Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

CV maken zonder werkervaring? Geen probleem!

Je bent net klaar met studeren, maar je zit met een gênant probleem: je hebt eigenlijk helemaal geen werkervaring. Hoe moet dat dan als je gaat solliciteren en op je cv je werkervaring hoort te vermelden? Maak je überhaupt wel kans als je concurreert met afgestudeerden die al sinds hun middelbare schooltijd aan het bijklussen waren?
Met CVster.nl helpen wij sollicitanten om –de naam zegt het al– een ster in het maken van cv’s te worden. In het kader daarvan vatten wij alle problemen en struikelblokken bij de spreekwoordelijke horens. Eén daarvan is de vraag wat je nu met geen werkervaring aanmoet. Dat liegen op je cv sterk af te raden is, hoeven wij je vast niet te vertellen. Maar wat moet je dan doen? Andere activiteiten de werk-stempel geven of toch maar geen werkervaring op je cv zetten? In dit artikel scheppen we duidelijkheid over deze brandende kwestie.

Even goed nadenken

We willen je toch even vragen om goed na te denken. Je zegt dat je geen werkervaring hebt, maar is dat wel zo? Misschien heb je ooit gecollecteerd voor een goed doel, kranten bezorgd of een vakantiebaantje gehad. Dat je geen langdurige werkervaring hebt, betekent niet dat die losse klusjes geen waarde hebben.

Heb je stage gelopen?

Vrijwel elke beroepsopleiding heeft een stageperiode. Zo’n periode stelt je in staat om relevante werkervaring op te doen. Bij sommige opleidingen loop je zelfs meerdere keren stage. Een stage helpt jou om duidelijk te krijgen waar je interesses en sterke punten liggen, zodat je tijdens de opleiding de juiste specialisaties kunt kiezen en na het afstuderen weet welke richting je op wilt gaan. Een stage is niet alleen belangrijk voor jouw professionele, maar ook voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Tijdens stage mag je vaak op meerdere afdelingen meedraaien en aanwezig zijn. Je leert samenwerken met collega's en werkt met deadlines. Ook zal je periodiek je voortgang bespreken met je baas. Dit zijn stuk voor stuk situaties die je ook op de dagelijkse werkvloer ervaart. Dat maakt een stage een zeer vermeldenswaardige activiteit, die je gerust onder het kopje Werkervaring mag zetten.

Studieprojecten mag je ook meetellen

Als je totaal geen banen hebt gehad, is het een idee om studieprojecten onder Werkervaring te vermelden. Heb je bijvoorbeeld een bedrijf opgezet met studiegenoten, geef dan aan wat het doel was, wat jouw functie in de groep was en hoe het doel is bereikt. Ben je met je opleiding naar Thailand afgereisd om daar een bepaald strand onder de loep te nemen en er een duurzaam ontwikkelingsplan voor op te stellen, dan zou je er zelfs voor kunnen kiezen het verslag als bijlage mee te sturen.

Vrijwilligerswerk en bestuursfuncties

Naast vakantiebaantjes en stages zijn er andere activiteiten die bewijs kunnen leveren dat je best de mouwen op durft te stropen. Wellicht bekleedde je tijdens jouw studentenperiode een bestuursfunctie in je studentenvereniging. Daar komen allerlei activiteiten en verantwoordelijkheden bij kijken die ook op de werkvloer van toepassing zijn, zoals plannen, delegeren, vergaderen, onderhandelen en belangrijke beslissingen nemen. Vrijwel elke werkgever weet zo'n functie, ook al was die onbetaald, op waarde te schatten. Hetzelfde geldt voor vrijwilligerswerk, of dat nu bij de kinderboerderij was of in het verzorgingstehuis. Wie vrijwilligerswerk doet –hoe kort ook– komt actief, sociaal en maatschappelijk betrokken over. En een werkgever ziet die kwaliteiten graag in zijn of haar werknemers.

Jij bepaalt de volgorde

Wanneer jij je cv maakt, doe je er goed aan er vanuit het oogpunt van de potentiële werkgever naar te kijken. Je moet jezelf immers verkopen, dus wat ziet er goed uit? Als jij vindt dat jouw opgedane vaardigheden interessanter en waardevoller zijn dan jouw (minieme) werkervaring, zet die dan direct onder het lijstje met opleidingen. Je kunt er zelfs voor kiezen jouw cv helemaal rond jouw vaardigheden te bouwen. Met zo’n vaardigheden-cv, dat recruiters niet vaak tegenkomen, trek je gegarandeerd de aandacht, terwijl je de nadruk legt op jouw potentieel.