Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Mag je kleuren in je cv gebruiken?

Selecteurs krijgen soms tientallen tot honderden sollicitatiebrieven als reacties op een vacature. Stel je voor dat jij daartussen zit; je zult dan goed je best moeten doen om op te vallen. Is het gebruiken van kleuren in je cv dan een goed idee? In dit artikel buigen wij ons over deze moeilijke vraag. Moeilijk omdat het grotendeels van de branche en de vacature afhangt.

Vorm versus inhoud

Het kan nog al een lastig dilemma zijn: je wilt aan de ene kant opvallen, maar aan de andere kant de rekruteerder niet irriteren en daardoor op de nee-stapel belanden. Kies je voor een sober, veilig en zakelijk cv of ga je voor gelikt en origineel? In het laatste geval spring je er zeker uit, maar loopt ook het risico dat de recruiter denkt dat je jouw cv hebt gepimpt om de aandacht van de inhoud af te leiden, bijvoorbeeld omdat je een gat op je cv hebt of ervaring tekort komt. Als je ons om onze mening vraagt, zouden we zeggen dat je erg terughoudend moet zijn met kleurtjes en andere opvallende elementen. Kies liever voor een veilige en zwarte kleur dan voor een regenboog aan letters en kaders. Wij van CVster.nl krijgen heel wat cv's onder ogen. Je moest eens weten wat voor rare fratsen kandidaten uithalen om maar op te vallen. Een vlindertje of een zonnetje naast een naam, Een vakantiefoto in foute kleding, gekleurde letters op een gekleurde achtergrond: het zijn goed bedoelde maar zeer onprofessionele manieren om de aandacht van een potentiële werkgever te trekken.

Creatieve functie: dan weer wél

Solliciteer je echter op een creatieve functie, dan kunnen kleur en een origineel design in goede aarde vallen. Sterker nog: ze kunnen doorslaggevend zijn, omdat je hiermee jou creatieve talenten en oog voor design etaleert. Voor een baan als communicatieadviseur of grafisch ontwerper de zijn kleuren in je cv juist gewenst. Twijfel je na het lezen van dit artikel nog steeds over het gebruik van kleur op je cv, dan kun je die twijfel als een goede raadgever beschouwen. Als je er niet zeker over bent, gebruik dan geen kleuren op je cv maar focus je op de inhoud. Je kunt ook opvallen door je cv anders in te delen dan de meeste kandidaten, bijvoorbeeld door er een vaardigheden-cv van te maken. Zo’n cv laat gegevens weg die een gat op je cv of een gebrek aan relevante werkervaring kunnen verklappen, zoals jaartallen en bedrijfsnamen. In plaats daarvan onderstreep je op een vaardigheden-cv de geleerde skills en de door jou behaalde prestaties.

Andere don’ts

Zoals je hierboven ziet, zijn we behoorlijk tegen het gebruik van kleuren op je cv. In enkele uitzonderingsgevallen kunnen kandidaten er behoudend gebruik van maken, maar voor de meeste banen en branches is het een risicovolle onderneming. Maar er zijn nog meer blunders die mensen op hun cv's maken. Voorkom dat jij dezelfde fouten begaat:
  • Vergeten leestekens Een cv moet helemaal perfect zijn; tot de interpunctie aan toe. Iemand die zijn interesses opsomde als “honden koken, reizen, lezen” was waarschijnlijk een komma vergeten, maar kwam wel wat slordig over.
  • Gebrek aan focus Veel mensen melden dat ze voor allerlei functies tegelijkertijd geschikt zijn, terwijl dat hetzelfde effect als schieten met hagel heeft. Rekruteringsmanagers zien graag dat je specialist bent, dus laat dat van je cv af stralen.
  • Teveel informatie Het is logisch dat je trots bent op je werkervaring en er zo veel mogelijk informatie over wilt geven. Het is alleen niet nodig dat je dit bij functies doet die je langer dan 10 jaar geleden bekleedde.
  • Ontbrekende banen Het is best dat je banen wat minder uitgebreid beschrijft, maar ze helemaal weglaten creëert een gat op je cv. Als werknemers dat zien, kunnen ze zelf een verklaring hiervoor bedenken.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.