Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

10 tips voor je eerste sollicitatie

Je hebt het voor elkaar gekregen: je bent binnen bij de eerste werkgever. Niet aangenomen, maar uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dat is op zich al een klein feestje waard, maar als je weer nuchter bent wil je je zo goed mogelijk voorbereiden. Met de volgende 10 tips in je achterhoofd kan dat eerste sollicitatiegesprek zomaar tot een baanaanbod leiden. Dus lees je mee?

1. Bestudeer het bedrijf

Wellicht hoeven we dit niet eens te onderstrepen, want jouw eerste sollicitatiegesprek is meteen het belangrijkste voor je. Maar voordat je het vergeet: het is belangrijk om veel te weten van het bedrijf waarvoor je mogelijk gaat werken. Bestudeer de website van de organisatie om meer te weten te komen over de geschiedenis, de mensen die verantwoordelijk zijn voor het succes, de missie en de activiteiten, zodat je weet waarover je praat.

2. Dress for success

Een goede manier om je zelfvertrouwen op te krikken, is door op je paasbest te verschijnen. Zorg ervoor dat je advies hebt gehad van vrienden of familie bij het kiezen van jouw rokkostuum of pak, en neem uitgebreid de tijd om je aan te kleden en netjes te verzorgen. Als je er goed uitziet, zit je lekkerder in je vel en dat kan zomaar het verschil maken tijdens een sollicitatiegesprek.

3. Kom op tijd

Logisch, maar lang niet altijd makkelijk, is op tijd komen. Als je met het openbaar vervoer reist, mag je jouw aankomsttijd gerust een uurtje te vroeg plannen. Door files, ontsporingen of werkzaamheden kun je zomaar op een alternatieve route zijn aangewezen. Door ruim te tijd te nemen, voorkom je dat je bezweet of buiten adem binnenstapt.

4. Zeg iets aardigs

Het zou eigenlijk niet zo moeten zijn, maar toch is het zo: slijmen helpt. Je wilt hierbij natuurlijk niet overdrijven, maar er subtiel mee zijn. Je kan bijvoorbeeld een complimentje over het interieur of een schilderij in de lobby geven, of zelfs over de vindbaarheid van de locatie (indien van toepassing).

5. Pas de STAR-techniek toe

Een methode die potentiële werkgevers zelf graag hanteren, is die van het acroniem STAR. Dit staat voor Situatie, Taak, Activiteit, Resultaat. Een selecteur kan er gerichte vragen over stellen, maar je kunt hem of haar vóór zijn door zelf voorbeelden te geven van succes, ook al is het tijdens jouw studie of een bijbaan. Het STAR-raamwerk brengt daarbij structuur aan. Lees hier meer over de STAR methode.

6. Bereid je op moeilijke vragen voor

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je op alle vragen antwoord hebben. Het vervelende is alleen dat recruiters de laatste tijd steeds lastiger vragen stellen. Die kunnen bedoeld zijn om jouw sociale vaardigheden, jouw gevoel voor humor of jouw creativiteit te testen. Zorg in elk geval dat je een antwoord klaar hebt op één van de volgende veel voorkomende strikvragen:
  • Vertel eens een mop.
  • Wat zou je met één miljoen pingpongballen doen?
  • Hoeveel vliegtuigen zijn er op de hele wereld?
  • Als we je partner zouden bellen, wat zou hij of zij dan over jou vertellen?

7. Denk aan je lichaamstaal

De recruiter was al gecharmeerd van je sollicitatiebrief en CV. Nu is het jouw beurt om te laten zien dat je open, vriendelijk en betrouwbaar bent. Door de interviewer aan te kijken, een stevige handdruk te geven, af en toe te glimlachen en een open lichaamstaal te hanteren, kom je sympathiek over en maak je een onuitwisbaar goede indruk.

8. Wees positief

Praat niet negatief over een vorige werkgever. Een recruiter kan denken dat jij in de toekomst net zo over hem of haar gaat praten, of kan denken dat de negatieve relatie eigenlijk kwam omdat jij een moeilijk persoon bent. Dat wil je voorkomen. Straal daarom positiviteit uit en spreek dit ook uit.

9. Stuur een bedankje

Door na jouw sollicitatiegesprek een bedankje te sturen, kom je niet alleen attent over maar kom je ook weer eens extra onder de aandacht van de interviewer. Je toont aan over goede schriftelijke vaardigheden te beschikken en beleefd te zijn.

10. Blijf solliciteren

Hoe goed het gesprek ook ging, je wilt op alles voorbereid zijn. Ook op een afwijzing. Je komt immers nog maar net kijken, dus het kan voorkomen dat een werkgever de voorkeur geeft aan iemand met meer ervaring. Blijf daarom solliciteren op andere interessante vacatures die je voorbij ziet komen.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.