Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Layout van je cv: hoe ver kun je gaan?

Een cv is bedoeld om een werkgever snel en overzichtelijk een beeld van jouw capaciteiten te geven. Bij een standaard-cv met een chronologische of teruglopende opbouw ligt de volgorde van de onderdelen daarom min of meer vast. Toch betekent dat niet elke cv er hetzelfde uit moet zien. En dat is goed nieuws voor wie wil opvallen in een stapel met tientallen cv’s.
In deze blogpost hebben we het over de mogelijke layouts van cv’s. We bekijken op welke manier je met de beschikbare ruimte kunt spelen, hoe je de blik van de selecteur een bepaalde richting op ‘helpt’ en hoe jouw cv op een smaakvolle manier opvalt. Kleuren, het gebruik van kolommen, lettertypes en de regelhoogte komen aan bod.

Indeling van je cv

Een cv is zo ingedeeld dat de belangrijkste informatie bovenaan staat. Iets verder naar beneden staat de minder belangrijke informatie en helemaal onderaan staat de nóg minder belangrijke info. Als je bekend bent met de journalistiek: dit is vergelijkbaar met de indeling van een persbericht, dat zo is geschreven dat kranten bij ruimtegebruik de onderste paragraaf of paragraven weg kunnen laten, zonder dat de essentie van het verhaal verloren gaat. De indeling van het cv is zo gemaakt omdat selecteurs maar weinig tijd hebben om een cv te bekijken. Ze focussen zich daarom vooral op de eerste pagina van je cv en op dit pagina gaat hun aandacht vooral naar de eerste helft uit. Dit is goed om te weten; als je starter bent, kun je daarom het beste je opleidingen bovenaan zetten. Heb je al enkele banen onder je spreekwoordelijke riem, dan doe je er beter aan de teruglopende volgorde te hanteren. Dit betekent dat je eerst je werkervaring noemt en daarna jouw gevolgde opleidingen.

Lettertypes

Een cv is een belangrijk document. Het wordt door de ontvanger op een goudschaaltje gelegd en zelfs jouw keuze voor het lettertype kan een reden voor afwijzing zijn. Speel het liever op safe met één consequent gebruikt lettertype als Helvetica, Garamond of Calibri. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillen tussen schreefletters en schreefloze letters en voor welk soort vacatures ze geschikt zijn.

Kleurgebruik

Met kleuren op je cv zou je heel voorzichtig moeten zijn en als je toch voor een kleur kiest, hou het dan bij één en dezelfde kleur voor alle kopjes, zoals Personalia, Profielschets, Opleidingen en Werkervaring. Geen felle kleur, maar het liefst een donkere tint grijs, groen of blauw. Rood kan te ‘alarmerend’ aandoen en bruin is niet bijzonder aantrekkelijk. Anders is het wanneer je een zeer creatieve functie ambieert – bijvoorbeeld bij een reclamebureau. Dan mag je gerust van je cv een kunstwerk maken; niet alleen van kleuren, maar ook van kadertjes, lettertypen en andere grafische elementen. Voor alle andere banen raden we grote voorzichtigheid (lees: terughoudendheid) aan als het gaat om kleurgebruik.

Regelafstand

De standaard-regelafstand in een tekstverwerker als Word is 1,0. Dit kan lastig lezen zijn, omdat de regels erg dicht op elkaar staan. Beter is het om een beetje witruimte tussen de regels te laten, zodat het voor de gehaaste recruiter ook makkelijker zoeken naar informatie is. Een regelafstand van 1,15 tot 1,50 is een goede. Door hier wat mee te spelen kunnen kandidaten een korte cv wat ‘rekken’ of een lange cv juist wat ‘platdrukken’. De ideale lengte van een cv is twee kantjes – enkelzijdig geprint.

Kolommen

Eén manier om de ruimte op je cv maximaal te benutten is door met kolommen te spelen. Vooral aan de bovenkant bestaat hier vaak de mogelijkheid toe. De personalia nemen namelijk niet zo veel ruimte in, dus die kunnen prima in een kolom aan de linkerkant. Rechts daarnaast zou je een kolom kunnen reserveren voor jouw profielschets. In deze blogpost vertellen we je alles over het schrijven van een goede profielschets. Op de rest van je cv zouden we niet met kolommen werken. Er is namelijk vaak veel ruimte benodigd om de verantwoordelijkheden en resultaten onder Werkzaamheden te vermelden. Zou je de ruimte hiervoor versmallen door met kolommen te werken, dan beslaat één baan wel heel veel regels.

Gegarandeerd scoren met je cv

Om zeker te weten dat je een smaakvol maar tegelijk opvallend cv instuurt, maak je gebruik van onze cv-tool. Met keuze uit 6 templates en meer dan 60 kleuren maak je hiermee in een handomdraai verschillende versies van je cv. Elke versie oogt professioneel, is makkelijk te lezen voor recruiters en laat genoeg ruimte voor jouw kennis en vaardigheden. Probeer hem eens uit!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.