Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Je cv aanpassen voor een ATS: zo doe je dat

Grote bedrijven die een eigen HR-afdeling hebben, maken steeds vaker gebruik van een Applicant Tracking System (ATS). Dat systeem maakt het werk van de HR-managers een stuk makkelijker. Als sollicitant scoor je extra punten wanneer jij jouw cv optimaliseert voor ATS.
Maar wat is ATS precies, wat zijn de voordelen ervan en hoe kun je jouw cv hierop aanpassen? Met dit artikel geven we jou een kijkje in de keuken van HR-professionals.

Wat is het Applicant Tracking System?

Met een ATS kunnen P&O-medewerkers hun sollicitanten makkelijker volgen in de gehele sollicitatieprocedure – van de ontvangst van het cv tot de uiteindelijke indiensttreding. Een ATS is over het algemeen een softwarepakket of een cloud-oplossing. In dit systeem kunnen de P&O-mensen cv’s labelen, rangschikken en zoeken. Een ATS is vooral achter de schermen actief. Als sollicitant merk je weinig van een ATS, totdat je een geautomatiseerd ontvangstbewijs, een bedankje, een afwijzing of uitnodiging krijgt. Vroeger ging dit allemaal met de hand, en bij kleinere bedrijven gebeurt dat nog steeds zo: een sollicitatie komt binnen, hij wordt gelezen, er bestaat een ja-stapel en een nee-stapel en jouw taak is om die ja-stapel (zeg maar: de shortlist) van de selecteur terecht te komen, waarmee je op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek kunt rekenen, die uiteraard met de hand getypt en verstuurd wordt. Er zijn trouwens veel meer namen voor een ATS, alhoewel ATS in Nederland de meest gebruikte afkorting is. Hieronder zie je enkele van deze alternatieven:
  • Candidate Relationship Management (CRM)
  • Talent Management Systems (TMS)
  • Sollicitanten Volg Systeem (SVS)

Het gaat weleens mis bij een ATS

Een ATS neemt HR-mensen veel werk uit handen, onder meer dankzij de automatische tekstherkenning. Toch kan deze vaak niet overweg met kop- en voetteksten, met afkortingen en tabellen. Grafische elementen zoals foto’s en logo’s negeert zo’n systeem over het algemeen. Je doet er daarom goed aan zo’n ATS (en daarmee jezelf) een handje te helpen. Eén van de functies van deze systemen is bijvoorbeeld het filteren op trefwoorden. Probeer daarom zoveel mogelijk relevante trefwoorden in je cv te verwerken; gebruik af en toe een synoniem en vermijd afkortingen. De vacaturetekst en/of profielschets geven je informatie over de zoekwoorden waar het ATS van het bedrijf op zou kunnen scannen.

Hoe weet je of een bedrijf een ATS gebruikt?

Je vraagt je wellicht af of de organisatie waar je organiseert een ATS heeft, omdat dat zou kunnen betekenen dat je je cv moet aanpassen. Dat is moeilijk te voorspellen, en het staat ook een beetje raar om hierover te bellen naar de P&O-mensen. Om het veilig te houden, raden we je aan om jouw cv altijd ‘ATS-vriendelijk’ te houden. Met onze online cv tool is het trouwens stukken makkelijker om verschillende versies van je cv te maken. Met enkele klikken pas je jouw ‘basis-cv’ aan de vacature aan. Je zou het als jouw eigen ATS kunnen beschouwen: je Application Tracking System. :)
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.