Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Hoe lang mag een cv zijn?

Wanneer je gaat solliciteren op die mooie vacature zijn twee dingen vereist: een overtuigende sollicitatiebrief en een indrukwekkende cv. Het woordje indrukwekkend nemen we in dit geval zo letterlijk mogelijk; dit document moet de selecteur namelijk in enkele oogopslagen een compleet beeld van jou geven. Wist je dat velen van hen maar 30 seconden hebben om een cv te bekijken? Dat is maar erg weinig tijd, als je die afzet tegen de minuten of uren die jij erin stak.
Na deze 30 seconden moeten het oordeel al zijn geveld: je bent óf interessant voor deze vacature, óf je bent dat niet. Geen wonder dat je zorgvuldig aandacht aan jouw cv wilt besteden. Een van de vragen die daarbij in kandidaten op komt, is de vraag die jou naar dit artikel bracht: hoe lang mag een cv eigenlijk zijn? In dit artikel geven wij jou een duidelijk antwoord.

Waarom jouw cv kort moet zijn

Behalve dat jouw cv zo goed mogelijk een indruk van jou moet geven, is het belangrijk dat hij bondig is. Hier is weer dezelfde reden voor, namelijk het tijdgebrek van de recruiter. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een document van acht pagina's bij jouw sollicitatiebrief voegt, ook al heb je decennialange werkervaring. Het is moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe langer een cv mag zijn. Als vuistregel kun je echter een maximumlengte van twee pagina's hanteren. Daar bedoelen we dus twee kantjes A4-papier mee. Hieronder vertellen we jou hoe je die kantjes het beste kunt presenteren (hint: niet dubbelzijdig printen). De werkelijke lengte van een cv is echter vaak branche-afhankelijk. In bijvoorbeeld de retail is het gebruikelijk dat kandidaten hun ervaring en opleidingen op één velletje kwijt kunnen, terwijl in de IT soms wel drie velletjes nodig zijn om alle opleidingen, cursussen en programmeerervaring op te sommen. Je hoeft je dus niet direct zorgen te maken wanneer je denkt dat jouw cv te lang is. Maar nogmaals: als je ergens naar wilt streven, blijf je met twee velletjes aan de veilige kant.

Presentatie en lay-out

Hoe je de feitelijke informatie op jouw cv rangschikt en presenteert, heeft een grote invloed op de lengte van dit document. Dat kan goed nieuws voor je zijn, want vaak is het door het aanpassen van de lay-out goed mogelijk om meer informatie op een velletje te zetten. En dan bedoelen we niet het verkleinen van het lettertype, want dat kan heel irritant voor een rekruteerder zijn. Je wilt het wel leesbaar houden. CVster.nl helpt jou bij het maken van een overzichtelijk en beknopt cv. Omdat je het beste voor iedere vacature een cv op maat kunt maken, kan daar heel wat tijd en moeite in gaat zitten. Dankzij onze online tool ben je daar echter zo klaar mee. De maandelijkse investering is laag; al helemaal wanneer je beseft dat je er jouw droombaan mee kunt scoren. Een goede manier om je cv beter leesbaar te maken, is door bij jouw werkervaring steeds maar twee zaken te vermelden: je prestaties en je verantwoordelijkheden. Het kan natuurlijk zijn dat je hierdoor meer tekstregels nodig hebt, maar het maakt jou cv wel stukken overzichtelijker voor de ontvanger. Een cv waarop vooral is gepropt, heeft het tegenovergestelde effect en maakt kans om op de nee-stapel te belanden. We raden je aan om de kantjes van jouw cv op aparte vellen te printen. Bestaat hij dus uit meer dan één kantje, print elke pagina dan op een apart vel A4-papier. Om te voorkomen dat de velletjes van elkaar gescheiden raken, kun je ze met een paperclip aan elkaar hechten. Een nietje is ook een idee, maar kan door sommige recruiters als minder professioneel worden gezien.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.