierbuik wil afleiden, doet er goed aan om een donker overhemd op een lichte broek te dragen. Kleur kan ook iets over je persoonlijkheid zeggen. Donkergrijs en donkerblauw zijn kleuren waarin je professioneel en zakelijk overkomt, wat deze kleuren zeer geschikt maakt voor sollicitatiegesprekken. Andere kleuren, zoals rood, kunnen opdringerig overkomen of juist afstandelijk zijn, zoals zwart en bruin. Onze tip: hou het bij donkerblauw of donkergrijs.

Veelgemaakte fouten bij mannen

Toegegeven: je gaat niet dagelijks bij bedrijven langs om jezelf te promoten. Het kan dan ook voorkomen dat je iets over het hoofd ziet wanneer het gaat om jouw kleding of verzorging. Maar je verkleint de kans daarop aanzienlijk door de onderstaande veelgemaakte fouten te raadplegen. En omdat mannen en vrouwen zich verschillend kleden, gaan we eerst de fouten bij langs die mannen maken.
  1. roos op de schouders van dat dure kostuum
  2. ongepaste accessoires zoals een plastic tas of goedkoop horloge
  3. riem, das, schoenen en/of sokken die niet bij elkaar of het pak passen
  4. te korte broek of sokken waardoor de beenhuid bij het zitten blootgelegd wordt
  5. gekreukte of ongeperste kleding
[caption id="attachment_798" align="alignright" width="200"]kleding sollicitatie fout Zo moet het niet...[/caption]

Veelgemaakte fouten bij vrouwen

Bij sollicitatiegesprekken moeten vrouwen weer aan heel andere dingen denken. De volgende fouten en blunders op het gebied van kleding en lichaamsverzorging steken de selecteurs het meest.
  1. te strakke kleding waarin de contouren van onderbroek of bh zichtbaar zijn
  2. slordig kapsel of uitgegroeid haar bij kleurspoeling
  3. harige of te blote benen
  4. schoenen met open tenen
  5. een te diep decolleté
Een tip die we je mee kunnen geven is om jezelf aandachtig in de spiegel te bekijken. Gebruik daar geen badkamerspiegel voor die alleen jouw buste omlijst, maar gebruik liever een spiegel waarin je hele lichaam is te zien. Pak de dingen in je handen waarmee je de sollicitatieruimte binnen zou lopen. Zie jij eruit als die nieuwe medewerker? Zou jij jezelf aannemen?

Vergeet je lichaamsverzorging niet

Goed. Nu we je kleding uitgebreid hebben bekeken en jij de veelgemaakte fouten niet zult begaan, is het verstandig om even bij de lichaamsverzorging stil te staan. Zijn je nagels schoon en geknipt? Is je neushaar gekortwiekt? Heb je voldoende deodorant of (indien nodig) anti-transpirant gebruikt? Het is trouwens ook een goed idee om de dag vóór het sollicitatiegesprek de kapper te bezoeken. Het lijkt misschien betuttelend dat wij je hierop wijzen, maar zo is het niet bedoeld. Je moest eens weten wat kandidaten in alle stress vergeten te doen en wat voor afknapper het voor de sollicitatiecommissie kan zijn. Met andere woorden: een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.