Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Wat is een Europass-cv?

We spreken altijd over ‘het cv’ maar in werkelijkheid bestaan er meerdere soorten cv’s. Het Europass-cv is daar een voorbeeld van. Met zijn gestandaardiseerde inhoud en lay-out maakt dit ‘Europese cv’ het makkelijker om over de grens te solliciteren. In dit artikel leggen we je uit wat het Europass-cv uniek maakt en hoe het eruitziet.
Om de mobiliteit van werknemers in de Europese Unie te bevorderen, is het Europass-cv in het leven geroepen. Ga je op een vacature in het buitenland (maar binnen de Europese Unie) solliciteren, dan is het niet langer nodig om de nationale regels en gebruiken voor het opstellen van een cv. In plaats daarvan kun je jouw cv in het Europass-model opstellen.

CV volgens Europese standaard

De standaardisering van het cv maakt het voor buitenlandse werkgevers makkelijker om te zien wat de vaardigheden van een kandidaat zijn. Dankzij de vastgestelde criteria kunnen ze eenvoudig cv’s van kandidaten uit verschillende landen vergelijken, waar dat vroeger een hels karwei was. Een voorbeeld van die standaardisering is het vermelden van taalkennis. Op een Europass-cv is die in drie kolommen verdeeld: begrijpen (luisteren en lezen), spreken en schrijven. In elke kolom geef je aan wat jouw niveau is, variërend van A1 (basisgebruiker) tot C2 (vloeiend). Dit zijn dezelfde niveaus die taalscholen ook hanteren bij het samenstellen van hun cursussen en het afnemen van examens. Ook de studieniveaus zijn gevarieerd in Europa; Nederland is zelfs een geval apart. Daarom wordt ook het studieniveau met een speciale code aangegeven. Zo is het voor de werkgever duidelijker hoe hoog een opleiding staat aangeschreven en kan hij deze feilloos vergelijken met studies in zijn eigen land.

Wanneer gebruik je een Europass-cv?

Een Europass-cv maakt het solliciteren in het buitenland een stukken makkelijker. Omdat zo’n cv er iets anders uitziet dan de cv’s die we in Nederland gewend zijn, raden wij jou af om hem voor sollicitaties in eigen land te gebruiken. Met een Nederlands cv heb je meer vrijheid om de nadruk te leggen op de kwaliteiten en vaardigheden die jou geschikt voor de functie maken. Zodra jij je in Duitsland, België of verder van huis (maar binnen de EU) kandidaat stelt voor een vacature, is het verstandig om een Europass-cv te maken. Dat geldt al helemaal wanneer je niet bekend bent met cv-conventies van het land waarin je solliciteert, of wanneer je zeker wilt zijn dat de waardering van jouw diploma correct is.

Hoe maak je een Europass-cv?

Als je nog nooit eerder een Europass-cv hebt gemaakt, is het handig om er één via de Europass-website te maken. Je vult daar simpelweg de velden in en geeft aan welk niveau het beste past bij iedere taal die je kent. Aan het einde van het proces rolt er een PDF-bestand uit. Zodra je dat bestand hebt, weet je hoe jouw Europass-cv er uit dient te zien. Vervolgens kun je bij onze online cv-service passende versies van jouw cv maken voor verschillende vacatures. Eén keer invullen en vervolgens is het kwestie van toevoegen of verwijderen. Met onze online cv-tool wordt het op maat maken van jouw cv een fluitje van een cent.

Meerdere soorten cv’s

Voor wie zich verdiept in cv’s, gaat er een wereld open. Er bestaan heel wat soorten en elke dient een ander doel. Zo kan het zijn dat je voor de ene vacature een teruglopende cv maakt, terwijl je voor een andere functie liever een chronologisch cv opstuurt. Dan bestaat er ook nog een heel ander soort, namelijk het vaardigheden-cv. Daarin leg je de nadruk op jouw vaardigheden en laat je informatie weg die alleen maar af kan leiden, zoals de maanden en jaren waarin je actief was en de bedrijfsnamen.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.