Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Sollicitatiebrief laten schrijven? Lees dit eerst!

Op vacatures reageren of open sollicitatiebrieven schrijven vreet veel tijd, want iedere werkgever en elke functie verdient weer een unieke brief. Als je geen tijd, zin of talent hiervoor hebt, is het verleidelijk om het solliciteren zo lang mogelijk uit te stellen. Gelukkig is het niet langer nodig om zelf jouw sollicitatiebrieven te schrijven. Je kunt deze klus namelijk uitbesteden aan freelance schrijvers die tegen een vergoeding een sollicitatiebrief op maat schrijven. Die hoef je dan alleen nog maar naar de juiste persoon te mailen. Maar hoe gaat die service nou precies in zijn werk? En hoe weet je zeker of die schrijver jou goed vertegenwoordigt? Is het überhaupt raadzaam om van deze dienst gebruik te maken, of kun je toch maar beter zelf je sollicitaties blijven schrijven? In deze blogpost dompelen wij ons onder in de wereld van de sollicitatiebriefschrijvers.

Redenen om deze klus uit te besteden

Er zijn maar weinig mensen die solliciteren echt leuk vinden. Ten eerste solliciteer je vaak alleen als de nood hoog is: je bent het zat op je werk of je hebt momenteel helemaal geen baan. Ten tweede moet je jezelf helemaal blootleggen. En tot slot moet dit op een manier die we nog maar weinig gewend zijn: door middel van een formele brief met een al net zo formeel cv in de bijlagen. Waar een probleem is, bieden ondernemers vaak een oplossing. In dit specifieke geval zijn er allerlei freelance tekstschrijvers opgestaan om hulp te bieden. Een Google-zoektocht levert je tientallen websites op waar je tegen betaling jouw sollicitatiebrief kunt laten schrijven. En voor de prijs hoef je het niet te laten: voor € 39 zet je al een professioneel tekstschrijver voor je aan de slag.

Hoe werkt het?

Vaak komt er niet eens persoonlijk contact met de schrijver aan te pas; je voert in een formulier de link naar de vacaturetekst in en je uploadt jouw cv. Vervolgens klik je op de betaalknop en kan de tekstschrijver voor jou aan de slag. Gebaseerd op de functie-eisen en op jouw werk- en opleidingshistorie komt de schrijver zo een heel eind. Mocht het nodig zijn, dan belt hij of zij jou om wat extra informatie in te winnen. Het resultaat is dat je binnen 48 uur een sollicitatiebrief op maat hebt die (volgens de belofte) perfect is voor die ene vacature Je kunt hem later eventueel als basis voor soortgelijke vacatures gebruiken, maar kopieer hem nooit klakkeloos! Iedere vacature en elke werkgever –we zeiden het hierboven al– verdienen een unieke brief, net als dat iedere functie een kleine aanpassing van je cv vereist.

Hoe weet je zeker dat je kwaliteit krijgt?

Er zit natuurlijk enige risico aan deze transactie. De kans is klein dat de tekstschrijver jou persoonlijk kent en dus een brief schrijft die jou voor 100% vertegenwoordigt. Maar dat hoeft de recruiter niet te merken in het sollicitatiegesprek. Lastiger wordt het wanneer je een brief krijgt waar onwaarheden in staan of waarvan je de stijl simpelweg niet passend vindt. Op meerdere websites bieden de schrijvers een vorm van tevredenheidsgarantie, waarbij jullie samen aan een verbeterde versie van de sollicitatiebrief gaan werken. Maar...zo ben je tóch weer tijd kwijt aan die brief! Een goede indicatie van de te verwachten kwaliteit geven de recensies van eerdere klanten. Hoe meer reviews er zijn, des te betrouwbaarder is de sterren-rating. Een groot aantal reviews betekent ook dat de tekstschrijver in kwestie al jarenlang dit werk verricht en dus niet zomaar een beunhaas is. Verder is de prijs ook een indicator; betaal liever een tientje meer dan voor de allergoedkoopste aanbieder te gaan.

Conclusie: wel of niet doen?

Je sollicitatiebrief door een ander laten schrijven is geen gek idee. De prijzen zijn te overzien en vele sollicitanten hebben er al succes mee gehad, ook al weerspiegelden de brieven hun persoonlijkheid of schrijkunsten niet voor de volle honderd procent. Belangrijker dan dat was de vergrote kans om een voet tussen de deur te krijgen. Als jij er ook zo over denkt, is deze service ideaal voor jou. Het kan alleen wel een probleem worden wanneer de aap pas na indiensttreding uit de mouw komt, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe baan hebt waarin je veel moet schrijven en ineens niet meer zo vlot of keurig typt zoals in jouw sollicitatiemail. We kunnen ons voorstellen dat jij dit als een luxeprobleem ziet, want het zou betekenen dat je (mede) dankzij die uitbestede sollicitatiebrief wél die baan scoorde. Onze tip: gebruik een sollicitatiebrievenservice gerust wanneer je geen tijd of zin hebt om zelf te schrijven. Heb je een gebrek aan schrijftalent, huur dan alléén een tekstschrijver in voor functies waarbij je uiteindelijk weinig verslagen of mails dient te schrijven. Een sollicitatiebrief door een ander laten schrijven is geen fraude, maar echt kuis is het ook niet.

Je cv in enkele seconden klaar

Ook voor je cv bestaan er specialisten die hem maar al te graag checken of opnieuw maken. Dankzij onze cv generator heb jij hun hulp niet meer nodig. Klik hieronder op de gele knop om jouw cv in één van de zeven templates te gieten. Kleine wijzigingen aan je cv maken voor andere vacatures is in enkele seconden gepiept. Tienduizenden sollicitanten gingen je voor!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.