Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

5 tips voor succes met jouw video-sollicitatie

Steeds meer bedrijven vragen kandidaten om in een video-boodschap hun motivatie toe te lichten. Dat kan even wennen zijn als je niet gewend bent om tegen de camera te praten. Maar als je de tips in deze blogpost opvolgt, zorg je er met jouw video-sollicitatie voor dat je een streepje voor hebt op de meeste kandidaten. Met de tips die ik hieronder geef, ga ik ervan uit dat jij zelf jouw sollicitatie-video produceert. Tenzij je een zeer serieuze hobbyist bent, zal de kwaliteit hiervan niet in de buurt van een professionele video komen. Maar daar kun je altijd later nog in investeren. Belangrijk is dat je enthousiast op deze nieuwe vorm van solliciteren duikt, vooral omdat nog te weinig kandidaten gebruikmaken van deze manier van solliciteren.

1. Zie er goed verzorgd uit

Zorg ervoor dat je er piekfijn uitziet. Maak als het nodig is de dag vóór de opname een afspraak met de kapper, trek kleren aan die je net zo goed naar een sollicitatiegesprek aan zou kunnen doen, scheer je (als je een man bent) of gebruik make-up (als je een vrouw bent) om zo de perfecte look te creëren. Het is niet nodig dat je van top tot teen op de video verschijnt. Het is vooral belangrijk dat je gezicht en je gezichtsuitdrukkingen goed te zien zijn. Voor zo’n talking head-video is een ‘buste’ dus prima: aan de onderkant van het beeld jouw borst of schouders, en aan de bovenkant laat je nog wat ruimte boven je kruin.

2. Kies voor een rustige achtergrond

Jouw hoofd en jouw verhaal zijn de hoofdrolspelers in jouw video. Voorkom daarom dat de achtergrond afleidt. Dus geen verkeersstroom achter je, of een boom die wild in de wind schudt. Kies liever voor een muur, of wellicht de bossen of de duinen. Als je de mogelijkheid hebt om de scherptediepte aan te passen (jouw gezicht scherp en de achtergrond onscherp) zou dat helemaal fantastisch zijn.

3. Let op de belichting

Ook al volg je alle andere tips op, het succes van jouw video kan staan of vallen met de belichting die je ervoor kiest. En het kan best tricky zijn om die belichting perfect te krijgen. Waar je in elk geval voor wilt uitkijken is dat je tegen de zon in filmt, of dat de zon recht boven je hoofd staat (zoals rond het middaguur). Het mooiste zonlicht, waar ook fotografen graag van profiteren, tref je ‘s ochtends en in de namiddag. Als zonlicht geen optie is omdat het bewolkt is, is daar niets mis mee. Bewolking zorgt juist voor een diffuus soort licht waarin het hele gezicht goed zichtbaar is, zonder storende schaduwen. Let wel op dat bewolking voor een grauwe sfeer kan zorgen. Je kunt dan beter een iets kleuriger achtergrond kiezen dan een grijze lucht.

4. Zorg voor goed geluid

Als je een goede indruk wilt maken met jouw video, zorg je voor goed geluid. Dus geen voorbijrazend verkeer, geroezemoes op de achtergrond of storende echo’s als je de video in een kamer opneemt. Wanneer je een professional inhuurt, kun je er vanuit gaan dat hij een professionele microfoon gebruikt en –indien nodig– het geluid nabewerkt. Ga je zelf jouw video maken, dan kan een externe microfoon (bijvoorbeeld zo’n dasspeld-model) de geluidskwaliteit al enorm opkrikken.

5. Gebruik een statief

Alhoewel je in Hollywoodfilms en populaire series steeds vaker scènes ziet die uit de hand worden geschoten, is het voor een professionele video toch beter om een stabiel beeld te hebben. Met een statief of een kleine driepoot blijf je keurig in beeld en zijn er geen storende bewegingen. Smartphones bieden tegenwoordig al een indrukwekkende HD-beeldkwaliteit en er zijn ook statiefjes waar zo’n telefoon in past. Als je een stabiele hand hebt, is een tussenoplossing het gebruiken van een selfie stick.

Goed om te weten

Nu je weet hoe je een goede video-sollicitatie maakt, zul je zien dat het stukken makkelijker en leuker is om dit nieuwe medium te gebruiken. Het zal misschien zelfs in je opkomen om een video mee te sturen met ‘traditionele’ sollicitatiemails, ook al wordt er in de advertentietekst niet expliciet om gevraagd. En weet je wat? Dat mag best! Sterker nog: je kans om voor een gesprek te worden uitgenodigd is stukken groter als je een video-boodschap meestuurt. Zo krijgt de recruiter namelijk een veel betere indruk van je.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.