Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Werkervaring op je cv vermelden

Eén van de belangrijkste onderdelen op je cv heet Werkervaring. Het lijstje met jouw banen geeft werkgevers een goede indicatie van jouw capaciteiten en opgedane ervaring. Maar waar kun je deze het beste zetten in jouw situatie en voor die specifieke vacature?
In dit artikel lees je alles over het vermelden van werkervaring op je cv. We bekijken de verschillende mogelijke posities voor de werkervaring op een cv en de manier waarop je iedere baan het beste kunt samenvatten. Ook geven we tips voor wie een gat op het cv heeft en hoe je een cv kunt maken met CVster.nl.

Waar de werkervaring op het cv staat

Je hebt de enige vrijheid in het kiezen van de plaatsing van jouw werkervaring. Dat zit zo: op een cv rangschik je de informatie op relevantie. De belangrijkste zaken –jouw sterkste punten– zet je bovenaan, gevolgd door de wat minder belangrijke punten. De gedachte hierachter is dat een recruiter maar enkele seconden de tijd neemt om jouw cv te ‘scannen’. Hierbij is de aandacht nog het hoogst aan het begin van je cv. Als jij al enkele jaren werkervaring hebt en meerdere banen hebt gehad, is het logisch dat je jouw werkervaring wilt benadrukken en dus bovenaan wilt zetten. Die komt natuurlijk niet helemáál aan het begin van je cv te staan, maar onder de Personalia en je Profielschets. Zodra je voor die indeling kiest, spreken we van een omgekeerd chronologisch cv oftewel een teruglopend cv. Wanneer je nog maar weinig werkervaring hebt, is het verstandig om jouw opleidingen te benadrukken. Dat doe je door deze boven je werkervaring te zetten. Deze indeling luistert ook wel naar de naam chronologisch cv. Er valt hier een uitzondering op te bedenken: het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je journalistiek hebt gestudeerd maar na je studie de eerste de beste baan aangreep die je vinden kon. Stel dat je daar in opklom en op die manier op een zijspoor terechtkwam, maar na jaren toch eindelijk op een journalistieke baan wilt solliciteren. Dan kan het juist beter zijn om je opleiding in het zonnetje te zetten en je werkervaring een treedje lager te zetten.

Hoe gedetailleerd moet die werkervaring zijn?

Op een chronologisch of teruglopend cv staan aan de linkerkant de maanden en/of jaren waarin je de banen had. Rechts daarnaast staat de functienaam en bedrijfsnaam. Daaronder zet je in het kort wat jouw werkzaamheden c.q. verantwoordelijkheden en eventueel de behaalde resultaten. Het mooiste is het om dat in de vorm van een zin te doen. Je rangschikt jouw banen in de omgekeerde volgorde. Bovenaan staat dus je huidige of je laatste (indien je nu werkloos bent) baan, daaronder staat de baan die je daarvóór had, enzovoort. Hieronder geven we je een voorbeeld van iemand die in totaal drie banen bekleedde: zijn huidige baan, zijn startersbaan en de bijbaan die hij gedurende zijn studie had.
2012–heden: Assistent-manager bij De Diepvrieskoning in Rotterdam. Ik ben verantwoordelijk voor de flow van de ingekochte producten: van magazijn naar consument. Ik geef leiding aan een team van 12 verkopers en bedenk promotiestunts om restanten succesvol te verkopen. 2009–2012: Marketingconsultant bij TwoDay in Capelle aan den IJssel. Onder de art director werkte ik aan marketingcampagnes voor het midden- en kleinbedrijf. Mijn idee om Facebook-marketing aan te bieden resulteerde in € 59.000,- extra winst in 2012. 2008–2009: Telefonisch medewerker bij ABN AMRO in Breda. Een deel van mijn studie bekostigde ik met een bijbaan op de helpdesk Internetbankieren. Hierbij beantwoordde ik vragen van cliënten en loste ik rekeningblokkades op.

Gat in je cv?

Omdat je de maanden en jaren bij jouw banen zet, kan dit al gauw voor een gat op je cv zorgen als je een sabbatical hebt gehouden, een tijdje werkloos was of een baby ter wereld hebt gebracht en een tijdje hebt verzorgd. En er zijn natuurlijk nog veel meer redenen te bedenken voor een gat op je cv. Als je daar het liefste niet de aandacht op vestigt, is het verstandig om voor een alternatieve indeling van je cv te kiezen: het vaardigheden-cv.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.