Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Kinderen op mijn CV vermelden?

Het is geen wonder dat je apetrots op je kinderen bent. Ze vormen een verrijking van je leven en hebben een beter mens van je gemaakt. Dat is ook op de werkvloer merkbaar, maar betekent dat dat je jouw kinderen een plekje op je CV moet geven? Als je jezelf er beter mee verkoopt, raden we het jou zeker aan.
Eén ding is zeker: op je CV zetten dat je kinderen hebt is niet verplicht. Evenmin wordt het verwacht, al kan het voor sommige beroepen een pluspunt betekenen. Dit artikel samenvattend, kunnen we zeggen dat het al dan niet hebben van kinderen een zeer persoonlijk gegeven is. Als je twijfelt over de vermeldenswaardigheid van jouw kroost, kun je ze maar beter niet op je CV zetten.

Wat is de toegevoegde waarde?

Laten we eerlijk zijn: als je kinderen hebt, is elke dag weer een avontuur. Er zitten ineens spoken onder de bedden, alles blijkt eetbaar en vakanties worden militaire operaties. Kinderen zijn eerlijk en spontaan, waardoor je op elk moment verrast kunt worden door hartverscheurend gekrijs of de slappe lach. Kinderen vereisen je onverdeelde aandacht, doen een beroep op je improvisatietalent, schaven je onderhandelingsvaardigheden bij en testen je stressbestendigheid. Als ouder leer je jezelf misschien wel beter kennen dan tijdens de een solozeiltocht rond de wereld. De vraag is alleen of dit gegeven door jouw potentiële werkgever wordt erkend. Als de selecteur zelf geen kinderen heeft, is de vermelding van kinderen op je CV waarschijnlijk verspilde ruimte. En met die ruimte wil je zuinig omspringen; het ideale curriculum vitae bestaat uit één kantje, met een uitloop naar maximaal twee kantjes. Je dient jezelf dus altijd goed af te vragen of jouw potentiële werkgever de toegevoegde waarde van kinderen ziet.

Wanneer kinderen niet vermelden?

Het is moeilijk om strikte regels op te stellen voor het wel of niet vermelden van kinderen op een cv. In het gros van de gevallen is het een gevoelskwestie, waarbij het kan helpen als je in de huid van de recruiter kruipt. We gaan je dus niet vertellen bij welke vacatures je het absoluut niet over kinderen wilt hebben. Zoals we hierboven zeiden, is twijfel een goede indicatie dat je werk en privé gescheiden moet houden. Het kan zijn dat jij die twijfel voelt bij banen waarvoor je veel van huis bent of waarvoor je wordt geacht in ploegendienst te werken. Je vermeldt je kinderen alleen op je cv als je er jouw kandidatuur mee verstevigt.

Wanneer kinderen wel vermelden?

Wanneer je door het krijgen en verzorgen van je kinderen een gat op je CV hebt, kun je dat met een vermelding ervan verklaren. Op je CV en in een eventueel sollicitatiegesprek kun je zo een positieve draai aan jouw periode van professionele inactiviteit geven. Je mag je dan niet voor een baas hebben gewerkt, maar je hebt toch veel over jezelf geleerd en aan allerlei sociale vaardigheden gewerkt. Daarnaast zijn er vacatures waarbij je als ouder een grotere kans maakt dan als kinderloze kandidaat. Je raadt het al: het gaat hierbij om het werken met kinderen, bijvoorbeeld in een kleuterschool of een jeugdcentrum. Ook voor een baan in de schoonmaakbranche of in de zorg kan het hebben van kinderen een pré betekenen. Er zijn dus wel degelijk vacatures waarbij het ouderschap op waarde wordt geschat.

‘Hoe vermeld ik kinderen op mijn CV?’

Als je het bovenstaande hebt gelezen en een weldoordachte keuze voor het vermelden van kinderen op je CV hebt gemaakt, willen wij je een tip geven. Hou het niet bij een droog regeltje in de personalia, maar breid dit gegeven uit met de competenties die jouw kroost je heeft helpen ontwikkelen. Het stukje ‘Vaardigheden’ dat tegen het einde van je CV staat, is daar een geschikte plek voor. Specifieker zou je de opgedane vaardigheden onder het kopje competenties kunnen scharen. We geven je hieronder een voorbeeld.
Vaardigheden Talenkennis: Nederlands (moedertaal), Engels (vloeiend), Duits (goed in woord en geschrift) Computerkennis: ruime ervaring met MS Word, basiskennis Photoshop, affiniteit met HTML Competenties: stressbestendig, flexibel, empathie, vaardig in onderhandelen
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.