Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Hoe verbeter ik mijn taalgebruik?

Eén van de zaken die rekruteerders opvallen, is het slechte taalgebruik van sommige kandidaten. De ene sollicitant rijgt de spelfouten aan een, terwijl de andere brievenschrijver juist een krampachtig formele stel hanteert, waardoor het bijna lijkt of er een voorbeeldbrief is gebruikt.
Begrijp ons niet verkeerd; voorbeeldbrieven zijn niet fout. Niet voor niets vind je er op deze site heel wat. Voor wie even niet geïnspireerd is of wanneer het aan creativiteit ontbreekt, kan een voorbeeldbrief het schrijversvuurtje in je wakker maken. Maar waak ervoor dat je hele zinnen klakkeloos overneemt. Laat andere kandidaten dat maar doen – jij wilt juist origineel zijn. Daarnaast wil je dat jouw taalgebruik correct is.

Waarom schrijfvaardigheden belangrijk zijn

Brieven schrijven: het is een uitstervende activiteit. Tegenwoordig kunnen we veel meer zaken afhandelen met een telefoontje, via een formulier op een website, een berichtje op Facebook of –bij wijze van uitzondering– met een mailtje. We schrijven in de 21e eeuw dan ook veel minder dan pakweg enkele decennia geleden. Het is dan ook geen wonder dat we steeds meer moeite hebben om correct te schrijven, laat staan om dat duidelijk of zelfs onderhoudend te doen. Maar bij een sollicitatiebrief is deze ambachtelijke vaardigheid juist weer erg belangrijk. En omdat werkgevers bij vacatures zoveel sollicitatiebrieven voor hun kiezen krijgen, wil je niet met een dertien-in-een-dozijn-brief op de proppen komen. Niet alleen voor het bemachtigen van een baan kan schrijven van essentieel belang zijn. Daarnaast zijn er functies waarin nog veel geschreven moet worden. Vanzelfsprekend weegt voor die banen de kwaliteit van de sollicitatiebrief zwaar. Eén typ- of taalfoutje en de recruiter duwt hem in de papierversnipperaar. “Zo,” denkt hij dan, “opgeruimd staat netjes.” Zo ver wil je het natuurlijk niet laten komen. Wat dat betreft is het goed dat je deze blogpost er op naslaat. Want als het op schrijven aankomt, zijn wij van CVster.nl van de oude stempel. We besteden dan ook veel aandacht aan deze artikelen en aan producten als ons e-book. Als oud-recruiters zijn wij zeer gecharmeerd van mooie, originele brieven. Wij helpen kandidaten zoals jij dan ook graag om zelf de aandacht te trekken met een onweerstaanbare brief.

Tips om beter te schrijven

We gaven het hierboven al aan: je wilt voorbeeldbrieven niet één-op-één overnemen. Dat je in jouw sollicitatiebrief dus enkele zinnen zelf zult moeten formuleren, is onvermijdelijk. Maar hoe doe je dat zonder meteen door de mand te vallen? Hoe vind je de juiste balans tussen de interesse van de lezer (jouw potentiële werkgever) vasthouden en formeel zijn? Enkele tips kunnen we je zeker geven.
  • Eerst een algemene tip: door veel te lezen, zul je merken dat je steeds beter op andermans en jouw eigen schrijfsels let.
  • Maak jouw sollicitatiebrief zo persoonlijk mogelijk. Gebruik dan ook geen algemene aanhef, maar zorg dat je de naam van de geadresseerde gebruikt. Als het nodig is, bel je de organisatie om achter die naam te komen.
  • Wees kort en bondig. Het is dus niet nodig om te vertellen waar je de advertentie zag en –de open deur– dat jij de functie echt bij jou vindt passen.
  • Hanteer een actieve schrijfstijl door in de tegenwoordige tijd te schrijven en werkwoorden als worden, kunnen en zullen te vermijden.
  • Noem het beestje bij z’n naam en vermijd algemeenheden als het woordje "men".
  • Laat jouw persoonlijkheid blijken uit jouw brief. Je hoeft echt niet geforceerd grappig te zijn, maar geef gerust aan wat je passie is en waar je energie van krijgt. Zo onderscheid je je van andere kandidaten.
  • Benoem successen uit eerdere functies, vooral als je hier harde cijfers bij kunt vermelden.
  • Overdrijf niet door te zeggen dat je zeker weet de beste kandidaat te zijn. Dat kan als arrogant overkomen, en uiteindelijk bepaalt de sollicitatiecommissie wie de meest geschikte sollicitant is.
  • Gebruik een tekstverwerker met spellingscontrole, zoals Word of Pages.
  • Laat je brief door twee andere personen lezen. Zo krijg je een first en een second opinion en weet je zeker dat alle foutjes eruit zijn.

En als ik uitgenodigd word?

Wanneer je de bovenstaande tips voor een beter taalgebruik ter harte neemt, is de kans stukken groter dat de reactie van jouw potentiële werkgever positief is. Met andere woorden: het zou zomaar kunnen dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. En daarbij laten wij je niet in de steek. Op CVster.nl vind je een groot aantal tips voor het succesvol voeren van sollicitatiegesprekken. Lees bijvoorbeeld eens welke blunders bij sollicitaties je absoluut dient te vermijden.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.