Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Liegen op je CV: kan dat?

Je hebt een vacature gezien waar je helemaal voor wilt gaan. De baan past bij jou en de arbeidsvoorwaarden zijn fantastisch, maar jouw opleidingsniveau of werkervaring voldoet niet aan de voorwaarden in de vacaturetekst. Mag je nu liegen op je CV, of niet?
Een loopje met de waarheid nemen is erg verleidelijk bij een sollicitatieprocedure. Je mag immers op je CV zetten wat je zelf wilt. Met soms wel honderden sollicitanten per vacature is de kans klein dat juist jóuw CV helemaal wordt uitgekamd, nietwaar? Laten we eerlijk zijn: de bovenstaande gedachten schieten door bijna alle sollicitanten heen. Misschien twijfel jij er zelf ook over. Met dit artikel geven wij jou onze mening over deze controversiële kwestie. Maar het feit dat dit zo'n gevoelig onderwerp is, duidt eigenlijk al op onze conclusie aan het einde van dit deze blogpost: speel het fair.

Liegen op mijn cv, wat checken werkgevers?

Dat er veel sollicitanten voor een baan zijn, is nog geen vrijbrief voor een riskant experimentje: het liegen op je CV. Je weet nooit welke kandidaten werkgevers eruit plukken voor een rigoreuze check. Steeds vaker bellen rekruteerders de referenties na of nemen ze zelfs contact op met de onderwijsinstellingen op een CV om te controleren of iemand de waarheid schrijft. Hoe klein dan ook, de kans bestaat dus dat al jouw moeite voor niets was en dat je voorgoed op een zwarte lijst van dat bedrijf komt. En dat is jammer als er in de toekomst een vacature vrijkomt die jou wél op het lijf geschreven is. Gooi je eigen glazen dus niet in.

Als de aap later pas uit de mouw komt

Mocht je door een rare speling van het lot met gelogen opleidingen of werkervaring toch die baan scoren, dan is de kans dat het niet bij dat ene leugentje blijft. Je raakt al snel verstrikt in een web van leugens, waar je vroeg of laat mee tegen de lamp loopt. Je wilt geen rechtszaak aan je broek krijgen en op staande voet ontslagen worden. Alweer een reden om niet te liegen op jouw CV, dus.

Denk om je gemoedsrust

Hoe aantrekkelijk het soms ook mag zijn, zelfs een leugentje om eigen bestwil kan jou een naar gevoel geven. Als onze ouders het ons al af raadden, was daar vast een goede reden voor. Liegen is niet netjes en al helemaal niet wanneer er zoveel op het spel staat. En kun je die collega’s die je steeds beter leert kennen nog wel in de ogen kijken als jouw aanwezigheid op bedrog is gebaseerd? Het is gewoon beter voor je gemoedsrust om de waarheid te spreken en schrijven.

Conclusie: niet liegen op jouw CV!

We hebben jou hierboven goede redenen gegeven om niet te liegen op jouw CV. Ten eerste weet je niet of jouw CV op waarheid wordt gecontroleerd door een werkgever. Als je op liegen wordt betrapt, wordt jouw sollicitatiebrief meteen afgewezen. De kans bestaat ook nog eens dat andere bedrijven in het netwerk ingelicht worden en jij op meerdere zwarte lijsten terecht komt zonder dat je er erg in hebt. Ten tweede bestaat de kans dat de ene leugen tot de andere leidt, totdat je jezelf helemaal klem hebt gelogen. Met andere woorden: vroeg of laat komt de aap uit de mouw. En om met deze metafoor te blijven spreken, kan dat een heel lelijke aap zijn. Ten derde voelt liegen simpelweg niet goed. Je bent er al sinds jouw kindertijd tegen gewaarschuwd en het gevoel dat je de baan niet eerlijk verdiend hebt of die aardige collega bedrogen hebt, kan nog jaren lang aan je knagen. Liegen is simpelweg geen goede basis voor een prettig gevoel op de werkvloer. De oplossing is even eenvoudig als ingewikkeld: beseffen dat die vacature jouw levensgeluk niet zal beïnvloeden. Of je die job nou wel of niet krijgt, is niet van vitaal belang. En krijg je hem wel, laat dat dan door jouw eigen verdienste zijn en niet omdat je hebt gelogen op je CV. Dus wat doe je – ga je nerveus of met geheven hoofd dat sollicitatiegesprek in? Ons advies: Een CV maken zonder te liegen.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.