Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Rijbewijs op je CV vermelden?

Je hebt een rijbewijs en bent er trots op. Of misschien heb je nog geen rijbewijs b en wil je dat dit jouw baankansen niet verknald. Hoe dan ook, wij krijgen veel vragen over het al dan niet opnemen van bepaalde informatie op een CV. Het rijbewijs is één van die onderdelen op het CV. Laten we in deze blogpost eens kijken wat er verplicht, verwacht en gebruikelijk is.

Niet verplicht te vermelden

Ieder curriculum vitae opent met de personalia, bevat een gedeelte met opleidingen en een gedeelte met de werkervaring. Tot zover is het veel sollicitanten duidelijk. Toch is niet elk CV hetzelfde en dat wordt al zichtbaar als je voorbeeld-CV’s op internet zoekt. Er zijn simpelweg geen keiharde wetten voor het schrijven van een CV, wat betekent dat je dit document kunt aanpassen aan jezelf en aan de vacature. Als we het specifiek over het rijbewijs op het cv hebben, vragen veel sollicitanten zich af of ze melding van dit papiertje moeten maken. Omdat er geen strenge regels voor het opstellen van een CV zijn, kunnen we je geruststellen: Het vermelden is niet verplicht. Hoewel, dat is waarschijnlijk vooral goed nieuws voor wie er géén heeft. In dit artikel wijden wij uit over deze kwestie. Wil je weten of je het bezit van een auto moet vermelden lees dan dit artikel: Bezit van een auto op je CV vermelden?

Waarom een rijbewijs op je CV vermelden?

Dat mensen op hun 18e meteen rijlessen nemen, is al lang geen vanzelfsprekendheid meer. Een werkgever zal dus niet zomaar aannemen dat je een rijvaardigheidsbewijs hebt en dus legaal een auto mag besturen. Vandaar dat je ervoor kunt kiezen om het op je CV te zetten. Wanneer een rijbewijs belangrijk voor een baan is, zou het eerder onverstandig zijn als je er geen melding van maakte. De vraag in dit artikel is dus eigenlijk: hoe weet je of een rijbewijs belangrijk is voor een vacature? rijbewijs cv vermelden

Chauffeurs en koeriers: logisch

Ten eerste kan er in de vacature tekst om een rijbewijs worden gevraagd. Daarnaast zijn er banen waarvoor je zelfstandig veel kilometers moet maken, bijvoorbeeld als koerier of als taxichauffeur. De categorie voor een personen auto is: B. Moet je voor je werk zwaardere voertuigen besturen, dan zal jouw potentiële werkgever willen weten welke rijbewijs je precies bezit. Vergeet daarom niet de letter van jouw categorie (A, B, C etc) te vermelden op de onderstaande manier is het nummer van het rijbewijs het meest gebruikelijk. Op de website van de ANWB staat een compleet overzicht met alle categorien.
Rijbewijs: B, C, C1
Een andere baan waarin je het hele land door rijdt, is vertegenwoordiger. Wanneer het belang van een rijbewijs zo vanzelfsprekend is, is het een goed idee om dit in je  CV te noemen. Het kopje personalia –waarin je ook je naam, adres en contactgegevens opneemt– is daarvoor een goede plek.

Moeten ze weten of ik een auto heb?

Dat je eigen vervoer hebt, is voor sommige banen een pré. Daar tegenover staat dat enkele werkgevers leaseauto’s voor hun medewerkers ter beschikking stellen; vaak ‘adverteren’ ze daar trots mee in hun vacaturetekst. Hoe dan ook – het wel of niet hebben van een auto is meestal geen heet hangijzer. Als dit wel zo is, wordt er in de advertentie specifiek om gevraagd. Je hoeft dus niet verplicht je eigen auto te noemen. Om een beetje vulling aan je CV te geven, bijvoorbeeld omdat je starter bent of heel loyaal voor één baas hebt gewerkt, kun je er echter voor kiezen om wel te melden dat je een auto hebt. Meestal combineren sollicitanten dit gegeven met informatie over hun rijbewijs, bijvoorbeeld als volgt.
Rijbewijs: B (in bezit van een auto)

Wat als je géén rijbewijs hebt?

Zoals gezegd is het interessanter om het over de grijze gebieden te hebben. Is het bijvoorbeeld nodig om te vermelden dat je een rijbewijs hebt wanneer je vooral aan een bureau komt te zitten of aan een lopende band komt te staan? Het antwoord is: nee. Hierop zouden we wel een uitzondering willen noemen, namelijk wanneer de werkgever zich in een afgelegen gebied bevindt en niet makkelijk met het openbaar vervoer bereikbaar is, dan kan een rijbewijs (en al helemaal een eigen auto) de recruiter flink geruststellen. En dat geldt natuurlijk helemaal als je géén rijbewijs hebt. Omdat je jezelf zo goed mogelijk voor wilt doen, is het voor sommige banen beter het helemaal niet te vermelden op je CV. Het zou namelijk zonde zijn als je al in het selectieproces door de mand valt omdat je nog geen rijbewijs hebt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je al aan het lessen bent of wacht op een laatste loonbetaling van jouw huidige werkgever voordat jij je bij een autorijschool inschrijft. Als je geen rijbewijs hebt, is het vanzelfsprekend dat je niet op banen solliciteert waarbij een bewijs absoluut nodig is. Er bestaat trouwens een kleine uitzondering op die regel: werkgevers die aanbieden voor jouw rijlessen te betalen. De landmacht en sommige transportbedrijven zijn daar voorbeelden van.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.