Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Nette (en foute) lettertypes voor je cv

Bij een sollicitatie is je curriculum vitae is een doorslaggevend document. Je wilt hier een verpletterende indruk mee maken. Daarom is de vorm net zo belangrijk als de inhoud. In het kader daarvan mag je best wat tijd en moeite steken in de keuze voor het juiste lettertype.
In dit artikelen bekijken we wat bepaalde lettertypen geschikt maakt voor je cv en welke wij je aanraden. Ook komen zaken als lijnhoogte en tekstgrootte aan bod, zowel voor je cv als je sollicitatiebrief. Twee woorden zijn belangrijk als het gaat om de tekst in je cv: hiërarchie en consistentie. Een prachtig cv kun je zelf ontwerpen met CVster.nl, kies een template, kleur, lettertype en bekijk de verandering in real-time. Proberen is gratis.

Het juiste lettertype

Een cv is een zakelijk document en dat is dus ook de uitstraling die je wilt nastreven. Wat zakelijk wordt beschouwd, verschilt echter per branche. Ook zou je rekening moeten houden met de vraag of de recruiter jouw cv op een beeldscherm of op papier leest, wat soms moeilijk te voorspellen is. Het eerste dilemma waar je voor komt te staan is de keuze tussen schreefletters (die horizontale streepjes boven- en onderaan iedere letter hebben) en een schreefloos lettertype. Voorbeelden van schreefletters zijn Georgia en Garamond, terwijl lettertypes als Helvetica Neue en Century Gothic schreefloos zijn. Over het algemeen geldt: schreefletters zijn een stuk sierlijker en formeler, wat ze geschikt maken voor hogere functies of meer ‘literaire’ profielen. Schreefloze letters doen het juist weer goed op de cv’s van jongeren of bij technologische banen. Voorbeelden van goede lettertypes voor je cv zijn:
  • Helvetica
  • Calibri
  • Garamond
  • Georgia
  • Verdana
Welk lettertype je ook kiest, hou het bij één lettertype en kies er niet twee of meer. Voor de kopjes boven rubrieken (bijvoorbeeld Opleidingen). Foute lettertypes zijn de afgezaagde en slecht leesbare:
  • Times New Roman
  • Courier
  • Comic Sans

Lettergrootte

Alhoewel de verwachtingen per branche verschillen, zou je voor je cv een maximum aantal pagina’s van twee kunnen aanhouden. Maar hoe moet dat als je veel informatie op je cv wilt verwerken? Vroeg of laat op het idee om je lettergrootte te verkleinen. En da’s helemaal geen verkeerd idee, maar je kunt hier ook te ver in doorslaan. Als je al genoeg geschrapt hebt en niet méér informatie weg kunt laten, stel lettergrootte dan niet kleiner dan 9-punts in.

Lijnhoogte

Om je documenten prettig leesbaar te maken, raden wij je aan om een lijnhoogte te gebruiken die het lezen aanmoedigt in plaats van bemoeilijkt. In Microsoft Word is de standaard lijnhoogte 1,0 waardoor de regels erg dicht op elkaar staan. Dat maakt de cognitieve inspanning om specifieke informatie te vinden te hoog. Beter is het daarom om een lijnhoogte tussen de 1,15 en 1,4 in te stellen. Dit geldt zowel voor je cv als voor je sollicitatiebrief.

Kleurgebruik

De standaardkleur voor letters op cv’s is zwart (op een witte achtergrond). Je zou daar enigszins van af kunnen wijken door grijstinten te benutten, maar het gebruik van uitbundige kleuren is en blijft ongebruikelijk of zelfs ongewenst. Het is echter een vraag die we regelmatig van sollicitanten krijgen – vandaar dat we een heel artikel aan kleuren op cv’s hebben gewijd. Samengevat kun je je bij twijfel maar beter niet aan dit soort experimenten wagen. Solliciteer je echter op een creatieve baan, dan kun je weer wél kleuren gebruiken.

Hetzelfde lettertype in je sollicitatiebrief

Welk lettertype je ook kiest voor je cv, typ jouw sollicitatiebrief ook in dat lettertype. Zelfs als je een sollicitatie per e-mail schrijft. De manier waarop jij je tijdens je schriftelijke sollicitatie presenteert, zegt veel over jezelf. Wanneer je consequent in het gebruik van kleuren en lettertypen bent, gaat de recruiter er (waarschijnlijk onbewust) vanuit dat jij in het dagelijks leven netjes, verzorgd en betrouwbaar bent.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.