Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Nevenactiviteiten op je cv vermelden: zó doe je dat

Met jouw curriculum vitae geef je een werkgever een helder en beknopt inzicht in jouw kennis en ervaring. Daar hoort ook een vermelding van nevenactiviteiten bij. Dus, voor het geval je hier nog over twijfelde, zet deze activiteiten wel degelijk op je cv. In dit artikel vertellen wij je hoe je jouw nevenactiviteiten vermeldt en waar je ze het beste een plekje kunt geven.
Maar eerst is het goed om eens stil te staan bij de vraag: wat zijn nevenactiviteiten? Kort gezegd zijn dit onbetaalde of betaalde activiteiten die je naast je baan verricht. Dit kan dus vrijwilligerswerk zijn, maar ook freelance werkzaamheden of een eigen bedrijf dat je na werktijd runt. Ook van betrokkenheid bij een politieke partij of bloggen op een succesvolle website mag je gerust melding maken.

Waarom nevenactiviteiten vermeldenswaardig zijn

Nevenactiviteiten mogen dan niet de banen zijn waarvoor je gestudeerd hebt en waarmee je brood op de plank brengt, maar je doet er toch waardevolle ervaring mee op en je bouwt ermee aan je karakter. Ze kunnen een welkome aanvulling zijn op competenties die je tijdens jouw dagelijkse werk nodig hebt, of deze juist versterken. Wanneer je een carrièresprong maakt, kun je het gebrek aan ervaring in die nieuwe branche goedmaken met ervaring, kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens jouw nevenactiviteiten. Er zijn situaties waarin je nevenactiviteiten –hoe twijfelachtig ook– sowieso dient te vermelden. Een voorbeeld is wanneer je een eigen onderneming hebt die direct of indirect concurreert met het bedrijf waar je voor solliciteert. Maar ook wanneer je lid bent van Milieudefensie, terwijl het bedrijf het net aan de stok heeft gehad met deze organisatie. Probeer in elk geval niet de indruk te wekken dat jouw nevenactiviteiten teveel tijd opslokken en jouw dagelijkse werk in de weg kunnen zitten.

Hoe je nevenactiviteiten vermeldt

Als je starter bent, zijn je nevenactiviteiten erg belangrijk. Misschien straalt er nog weinig werkervaring van jouw cv af, maar dat betekent niet dat jij nog groen achter de oren bent. Je laat met het vermelden van jouw nevenactiviteiten zien dat je graag de mouwen opstroopt en met mensen omgaat. Ook als je al wat langer werkt, zijn die nevenactiviteiten van harte welkom op je cv. Werkgevers zien graag dat je maatschappelijk betrokkelijk bent of aan competenties buiten jouw eigen vakgebied werkt. Maak gerust een selectie van nevenactiviteiten, vooral als je buiten werktijd behoorlijk actief bent. Hierbij zul je goed moeten nadenken over het beeld dat je van jezelf wilt scheppen. Twijfel je of een activiteit een goed beeld van jou geeft, laat deze dan liever weg. Hieronder zie je twee voorbeelden van nevenactiviteiten en hoe wij die op een cv zouden zetten.
2010-2013 Leidinggevende bij scoutingvereniging Verantwoordelijk voor de algehele leiding en het opzetten van activiteiten en evenementen. 2009 Vrijwilligerswerk in Oeganda Bouwen van basisschool en toiletgebouw in Kanyanga (Bukeda District).

Waar ze horen te staan

Omdat nevenactiviteiten behoorlijk waardevol kunnen zijn, verdienen ze het om relatief hoog op een cv te staan. Daarom staan ze over het algemeen direct onder de werkzaamheden en opleidingen. Even een zijsprongetje: er is geen vastomlijnde volgorde voor die werkzaamheden en opleidingen, maar daar zullen we een aparte blogpost aan wijden. Voor nu wensen wij jou veel succes bij het afmaken van jouw cv en veel plezier bij dat onvermijdelijke sollicitatiegesprek. Het blog van CVster.nl staat boordevol met tips over de volgorde van items in je cv, kleurgebruik in cv’s en andere brandende kwesties. Ons doel is om jou naar die felbegeerde baan te helpen. Daartoe bieden we o.a. een handige cv-tool waarmee je bij iedere sollicitatie in een handomdraai een cv op maat maakt.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.