Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Wat is een chronologisch cv?

Ga je solliciteren, dan zul je op internet of in boekjes naar allerlei informatie over o.a. het curriculum vitae zoeken. Dat is niet meer dan logisch, want voor zoiets belangrijks als een baan wil je goed beslagen ten ijs komen. Eén van de termen die je daarin mogelijk tegenkomt is chronologisch cv. In deze blogpost leggen we je uit wat een chronologisch cv is en ontdek je of dit type cv geschikt is voor de baan waar jij naar solliciteert.
Laten we maar meteen deze term definiëren, want zo moeilijk is hij niet. Een chronologisch cv is verdeeld in verschillende rubrieken, en de onderdelen daarvan staan in chronologische volgorde, oftewel: in volgorde van tijd. Jouw allereerste opleidingen en werkervaring zet je bovenin de relevante rubriek, de ervaring die je daarna opdeed zet je eronder, enzovoort. Als je veel werkervaring hebt (meer dan pakweg 5 banen), dan kun je selectief worden in de banen die je in jouw historie zet. Daarvoor kun je het beste een master cv maken en vanuit daar een specifieke cv maken per vacature. Dit kan heel eenvoudig met CVster, proberen en aanmelden is gratis.

Voordelen van een chronologisch cv

De chronologische indeling is (samen met de teruglopende indeling) de meest voorkomende bij cv’s. Recruiters zijn er dan ook erg bekend mee; je zou kunnen zeggen dat je hen een plezier doet met dit type cv; in enkele seconden zien ze of je passend bent voor de functie. Een chronologisch cv is erg functioneel, en dat kun je letterlijk nemen. Het zegt veel over de functies die je hebt bekleed en de dingen die je hebt gestudeerd. Dat wil trouwens niet zeggen dat een andere indeling niet mogelijk of slim is. Er kleven namelijk ook nadelen aan het chronologische cv, die we hieronder zullen aanstippen. Misschien vind je wel dat een chronologisch cv niet geschikt is voor jouw situatie of de specifieke vacature waar je op solliciteert. Kijk verderop in dit artikel eens onder het kopje Alternatieve cv’s voor ideeën betreffende andere soorten cv’s.

Nadelen van een chronologisch cv

Een chronologisch cv vermeldt altijd de jaren en soms zelfs de maanden waarin werk werd gedaan en opleidingen werden gevolgd. Hierdoor komt daar iets teveel nadruk op te liggen, terwijl jij als kandidaat liever ziet dat naar de geleerde vaardigheden en opgedane ervaring wordt gekeken. Dat geldt al helemaal wanneer er een gat in je cv zit, bijvoorbeeld omdat je een ‘sabbatical’ hebt gehouden of omdat je voor een ziek familielid hebt gezorgd. Je wilt dat soort dingen niet uit hoeven leggen, omdat ze alleen maar afleiden van de belangrijke informatie. Waar een chronologisch cv ook minder goed in is, is het overbrengen van jouw persoonlijkheid. Natuurlijk, je kunt wat van je persoonlijkheid kwijt in de profielschets, dus profiteer daar zeker van als je niet voor een alternatieve cv-indeling kiest.

Alternatieve cv’s

Vooral wanneer je een gat op je cv hebt of nog niet zoveel werkervaring hebt, is het een goed idee om een andere opbouw voor dit document te kiezen. In ons artikel over het vaardigheden-cv vertellen we je precies hoe dat kan. Een vaardigheden-cv is een soort cv waarin je –de naam zegt het al– jouw vaardigheden etaleert. Je laat er gegevens uit weg die de aandacht afleiden van jouw kennis, ervaring en vaardigheden. Een andere mogelijkheid is het maken van een Europass-cv. Dit gestandaardiseerde cv maakt het makkelijker voor buitenlandse werkgevers om vast te stellen wat jouw vaardigheden zijn. Voor bijvoorbeeld je talenkennis gebruik je dan codes die aangeven wat je niveau is: van A1 (beginner) t/m C2 (moedertaal). Dan is er nog het teruglopend cv. Dit is het tegengestelde van het chronologisch cv omdat er van een omgekeerde chronologie sprake is. Met andere woorden: je begint met de baan die je nu hebt of het laatst had, gevolgd door de baan die je daarvoor had, enzovoort. Hiermee leg je de nadruk op de vaardigheden die je het meest recent hebt ingezet en geleerd.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.