Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Opleidingen op je cv plaatsen: verschillende manieren

Eén van de onmisbare onderdelen op elk cv is een lijstje met de gevolgde opleidingen. Veel werkgevers vermelden in hun vacaturetekst welke opleiding zij van kandidaten verwachten. Door dit met de ontvangen cv's te vergelijken, kunnen zij snel een eerste selectie maken.

Waar de opleidingen moeten staan

De opleidingen die je hebt gevolgd, plaats je over het algemeen onder het gelijknamige kopje Opleidingen. Omdat jouw gevolgde studies (en eventuele cursussen) over het algemeen belangrijk zijn voor een werkgever, komen ze vroeg op jouw cv aan bod. Je zou ze bijvoorbeeld direct onder je Personalia en Profielschets kunnen zetten. Let wel: er is geen strikte regel voor de exacte plaatsing van jouw opleidingen. De ene persoon kiest ervoor ze boven Werkervaring te plaatsen, terwijl de ander ze er liever onder zet. Eén en ander heeft te maken met de prioriteit die je bepaalde zaken wilt geven. Als jij vindt dat jouw toegevoegde waarde vooral in de gevolgde opleidingen ligt, dan geef je die prioriteit en plaats je Opleidingen bovenaan. Afhankelijk hiervan kun je je cv / curriculum vitae ‘teruglopend’ of ‘chronologisch’ noemen.

Opleidingen op een teruglopend cv

De meest voorkomende vermelding van opleidingen op een cv is waarschijnlijk de teruglopende. Onder het kopje Opleidingen zet je bovenaan de opleiding of cursus (als het een omvangrijke was) die je als laatste hebt gevolgd. Daaronder komt de opleiding die je daarvóór volgde, enzovoort. Je zet links de maanden en/of jaren waarin je de opleiding volgde en rechts meer informatie over de inhoud ervan, zoals het vakkenpakket of je minor. We kunnen dit het beste met een voorbeeld toelichten.
2012 – 2014: Hogere Hotelschool, Hotel School The Hague, Den Haag. Specialisatie: management. Diploma: nee. 2007 – 2012: Havo, Merewade College, Gorinchem. Diploma: ja.
Het is goed om te weten dat een teruglopend cv in méér opzichten teruglopend is. Het is als het ware een reis in de tijd. Over het algemeen beginnen ze met (na de Personalia en Profielschets) de Werkervaring omdat werken meestal het laatste is wat een kandidaat heeft gedaan. Ben je een starter op de arbeidsmarkt, dan is een chronologisch cv verstandiger, omdat je daarbij eerst je gevolgde opleidingen opsomt en daar op die manier de nadruk op legt.

Opleidingen op een chronologisch cv

Bij een chronologisch cv hanteer je, de naam zegt het al, de chronologische volgorde van activiteiten. Je rangschikt nog steeds de opleidingen van de laatstgenoten naar de eerstgenoten opleiding, net als in het voorbeeld hierboven, maar op je cv komt het lijstje met Opleidingen boven je Werkervaring te staan. Als je nog weinig werkervaring hebt, wil je vooral je opleidingen benadrukken. Dan is deze volgorde jouw beste keuze.

Opleidingen op een vaardigheden-cv

Een vaardigheden-cv is weer heel anders: je laat er de tijdslijn op weg en legt de nadruk op je vaardigheden. Die vaardigheden kun je op je werk hebben opgedaan, tijdens je opleidingen of zelfs bij je extra-curriculaire activiteiten. Hoe dan ook, op dit type cv som je nog steeds je opleidingen (vanaf de middelbare school) op. Die staan dan op dezelfde plek als bij het chronologisch cv: onder je persoonsgegevens en profielschets.

Als je geen opleidingen hebt gevolgd

Er zijn natuurlijk kandidaten die de middelbare school niet afgemaakt. Als jij een van die mensen bent hoef je niet te vrezen: er zijn altijd werkgevers die interesse in jou hebben omdat ze jou zelf op kunnen leiden. Een andere optie is dat je duaal studeert. Je volgt dan één dag in de week een opleiding en je werkt dan de overige vier dagen. Heb je in dit geval een cv nodig, dan vermeld je de middelbare school wel, maar zet je erbij dat je jouw diploma niet hebt gehaald. Dus net als het voorbeeld hierboven, maar dan met het woordje ‘nee’ in plaats van ‘ja’. Bij wijze van vulling zou je nog je vakkenpakket kunnen noemen.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.