Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

5 tips voor antwoord op de vraag: ‘Waarom wil je hier werken?’

Tijdens het sollicitatiegesprek kun je met allerlei lastige vragen te maken krijgen. Gelukkig is de vraag ‘Waarom wil je bij ons werken?’ een stuk makkelijker te beantwoorden. Want als het goed is, heb je bij dat bedrijf gesolliciteerd omdat je oprecht geïnteresseerd bent in de vacature bij die organisatie. Voordat we jou 5 tips geven waarmee je jouw antwoord goed voorbereidt, is het verstandig om stil te staan bij de vraag waarom recruiters dit eigenlijk van je willen weten.
Eén van de redenen waarom P&O-medewerkers deze vraag aan sollicitanten stellen, is dat zij er zeker van willen zijn dat kandidaten gemotiveerd zijn. Een sollicitatie die het resultaat is van een schot hagel, waarbij je dus naar zoveel mogelijk vacatures brieven stuurt, heeft weinig potentieel om tot een gelukkig dienstverband te leiden. Daarentegen bezitten kandidaten die tot op het bot gemotiveerd zijn een positieve uitstraling, laten ze zich niet zomaar uit het veld slaan en zijn ze vaker bereid om extra klusjes op te pakken. Ze zijn leergierig, sociaal, gretig en productief. Precies wat een werkgever zoekt.

Jouw antwoord zegt veel over je

Er is nóg een reden waarom rekruteerders deze vraag stellen. En dat is meteen een reden waar veel sollicitatievragen uit voortvloeien. Jouw toekomstige werkgever ziet namelijk graag dat je je goed hebt voorbereid op een sollicitatiegesprek. Een degelijke voorbereiding zegt namelijk iets over jouw werkwijze: je kunt goed plannen, je hebt zelfkennis, je respecteert jouw gesprekspartner en je wilt een goede indruk maken. Ook op de werkvloer kan deze houding van pas komen, bijvoorbeeld wanneer je met klanten of leveranciers omgaat. In dit artikel geven wij je geen kant-en-klare voorbeeld-antwoorden. We hebben liever dat jij de tips hieronder opvolgt bij het creëren van jouw eigen unieke antwoord op deze vraag. Een antwoord waar jouw persoonlijkheid, jouw motivatie en jouw kennis van zaken uit straalt.

1. Vraag het jouw netwerk

Bij de beantwoording van de vraag waarom je bij een organisatie wilt werken, kunnen mensen uit jouw netwerk je ideeën geven. Misschien heb je een vriend(in) of kennis die bij dezelfde organisatie werkt, of ken je iemand die een soortgelijke functie bekleedt. Vraag hen vooral naar de leuke kanten van dit werk en maak hier een lijstje van. Tijdens het sollicitatiegesprek is het helemaal niet erg als je laat weten dit soort vooronderzoek te hebben gedaan. Sterker nog, het is zelfs gewenst.

2. Check de laatste ontwikkelingen

Is het bedrijf laatst in het nieuws geweest? Wat is er gaande in het vakgebied? Wat doen concurrenten? Door in jouw antwoord kennis van de laatste ontwikkelingen door te laten schemeren, laat je zien meteen aan de slag te kunnen. Kijk ook eens op de website naar de organisatiestructuur, naar de grootte van het bedrijf en eventuele vestigingen en uitbreidingsplannen. Mogelijk kun je zelfs het jaarverslag downloaden. Met al deze kennis in jouw achterhoofd maak je een goede beurt – ook bij de beantwoorden van andere interviewvragen.

3. Zoek de persoonlijke klik

Een baan, een carrière, is iets persoonlijks. En ook al wil je werk en privé goed gescheiden houden, bij een sollicitatiegesprek willen ze toch iets van de persoon achter dat CV zien. Bij jouw antwoord op de vraag waarom je bij die organisatie wilt werken, kun je daar rekening mee houden. Vertel bijvoorbeeld over jouw eerste kennismaking met het product of de dienst die de onderneming op de markt brengt, of over het toekomstbeeld dat jij hebt en hoe dat bedrijf erin past. Met andere woorden: waarom pas juist jij bij die organisatie?

4. Kom met verbeterpunten

Geen organisatie is perfect, al is het alleen maar omdat er constant maatschappelijke en economische veranderingen van invloed op zijn. Kun jij mogelijkheden tot verbetering vinden? En, beter nog, hoe denk jij aan die verbetering mee te kunnen werken? Je wilt hier natuurlijk voorzichtig mee zijn in jouw eerste kennismaking met jouw potentiële werkgever, maar tegelijkertijd is het goed om te laten zien dat je pro-actief meedenkt.

5. Benadruk wat de organisatie bijzonder maakt

Een reactie die je niet wilt horen van de interviewer is: “Wat je nu hebt opgenoemd, maak je ook bij Philips mee.” (Hier kun je elke willekeurige concurrent invullen van de organisatie waar je bij solliciteert.) Zorg er daarom voor dat je weet wat er zo uniek is aan dat bedrijf of die instelling en laat dat ook in jouw antwoord doorschemeren. Wat werkgevers bijvoorbeeld graag horen, is dat de missie van de organisatie goed aansluit bij jouw persoonlijke ambities.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.