Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Nationaliteit op je CV vermelden: wel of niet?

Het is begrijpelijk dat wij vaak de vraag krijgen of de nationaliteit een verplicht onderdeel van het CV is. Je ziet de nationaliteit immers vaak worden genoemd in de voorbeelden die je online vindt – en jij wilt natuurlijk dat je CV helemaal perfect is. Maar wat als je de aandacht liever niet op jouw nationaliteit vestigt? In dit artikel verhelderen wij deze kwestie, zodat jouw CV zo correct en relevant mogelijk blijft.
Deze informatie delen wij gratis en vrijblijvend. Wel wijzen we je aan het einde van dit artikel graag op een betaalde (maar zeer betaalbare) dienst die wij aanbieden. Een dienst die jou kan helpen nóg sneller de baan van je dromen te scoren. Maar eerst dus die kwestie van de nationaliteit.

Nationaliteit noemen niet verplicht

Laten we allereerst een mythe uit de weg helpen: de nationaliteit is nooit een verplicht gegeven op een CV. Je moet hem niet vermelden, maar kiest er zelf voor of jij deze informatie wel of niet geeft. Hieronder geven wij jou tips en voorbeelden, zodat je weet of en wanneer het verstandig is om jouw nationaliteit op jouw CV te zetten.

Vermelden dat je Nederlander bent?

Laten we om te beginnen aannemen dat je Nederlander bent en een Nederlands klinkende achternaam hebt, zoals De Vries of Van Dijk. Omdat het noemen van de nationaliteit niet verplicht is of verwacht wordt, is het in dit geval overbodig om er melding van te maken. De selecteur zal uit jouw achternaam afleiden dat je –spreekwoordelijk– uit de Hollandse klei bent getrokken. Een andere mogelijkheid is dat je Nederlander bent, maar een buitenlands klinkende achternaam hebt. In zo'n geval kun je er wel voor kiezen jouw nationaliteit (Nederlands dus) op jouw CV te zetten. Zo voorkom je dat er op nationaliteit wordt gediscrimineerd, ook al is discriminatie verboden.

Nederlander, Nederlandse of Nederlands?

Het is trouwens interessant om het eens over de schrijfwijze van de Nederlandse nationaliteit te hebben. Het is namelijk gebruikelijk om het als volgt op je CV te zetten:
Nationaliteit: Nederlandse
Dus niet Nederlands of Nederlander. Opgelet, want dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Waarom? Omdat het woord achter de dubbele punt iets zegt over het woord ervóór; het is een bijvoeglijk naamwoord dat iets over het zelfstandig naamwoord nationaliteit zegt. Wil je hier meer over lezen, dan kun je je hart ophalen met de blogpost die we speciaal aan deze verwarrende kwestie hebben gewijd.

Vermelden dat je buitenlander bent?

Ben je buitenlander en solliciteer je bij een Nederlandse onderneming, dan zou jouw buitenlandse nationaliteit je alleen maar in de weg kunnen zitten. Niet vermelden dus! We gaven hierboven al aan dat discriminatie bij de wet verboden is, maar dat biedt je geen garanties. In een zeldzaam geval kan het zijn dat je jouw buitenlandse nationaliteit juist nadrukkelijk op jouw CV wilt vermelden. Voor sommige banen kan dit namelijk voordelig zijn, bijvoorbeeld wanneer vloeiend Duits wordt gevraagd (leraar, vertaler, klantenservice, enz.) en jij van oorsprong Duits bent. In zo'n geval zou het onverstandig zijn om dat gegeven weg te laten. Het mag dan geen verplichting zijn, maar jou nationaliteit op je CV zetten kan dan zeker in jouw voordeel werken.

Personalia zaaien wel vaker verwarring

De nationaliteit is slechts één van de vele punten in de personalia die verwarring kunnen zaaien. Als experts in het maken van CV’s helpen wij die onduidelijkheid graag uit de weg te ruimen. Op dit blog vind je dan ook heel wat artikelen die jou bijvoorbeeld vertellen of je het wel of niet hebben van een rijbewijs dient te vermelden, of het zin heeft om een foto met je CV mee te sturen en of werkgevers geïnteresseerd zijn in jouw burgerlijke staat. Ook helpen wij je graag het perfecte CV te maken. CVster maakt het makkelijk om voor iedere baan het perfecte CV te maken. In enkele klikken pas jij jouw CV aan de vacature aan, zodat jij jezelf zo aantrekkelijk mogelijk presenteert aan je potentiële werkgever. Klik hier voor meer informatie.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.