Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Stages op je CV vermelden: ja of nee?

Als je net afgestudeerd bent, heb je nog weinig werkervaring. Hierdoor kan jouw curriculum vitae er wat karig uitzien. Oké, je hebt misschien bijbaantjes gehad en in de zomervakanties gewerkt, maar de kans is groot dat die activiteiten niet erg relevant zijn voor de baan waarop je nu wilt solliciteren, of zelfs jouw imago vertekenen. Gelukkig zijn er altijd nog de stages.
Een stage is een periode van enkele weken tot maanden waarin je zeer relevante werkervaring opdoet in jouw vakgebied. Deze ervaring helpt jou je zwakke en sterke punten te ontdekken en nog specifieker richting te geven aan die opleiding. De beste stageplekken zijn vaak bij werkgevers waar je zelf naar op zoek gaat, in plaats van stageplekken uit de database van je opleidingsinstantie.

Is een stage werkervaring of leerervaring?

Wanneer je er eenmaal voor hebt gekozen om jouw stage(s) op je CV te vermelden, is het de vraag waar je ze precies plaatst. Want is een stage nou werkervaring of maakt het deel uit van je opleidingen? Deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Tuurlijk, tijdens een stage werk je; soms nog wel harder dan tijdens een normale dienstbetrekking. Maar het is doorgaans geen betaald werk, afgezien van een kleine onkostenvergoeding. Het is in feite een verkapte vorm van vrijwilligerswerk (maar over vrijwilligerswerk vertellen we je verderop in dit artikel meer). Ook de P&O-experts verschillen van mening over de beste plek voor een stage op het CV. Dat ze een vermelding waard zijn, staat buiten kijf. Wij gaan in dit artikel daarom geen kant kiezen, maar raden je aan om verschillende versies van jouw CV te maken, waarin je jouw stage bij Werkervaring en Opleidingen zet. Met onze CV tool is dat overigens zeer eenvoudig en bespaar je zeeën van tijd.

Stages bij werkervaring vermelden

Als je nog weinig werkervaring hebt, is het logisch dat je jouw stage(s) onder het kopje Werkervaring plaatst. Zo vul je jouw CV enigszins op en maakt het iets meer indruk dan wanneer er maar één of twee bijbanen staan. Over indruk maken gesproken: je wilt niet teveel de aandacht vestigen op het feit dat het een stage was. Belangrijker is wat je hebt geleerd en welke verantwoordelijkheden je kreeg. Met de afkorting i.o. achter de functienaam maak je duidelijk dat je ‘in opdracht’ werkte of ‘in opleiding’ was. 01/2015 – 07/2015 Financieel Specialist i.o., Brasilia, Amsterdam Assisteren bij het opstellen van contracten met internationale klanten, sparren met de commerciële afdeling. Ook als je maar enkele weken stage liep, is het het prima om alleen de maanden te vermelden waarin je actief was bij die werkgever.

Stages bij opleidingen vermelden

Plaats je jouw stage onder het kopje Opleidingen, dan vestig je er iets minder de aandacht op. Dit is prima wanneer je al een leuk lijstje met werkervaring hebt, of wanneer jouw stage en opleiding niet 100% relevant waren voor de baan waarop je nu solliciteert. Wij zouden een stage als volgt onder Opleidingen zetten. 2008 – 2012: Hogere Hotelschool, Hotel School The Hague, Den Haag. Specialisatie: management. Stage (2011): Quality Management Assistant, Mercure Hotel, Eindhoven

Stages onder een apart kopje op je CV

Het is zelfs mogelijk om je stage(s) apart op je CV te vermelden. Dus niet onder Werkervaring of Opleidingen, maar onder een apart kopje met de naam Stages. Dit is vooral een goede optie wanneer je al veel werkervaring hebt en wanneer je lijst met banen en opleidingen anders te lang zou worden. Ook als je specifiek de aandacht op stages wil richten (bijvoorbeeld omdat ze voor een zeer gerenommeerde werkgever waren), tun je ervoor kiezen dit aparte kopje de gebruiken. Let je er wel op dat jouw CV niet langer dan 2 velletjes wordt?

Wat te doen met vrijwilligerswerk

We hadden het er eerder over dat een stage een soort van vrijwilligerswerk is; je krijgt niet of nauwelijks betaald en je investeert heel wat uren op die tijdelijke werkplek. Omgekeerd moet je werkgever of stagebegeleider natuurlijk ook de nodige tijd en energie in jou investeren. Maar hoe zit dat met écht vrijwilligerswerk? Het type werk waarbij je belangeloos jouw hulp en aandacht voor een goed doel inzet? Of je nu bij het plaatselijke dierenasiel werkt of regelmatig collecteert voor het Rode Kruis, door vrijwilligerswerk te doen laat je zien dat je niet te beroerd bent om de armen uit de mouwen te steken. Ook is het een indicatie dat je maatschappelijk betrokken bent. Dit maakt vrijwilligerswerk –hoe irrelevant het op het eerste gezicht ook lijkt voor die vacature waarnaar je solliciteert– wel degelijk de moeite van het vermelden waard. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel, die wij in een speciaal artikel over vrijwilligerswerk op CV’s bij langs gaan. Zomaar een leestip!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.