Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Vrijwilligerswerk op mijn CV vermelden?

Moet ik vrijwilligerswerk nou wel of niet op mijn cv plaatsen, waarom wel of niet? Om de vraag meteen te beantwoorden: je móet helemaal niets. Er bestaan allerlei regels voor het opstellen van een CV, maar die laten toch ook wel ruimte voor wat creativiteit. Voor het maken van eigen keuzes. In deze blogpost gaan we dan ook niet met een belerend vingertje wijzen, maar geven we je onze visie op deze veelgestelde vraag. We nodigen je uit om even in de huid van jouw potentiële werkgever te kruipen en met objectieve ogen naar jezelf te kijken.

Vrijwilligerswerk: slim om wél op je CV te plaatsen

Wanneer je op een baan solliciteert, wil een potentiële werkgever weten wat voor werkervaring jij hebt. Hierbij wordt uiteraard gevraagd naar betaald werk, omdat je daarvoor opgeleid bent en omdat jouw motivatie daarvoor groter is. Maar betekent dat dat vrijwilligerswerk niet interessant is en je daar geen ervaring op doet? Op deze vraag bestaat geen one-size-fits-all-antwoord, omdat het afhankelijk is van het soort vrijwilligerswerk dat je deed en de vacature waarvoor jij je kandidaat stelt. Toch is het in de meeste gevallen wenselijk om de ervaring juist wél te vermelden op je cv, in de helft van de gevallen is het inhoudelijk namelijk vrijwilligerswerk namelijk te vergelijken met echte werkervaring. Het feit dat jij jouw vrije tijd opoffert voor onbetaald werk, zegt namelijk ook veel over jouw karakter. Bovendien kan het voor jongeren met een nog beperkt cv, of als je een gat in je cv hebt, een ideale methode zijn om zich te onderscheiden. Zo kan een recruiter de volgende conclusies trekken wanneer hij of zij vrijwilligerswerk op jouw cv ziet.
  • Je hebt duidelijke waarden Als je vrijwillig ander helpt, betekent het dat jij volop in de maatschappij staat en jouw rol daarin belangrijk vindt. Het gaat bij jou niet alleen werk, maar ook om een steentje bijdragen. Dezelfde waarden die jou ertoe bewegen om vrijwilliger te zijn, worden tussen collega’s onderling en naar externe partijen (zoals klanten en leveranciers) toe gewaardeerd.
  • Je zit vol energie Ga er maar eens aan staan: een parttime of fulltime baan en daarnaast nog eens vrijwilligerswerk. Als je dat enige tijd volhoudt, is dat voor potentiële werkgever een indicatie van jouw energie en werklust. Ook als je een tijdje werkloos bent geweest, maar toch vrijwilligerswerk bent blijven doen, maakt dit grote indruk. Je bent niet iemand die zijn uitkering zomaar accepteert: Jij steekt je handen graag uit de mouwen!
  • Je bent van alle markten thuis De kans is groot dat je bij jouw vrijwilligerswerk andere taken hebt dan de baan waarop je solliciteert. Je gaat bijvoorbeeld veel meer met mensen om in een verzorgende rol, of je werkt met je handen terwijl je op de ‘betaalde werkvloer’ vooral met je hoofd werkt zo zullen de taken in jouw betaalde baan en jou om betalen betrekking elkaar prima a waardoor je zowel professioneel als persoonlijk in balans blijft.
  • Jij kent jezelf Wij zeiden het hierboven al: als vrijwilliger werk je aan vaardigheden en kwaliteiten die je bij jouw betaalde functie wellicht niet ontwikkelt. Zo werk je –wellicht geheel onbeweust– aan jouw zelfvertrouwen en zelfkennis. En wanneer je midden tussen twee banen in zit geeft vrijwilligerswerk jou een reden om uit bed te komen en een gezond dagritme te blijven houden.

Bij twijfel: niet vermelden

Het is niet altijd verstandig om vrijwilligerswerk op een cv te vermelden. Soms is een CV al lang en zou een vermelding van vrijwilligerswerk om een extra velletje papier vragen. Maar wanneer dat werk relevant is voor de baan waarop je solliciteert, kun je er allicht een uitzondering voor maken. Daarnaast kan het zijn dat het type werk dat jij doet of deed, jou het verkeerde imago geeft. Dat jij actief was in de feestcommissie van jouw studentenvereniging is iets dat je liever weglaat als je voor een serieuze functie als, we noemen maar wat, financieel directeur solliciteert. In de regel betekent twijfel over het vermelden van vrijwilligerswerk dat je het maar beter kunt weglaten. Als en wanneer je het passend vindt, kun je er tijdens het sollicitatiegesprek altijd nog melding van maken.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.