Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

4 snelle manieren om je baankansen te vergroten

De banenmarkt mag dan wel aantrekken, maar voor de meeste vacatures concurreer je nog steeds met tientallen werkzoekenden. Je zult dus op één of andere manier moeten opvallen tussen de kandidaten. Maar hoe doe je dat zonder een nieuwe opleiding te moeten volgen of door te liegen (wat we je afraden) op je cv? In deze blogpost laten we je 4 manieren zien waarop je snel jouw aantrekkingskracht op recruiters kunt vergroten. Het maakt niet uit of je nog maar net op de arbeidsmarkt komt kijken of al decennia werkervaring hebt; deze trucs kan iedereen toepassen. Maar omdat lang niet iedereen ze toepast, steek je hiermee al gauw met kop en schouders boven andere kandidaten uit. Dus doe er je voordeel mee!

1. Pas je cv aan de vacature aan

Als je dit nog niet doet, loop je veel baankansen mis: pas je cv iedere keer aan wanneer je op een baan solliciteert. Net als dat je een unieke brief schrijft waarmee je jouw geschiktheid laat zien, dien je ook een op maat gemaakt cv mee te sturen. Onze online app kan jou daarbij helpen. Het hoeven maar kleine veranderingen te zijn die je doorvoert, zoals het verder uitwerken van de taken die je bij een vorige baan had, of juist het inkorten ervan. Door dit soort wijzigingen kun je net iets meer de nadruk leggen op werkervaring of vaardigheden die aansluiten bij die baan. En omgekeerd kun je door zaken in te korten of weg te laten (voorzichtig daarmee, want je wilt geen gat op je cv creëren) de aandacht afleiden van dingen die niet relevant zijn voor de vacature.

2. Solliciteer alleen op banen die je écht wilt

Solliciteren op alles wat los en vast zit, is als een schot hagel: vroeg of laat heb je prijs, maar er gaan veel moeite en frustraties in zitten. Je kunt jezelf dit besparen door alleen op banen te solliciteren die jou écht interesseren. Op die manier is het ook makkelijker om tip 1 toe te passen en mogelijk houd je op die manier zelfs wat vrije tijd over, wat belangrijk is als je gemotiveerd wilt blijven bij jouw jacht naar een nieuwe baan.

3. Schoon je social media-profielen op

Een onderzoek door Jobvite onthulde dat bijna alle recruiters (93%) de social media-profielen van kandidaten bekijken c.q. begluren. Dus niet alleen Linkedin, maar ook Twitter, Facebook en Youtube. Ben jij op deze netwerken actief, let dan goed op welke informatie, foto’s en video’s publiekelijk zichtbaar is. Als je een goede indruk wilt maken, kun je maar beter geen extreme denkwijzen, sexy foto’s of in een dronken bui geschoten video’s online hebben staan. Of deze op z’n minst dusdanig verstoppen, dat ze voor mensen die niet jouw vrienden of connecties zijn, ontoegankelijk zijn.

4. Laat zien dat je positief bent

Een positieve instelling is erg belangrijk voor een werkgever. Dat dit jouw honderdste sollicitatiebrief is, kan de rekruteerder niets schelen en dat mag er dan ook vooral niet vanaf stralen. Zorg er daarom voor dat jouw enthousiasme van de brief af spat: benadruk dat je een sterke interesse in de vacature hebt en vertel waarom. Als je de tweede tip in dit lijstje hebt opgevolgd, moet dat niet moeilijk zijn om te verwoorden. Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dan kun je dat enthousiasme nogmaals laten blijken middels een positieve en open communicatie: door oogcontact te houden, te glimlachen wanneer de situatie erom vraagt, door lichtjes naar voren te leunen, en door niet met je handen te frunniken.

Nog meer tips

Voor werkzoekenden zoals jij kan het lastig zijn om door de bomen het bos te zien, als het gaat om best practices rondom sollicitaties. CVSter helpt je daarbij met praktische tips en hands-on hulp die jouw baankansen vergroten; enerzijds met onze handige cv-app en anderzijds met blogposts waarin je leert dat er ook carrièreadvies is dat je mag negeren en hoe je met rare vragen tijdens een sollicitatiegesprek om moet gaan. Blijf dus terugkomen!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.