Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Sollicitatie- en CV-tips van recruiters, selecteurs en HR-medewerkers

Op andere websites over werk en carrière vind je vooral tips die door sollicitanten zelf zijn geschreven. Daar is niets mis mee en die suggesties zijn zeker bruikbaar, maar wat ons betreft ontbreekt er iets aan: het perspectief van de recruiters, selecteurs en HR-professionals. Want wie echt succesvol wil solliciteren zorgt ervoor dat de selectiecommissie geïnteresseerd raakt.

Kruip in de huid van de selecteur

Het is daarom goed om je, als kandidaat, te verplaatsen in de rol van de HR-manager. Die heeft bepaalde wensen en eisen waaraan in de praktijk maar weinig kandidaten blijken te voldoen. Wij zijn zelf jarenlang actief geweest in Human Resources en hebben letterlijk duizenden kandidaten geïnterviewd. We zagen steeds dezelfde trucs voorbijkomen, waar we op een gegeven moment niet meer in trapten. Nee, als recruiters ontwikkelen we een gevoelig neusje voor toneelspel en blufpoker. Dat begint al wanneer we de sollicitatiebrief en cv’s onder ogen krijgen. Geen wonder dat we soms externe bureaus inschakelen om de juistheid van de gegevens te verifiëren. Het is beschamend hoeveel kandidaten dan door de mand vallen!

Geheime tips van recruiters

Wat ons betreft hebben sollicitanten heel wat te leren. En uit die observatie ontstond deze site. Maar CVster.nl belicht de wereld van vacatures en sollicitaties vanuit een originele invalshoek: geschreven voor kandidaten maar geïnspireerd door jarenlange ervaring 'achter de schermen'. In dit artikel lees je geheime tips van recruiters, selecteurs en HR-medewerkers.

1. Gebruik een profielschets

Een cv is doorgaans een erg onpersoonlijk document. Ook zijn de regels wat betreft het opstellen van een cv redelijk star, waardoor het lastig is om een persoonlijk tintje aan je cv te geven zonder dat je aan kleurtjes en andere riskante experimenten begint. Wat wel kan en wat we je absoluut aanraden, is een profielschets op je cv zetten. Nog veel te weinig kandidaten doen dit! In een profielschets zeg je in drie of vier regels iets over jezelf, jouw passies en jouw professionele doelen. Bekijk dit artikel voor een voorbeeld van een profielschets.

2. Print je cv eerst uit

Tegenwoordig gaat solliciteren helemaal digitaal: je schrijft een e-mail en hangt daar een document aan, zonder dat je nog papieren in je hand hoeft te houden. Toch is het verstandig om in elk geval jouw cv eens te printen. Wij recruiters printen cv's altijd graag zodat we aantekeningen kunnen maken en dingen kunnen omcirkelen. Blijkt pas in dit stadium dat de opmaak van je cv niet ideaal is en dat allerlei dingen verspringen, dan zou het zonde zijn als je daardoor al op voorhand werd afgewezen, nietwaar?

3. Als is een leugen nog zo snel...

We maken allemaal wel eens een leugentje om eigen bestwil, maar het is onverstandig om te liegen tijdens een sollicitatieprocedure. Of het nu in de brief is, in het bijgaande cv of tijdens het sollicitatiegesprek: als jouw leugen door de directie wordt ontdekt, kun je die baan op je buik schrijven. Want als je –al voordat je in dienst treedt– zuinig met de waarheid omspringt, hoe moet dat dan als je eenmaal op de loonlijst van het bedrijf staat? Loyaliteit, eerlijkheid en openheid zijn zeer belangrijk op de werkvloer. Zorg dat overal uit blijkt dat jij die kwaliteiten bezit.

4. Verras ons met een andere cv-indeling

Wanneer je een gat op je cv hebt of in een heel ander werkveld aan de slag wilt, maak je met een traditionele cv-opzet niet zo gauw indruk. Dan kun je er beter voor kiezen om een vaardigheden-cv te maken. Nog maar veel te weinig kandidaten doen dit, terwijl zo'n soort cv er toch echt uitspringt. Lees in deze blogpost meer over het vaardigheden-cv.

5. Geef niet teveel informatie

Er zijn van die cv's met items waarvan je denkt: moet dat nou? Zoals bijvoorbeeld de sollicitant die zijn burgerlijke staat als 'gehuwd met twee kinderen' toevoegt. Nu vinden we die burgerlijke staat sowieso al een overbodig stukje informatie. Maar 'met twee kinderen' klinkt ook nog eens bedenkelijk. Net als de kandidaat die als hobby 'mijn kinderen' noteert. Jakkes, denk ik dan. Het is best om hobby's te noemen, zolang ze maar iets betekenen voor je werk.

6. Stel zelf vragen

Een sollicitatiegesprek is een gesprek en geen overhoring. Het Engelse woord ervoor –sollicitatie– kan die indruk wel wekken, maar in Nederland vinden we het prettig als een kandidaat zelf óók vragen stelt. De sollicitant die na afloop stamelt dat hij het allemaal wel weet, verliest bij mij punten. Maar de kandidaat die een blocnote tevoorschijn haalt met acht vragen, die is pas interessant. Neem dus de tijd om iets over het bedrijf te lezen en neem vragen mee die in je opkomen.

7. Dress for success

Nederlanders zijn over het algemeen niet zo heel kieskeurig als het om kleding gaat, maar een gelegenheid waarbij je zeker goed op je outfit en je uitstraling wilt letten is een sollicitatiegesprek. Haal dan ook letterlijk en figuurlijk alles uit de kast – zo lang het maar in lijn met de vacature is. Voor een baan als fabrieksmedewerker zul je je echt niet in een driedelig pak willen hijsen, maar voor een baan bij een overheidsinstantie is dat juist wél wenselijk. Ook jouw lichaamsverzorging kan je sollicitatiegesprek maken of breken. Zo moest ik eens een gesprek voortijdig afkappen omdat de sollicitant een indringende zweetlucht meebracht. Tijdens een ander gesprek kwam een kandidaat met een royale hoeveelheid roos op de schouders van zijn donkere pak binnen. Ik bedoel het absoluut niet betuttelend, maar gebruik alsjeblieft een spiegel als je je kleedt en opmaakt, en wees kritisch op dat spiegelbeeld. Het kan zomaar het verschil tussen een baanaanbod en een vriendelijk bedankje betekenen.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.