Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Ziekte vermelden bij je sollicitatie of op je cv: ja of nee?

Discrimineren mag niet; dus ook niet bij sollicitatieprocedures. Het is daarom logisch dat je geen dingen wilt vermelden die discriminatie in de hand werken; bijvoorbeeld een handicap of een ziekte.
Aan de andere kant wil je natuurlijk niet dat een potentiële werkgever moet gissen naar de oorzaak van een gat op je cv, mocht dat veroorzaakt zijn door die ziekte. En dat vraagt er weer om dat je alle kaarten op tafel legt. Dus wat is nu wijsheid? Het mag geen wonder heten dat veel kandidaten worstelen met deze kwestie. Het is daarom ook een goed moment om hier een compleet artikel aan te wijden. Samen met de andere blogposts op CVster.nl biedt de informatie op deze site jou handige tips en trucs om het meeste uit jouw sollicitaties te halen.

Ziekte vermelden hoeft niet

Goed nieuws: je hebt de wet aan jouw zijde. Daarin staat namelijk dat je tijdens je sollicitatieprocedure niets hoeft te zeggen over jouw gezondheid of ziekteverleden. Dat geldt dus zowel voor jouw sollicitatiebrief en jouw cv als de mogelijke sollicitatiegesprekken. Een vraag als “ben je vaak ziek geweest in het verleden?” hoef je dus ook niet te beantwoorden. Enigszins gerelateerd aan dit onderwerp is de vraag of je een kinderwens hebt. Ook bij die vraag mag je de selecteur er gerust vriendelijk op wijzen dat je die niet hoeft te beantwoorden.

Wanneer het wel verplicht is

Over voorbije of huidige ziektes hoef je dus niets te zeggen. Het ligt alleen anders wanneer jouw ziekte een belemmering voor het uitvoeren van je werk kan betekenen. Zo kan het zijn dat je aangepaste werktijden nodig hebt of bepaalde taken die de baan vereisen wegens een fysieke of mentale beperking niet kunt uitvoeren. Als je die informatie opzettelijk achterhoudt, kan dat later in stopzetting van de loonbetaling, een boete of zelfs rechtmatig ontslag op staande voet. Net als liegen op je cv is het dus zeer onverstandig om te liegen in een sollicitatiegesprek. We zouden een ziekte die het uitvoeren van bepaalde taken kan belemmeren niet op een cv zetten of in een sollicitatiegesprek benoemen. In plaats daarvan zouden we wachten op de uitnodiging voor een gesprek. Het eerste gesprek is meestal een verkennend gesprek. Pas in het tweede gesprek ga je het hebben over zaken als het loon en dat gesprek vinden we het meest geschikt voor het bespreken van jouw ziekte of handicap.

En hoe zit dat met zwangerschap?

Een zwangerschap is het tegengestelde van een ziekte, maar heeft voor werkgever en werknemer wel enkele overeenkomsten: je bent een tijdje niet in staat om te werken, terwijl de werkgever je toch (een gedeelte van je) loon dient uit te keren. Het spreekt daarom voor zich dat je een zwangerschap niet hoort te verzwijgen. Andersom mag een werkgever je niet discrimineren als je in de sollicitatieprocedure vertelt dat je zwanger bent. Bestaat er bij jou het vermoeden dat je met een smoes bent afgewezen, dan kun je een hier een klacht over indienen bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

Pas je cv voor iedere vacature

Als we jou waren, zouden we ons niet te veel zorgen maken over die ziekte bij jouw sollicitatie. Vooral niet als die in het verleden was en jouw huidige of toekomstige werkzaamheden niet belemmert. Natuurlijk kan het zijn dat je even uitgeschakeld was en daardoor een gat op je cv hebt. Vertel je daar liever niets over in je sollicitatiebrief, dan raden we je aan om een ander soort curriculum vitae te maken – een cv waarop gaten niet zichtbaar zijn. Zo’n cv is zeldzaam, maar zeker niet onwelkom. We hebben het over het vaardigheden-cv. Lees ons artikel over dit cv voor meer informatie.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.