Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Een gat in je CV wegwerken, zo doe je dat

Een gat in je CV is een inactieve periode; een tijdsspanne waarin je niet werkte, bijvoorbeeld tussen twee banen in. Hier kunnen allerlei redenen voor zijn. Misschien was je moeder ziek en koos je ervoor om haar te verzorgen. Wellicht was je zwanger en vond je het na de geboorte belangrijker om je kind te zien opgroeien. Een gat in je CV kan natuurlijk ook duiden op ontslag of arbeidsongeschiktheid.

Waarom valt een gat in je CV op?

Recruiters zijn altijd zeer bedacht op gaten op CV’s. Zo’n gat kan vragen oproepen of, erger nog, direct tot speculatie leiden. Zo kan een wat haastige selecteur jouw CV naar de nee-stapel verwijzen, denkend dat hij met jou problemen in huis haalt. Een gat kan immers wijzen op een arbeidsconflict, al is er waarschijnlijk een veel betere reden voor. Zoals tijdens alle stadia van de sollicitatie is één ding in elk geval belangrijk: dat je de waarheid spreekt. Als jouw referenties worden gecheckt en het blijkt dat je hebt gelogen, dan kun je alsnog naar die baan fluiten. Tot liegen wordt ook het sjoemelen met de begin- en einddata van de banen gerekend. Door een eerdere activiteit wat langer door te laten lopen en een latere baan iets eerder te laten beginnen, pleeg je toch bedrog.

Wat te doen met een gat in je CV

Nu je weet dat liegen in het sollicitatieproces een doodzonde is, is het dus zaak er zo goed mogelijk mee om te gaan. Moeilijke vragen zul je sowieso krijgen, maar met behulp van dit artikel kom je toch tot bevredigende antwoorden. Het idee is om aan die sabbatical, die ziekte of dat ontslag een positieve draai te geven. Of het nu om een gedwongen periode van inactiviteit ging of een vrijwillige, je wilt een werkgever het idee geven dat je ambitieus bent en dat je tijdens jouw afwezigheid op de arbeidsmarkt toch aan jouw vaardigheden en kennis hebt gewerkt. Want ook in een loopbaan geldt: stilstand is achteruitgang. Cursussen of activiteiten in het verenigingsleven zijn goed bewijsmateriaal voor jouw voortdurende ambitie Je kunt in één of twee zinnen in je sollicitatiebrief de reden voor je inactiviteit eerlijk verklaren en vervolgens vertellen hoe jij aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling hebt gewerkt. Dit dien je natuurlijk ook in je curriculum vitae te vermelden, bijvoorbeeld onder Opleidingen of Overige.

Alternatieve aanpak: CV zonder data

Op een traditioneel CV zet je de jaren of zelfs maanden waarin je bepaalde werkzaamheden hebt verricht en studies hebt gedaan. Je kunt een gat in je CV makkelijk dichten door voor een heel andere aanpak te kiezen: het opstellen van een vaardigheden-CV. Dit type CV, dat ook wel eens het functioneel of thematisch CV wordt genoemd, bevat geen gegevens die alleen maar afleiden van jouw unieke kwaliteiten (dus geen jaartallen of namen van bedrijven). Na de personalia somt een vaardigheden-CV de genoten opleidingen op, belicht het vervolgens de vaardigheden en competenties, daarna de prestaties die je tijdens opleidingen of bij werkgevers hebt bereikt, en tot slot de werkervaring die je hebt. Gebruik je dit soort CV bij een open sollicitatie, dan kun je er een kopje met gewenste werkzaamheden aan toevoegen.

Gewapend tegen lastige vragen

Als je met een positieve mindset jouw sollicitatiebrief schrijft, kan geen gat in je CV jou tegenhouden. Op de één of andere manier straalt dat van jouw sollicitaties af, wat in meer uitnodigingen kan resulteren dan je wellicht zou verwachten. Recruiters zijn altijd gecharmeerd door enthousiasme en lef, en dat zijn precies de houdingen die jij ook tijdens het sollicitatiegesprek wilt aannemen. De vraag waarom jij een gat in je CV hebt, hoef je echt niet te beantwoorden met een overvloed aan informatie. Als je bijvoorbeeld om psychische problemen ertussenuit was, kun je dit beter niet letterlijk zo verwoorden. Zeg liever dat je om persoonlijke redenen niet meer kon werken, maar dat die problemen inmiddels zijn opgelost. Benadruk in het gesprek ook de activiteiten die je hebt ontplooid tijdens dat gat in je CV, en dan vooral de vaardigheden die je er hebt opgedaan en die jou een goede kandidaat maken voor de baan waarop je solliciteert.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.