Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Lang niet gewerkt: wat zeg je dan tijdens het sollicitatiegesprek?

Tijdens een sollicitatiegesprek kun je heel wat moeilijke vragen verwachten. Maar misschien is de vraag “Wat is de reden van het gat op je cv?” wel de lastigste. Recruiters zijn namelijk erg alert als het om periodes van professionele inactiviteit gaat en zullen jouw gezicht aandachtig bestuderen wanneer je jouw antwoord geeft.
Liegen is daarom geen optie. Dat is het trouwens nooit tijdens een sollicitatieproces. Niet in de brief en niet in je cv, omdat alle gegevens gecheckt kunnen worden (soms huren werkgevers hier externe bureautjes voor in). En natuurlijk al helemaal niet tijdens het sollicitatiegesprek, waarin je juist zo open en betrouwbaar mogelijk over wilt komen. Trouwens, een gat op een cv is geen grote zeldzaamheid. Maar liefst 40% van de sollicitanten, en tot al die sollicitanten worden ook de starters gerekend, blijkt een gat van drie maanden of langer te bezitten. Werkloosheid en ziekte zijn daar de vaakst genoemde oorzaken van.

Een gat in je cv hoeft niet slecht te zijn

Het feit dat selecteurs erg bedacht zijn op gaten in cv’s, wil niet zeggen dat een jaartje (of twee) zonder werk slecht voor je carrière is. Vooral niet als het gat pakweg een decennium geleden viel en je weer ambitieus in de arbeidsmarkt staat. Daarbij zijn er allerlei redenen te bedenken voor gaten op cv’s. Sommige redenen zijn zeer begrijpelijk en kunnen meteen op de sympathie van je potentiële werkgever rekenen, terwijl andere redenen voor een gat op je cv enige uitleg vereisen. We geven je hieronder enkele voorbeelden, zodat je snapt wat we bedoelen.

Redenen en mogelijke uitleg daarbij

Eerlijk zijn, dus. Dat is goed mogelijk, zolang je de voordelen en het geleerde maar noemt. Alles wat je voorheen gedaan hebt, heeft jou gemaakt wie je nu bent. Ook in die periode achter het gat op jouw cv zitten wijze lessen verscholen. Kijk maar eens hoe wij het aan zouden pakken.
  • Voor vrouwen is een zwangerschap een heel gebruikelijk reden voor een gat in hun cv. Vaak kiezen ze ervoor om nog een tijdje voor hun kinderen te zorgen. Ben jij zo’n moeder, dan was dit ongetwijfeld een leerzame periode voor je. Je hebt niet stilgezeten, maar bent een ster in regelen en organiseren geworden. Ook ben je flexibel en creatief.
  • Een wereldreis of sabbatical is een andere mogelijke reden voor een gat op je cv. Dit kan bij een reislustige selecteur op begrip rekenen, maar er zijn ook recruiters die je hier veel kritische vragen over stellen. Belangrijk is altijd dat je niet als lui of ongemotiveerd overkomt. Benadruk daarom altijd wat je geleerd hebt op reis. Heb je een cursus gevolgd onderweg? Als je hebt leren mediteren, betekent dit dat je aan je stressbestendigheid en aan je geduld hebt gewerkt. Ook als je geen cursus hebt gedaan, heb je geleerd van je reis: je hebt leren improviseren en onderhandelen, je hebt aan je sociale vaardigheden gewerkt. Ook heeft het je geholpen richting aan je carrière te geven, omdat je ongetwijfeld lang hebt kunnen nadenken over werk.
  • Het kan ook zijn dat je een zieke verzorgd hebt, bijvoorbeeld één van je ouders. Deze zogeheten ‘mantelzorg’ kun je al even in je sollicitatiebrief noemen, en je kunt ermee op begrip rekenen. Ook tijdens deze periode heb je ongetwijfeld veel geleerd: dat relaties erg belangrijk zijn, bijvoorbeeld. Je hebt geleerd empathisch en betrokken te zijn. Voor een baan in een service-georiënteerd bedrijf zijn dat gewenste competenties.
  • Of je bent zelf ziek geweest. Erg vervelend, en natuurlijk een goede reden voor een gat in je cv. Een potentiële werkgever hoort dan natuurlijk het liefst dat je weer helemaal de oude bent of in elk geval dat je er in de baan waarop je solliciteert geen hinder van ondervindt. Voor een werkgever zou het vervelend zijn om iemand aan te nemen die binnen de kortste keren in de ziektewet zit. Blijf eerlijk, maar laat zien dat je gemotiveerd en fit bent.
  • Ben je ontslagen of wegbezuinigd, dan is het belangrijk dat je tijdens die werkloosheid niet stil hebt gezeten, maar van jezelf een betere werknemer hebt gemaakt. Welke cursussen heb je gevolgd? Wat heb je over jezelf geleerd?

Het gaat niet om wat, maar hóe

Uiteindelijk gaat het niet zozeer om het gat op je cv, maar om jou. Wie ben jij en wat beweegt jou? Wat zijn je ambities en hoe goed pas jij in het profiel? Met eerlijkheid en een positieve instelling scoor je altijd punten.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.