Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Wat is een teruglopend cv?

Je hebt een fantastische vacature gezien of je besluit op goed geluk een open sollicitatie naar de werkgever van je dromen te sturen. Zoiets is altijd een belangrijk moment in je leven, waarbij je goed beslagen ten ijs wilt komen. Behalve een onweerstaanbare sollicitatiebrief, zul je een dito cv mee moeten sturen. Maar voor wat voor structuur kies jij in je curriculum vitae? De chronologische structuur of toch maar de teruglopende?
In deze blogpost leer je de verschillen tussen de bestaande soorten cv’s kennen. We focussen ons hierbij op het teruglopende cv. Wij van CVster.nl leggen je uit wat deze term precies inhoudt en hoe zo'n cv eruitziet. Ook ontdek je wanneer je dit type cv het beste in kunt zetten. Lees je mee?

Teruglopend: omgekeerd chronologisch

Het woord zegt het al een beetje: een teruglopend cv rangschikt jouw werkervaring en opleidingen in de omgekeerde volgorde. Dat wil zeggen dat je van boven naar beneden terug in de tijd ‘reist’ als je dit cv bekijkt. We noemen dit ook wel de omgekeerd chronologische volgorde. Ook staat je werkervaring direct onder je personalia op dit type cv. En als het bijvoorbeeld om je werkervaring gaat, noem je bovenaan dus jouw huidige baan. Heb je op dit moment geen werk, dan plaats je bovenaan jouw laatste baan. In de regels daaronder komt de baan die je daarvóór had aan bod, gevolgd door de functie die je daar weer vóór had (indien je zoveel werkervaring hebt). We illustreren het hieronder met een voorbeeld. 2013-2016 Relatiebeheerder KNMG Congresbureau, Utrecht Taken: projectacquisitie, relatiebeheer, ontwerpen van stands 2010-2013 Administratief medewerker Nationale Nederlanden, Den Haag Taken: administratieve en secretariële ondersteuning documentatieafdeling

Wanneer moet je een chronologisch cv gebruiken?

Je moet helemaal niets, maar de gouden regel in de wereld van succesvolle cv's is dat je de belangrijkste informatie bovenaan zet. Op die manier is de kans groter dat deze door de selecteur wordt gelezen. Hoe verder de belangrijke informatie naar onderen staat, des te kleiner de kans is dat er aandacht aan wordt besteedt. Een beetje negatief gesteld zouden we kunnen zeggen dat een cv een soort van anticlimax is. Voor veel kandidaten en functies is het teruglopend cv de logische keuze. Je legt er immers de nadruk mee op jouw laatste baan, waar je ongetwijfeld nieuwe dingen hebt geleerd en nieuwe vaardigheden moest inzetten. Je kunt er over het algemeen van uitgaan dat je bij je laatste baan op de top van je kunnen was. Voor starters en studenten is het meestal verstandiger om een chronologisch cv op te stellen. In een chronologisch cv staan jouw opleidingen en prestaties in chronologische volgorde – in volgorde van tijd, dus. Ook plaats je in een teruglopend cv jouw opleidingen bovenaan.

Voordelen en nadelen van het teruglopend cv

Op dit type cv krijgt jaar werkervaring een prominente plaats. Dit is ideaal wanneer jouw huidige ons laatste functie goed aansluit bij de vacature waarop je nu solliciteert. Wanneer jouw werkervaring niet perfect aansluit bij de functie waar je je nu kandidaat voor stelt, is een teruglopend cv niet de beste keuze. Dan zouden we eerder voor een chronologisch cv gaan. Het kan ook zijn dat je al een tijdje werkloos bent. Het is dan goed om te weten dat wat je als eerste op je cv vermeldt, de eerste indruk van jou bepaalt. Met een teruglopend cv leg je de nadruk op jouw werkervaring en zou die werkloosheid als eerste in het oog springen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wanneer je een gat op je cv hebt of al enige tijd werkloos bent is en vaardigheden-cv dan ook een betere keuze. In ons artikel over het vaardigheden-cv leer je precies wat zo'n vaardigheden-cv inhoudt en hoe je hem maakt.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.